Σάββατο 2 Απριλίου 2011

23η Φεβρουαρίου ημέρα Ιδρύσεως του Ρόταρυ

Η 23η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα Ιδρύσεως του Ρόταρυ.
Το Ρόταρυ Ιδρύθηκε το 1905 το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής˙ από τον Paul Harris, νεαρό τότε δικηγόρο.
Επιθυμία του ήταν να οργανώσει έναν όμιλο, ο οποίος θα συνέδεε μίαν αντιπροσωπευτική ομάδα ανδρών, την εποχή εκείνη, (οι γυναίκες έγιναν δεκτές στο Ρόταρυ στα τέλη του 20ου αιώνα) επιχειρηματιών και επαγγελματιών, εις τον οποίον τα μέλη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αισθήματα φιλίας, συναδελφώσεως και αλληλοκατανοήσεως.
Με αυτές τις σκέψεις ο Paul Harris δημιούργησε τον πρώτο ροταριανό όμιλο.
Το Ρόταρυ πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και αριθμεί σήμερα περί 1.500.000 μέλη που ανήκουν σε 32.468 ομίλους που λειτουργούν σε 168 χώρες.
Το Ρόταρυ είναι μια ανοικτή οργάνωση στην κοινωνία.
Δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει η να αναμιχθεί εις οιανδήποτε θρησκευτική ή πολιτική οργάνωση. Θεωρεί ως δεδομένο ότι το πρόγραμμά του ευρίσκεται εν αρμονία μετά των διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων και δεν ασχολείται με τις πολιτικές πεποιθήσεις των μελών του.
Πιστεύει, αντιθέτως, ότι ο Ροταριανός πρέπει να παραμένει πιστός εις τη θρησκεία του και νομιμόφρων πολίτης της χώρας του. Το Ρόταρυ δημιουργήθηκε από την κοινωνική δίψα των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται επιτακτική την ανάγκην να αποκτήσουν την θαλπωρή της φιλίας και της συναδελφώσεως.
Από την απλή αυτήν αρχή ξεκίνησαν τα ροταριανά ιδεώδη της φιλίας, της συναδελφώσεως και της αλληλοεξυπηρετήσεως, διά να εξαπλωθούν Ταχύτατα εις όλες τις ηπείρους. Τα ιδεώδη αυτά έχουν γίνει δεκτά από άτομα, που ανήκουν εις όλες σχεδόν τις εθνικότητες και με διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Το σύνθημα του Ρόταρυ είναι
«Πρώτιστον το Υπηρετείν» (Service Above Self). Αποτελεί το μόνιμο σύνθημα του Διεθνούς Ρόταρυ και εξηγεί κατά τον καλύτερον τρόπον τον σκοπό υπάρξεως του: Την παροχή βοήθειας προς τον έχοντα ανάγκην συνάνθρωπο μας.
Το δε έμβλημα του Ρόταρυ είναι ο οδοντωτός τροχός, ο οποίος αποτελείται από 6 ακτίνες με 24 δόντια και την σφήνα στο κέντρο αυτού. Τα επίσημα χρώματα του εμβλήματος είναι το μπλε, το όποιο συμβολίζει τον διεθνή χαρακτήρα του, και το χρυσό, το όποιον συμβολίζει την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο εξυπηρετήσεως.
Οι Ροταριανοί το 1917 δημιούργησαν ένα μόνιμο χρηματοδοτικό ταμείο το οποίο συνέβαλε εις τη δημιουργία του Ροταριανού Ιδρύματος το 1928.
Με τον θάνατον του Paul Harris το 1947, οι Ροταριανοί προσέφεραν δωρεές εις την μνήμην του. Συγκεντρώθηκε το ποσό των δυο εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας έτσι το πρώτο πρόγραμμα του Ροταριανού Ιδρύματος, τις γνωστές Πρεσβευτικές Υποτροφίες.
Σήμερα, οι συνεισφορές προς το Ροταριανόν Ίδρυμα ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και υποστηρίζονται τα διάφορα ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα εις τους Ροταριανούς να προσφέρουν ελπίδα και να προωθούν συγχρόνως την διεθνή κατανόηση εις ολόκληρον τον κόσμον.

Το 1985 το Ρόταρυ προχώρησε σε μια ιστορική πρωτοβουλία, τον εμβολιασμό όλων των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας. Μέσω τού προγράμματος του PolioPlus και σε συνεργασία με την Π.Ο.Τ. (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), της Unicef, την C.D.S. (Κέντρα Προλήψεως και Έλεγχου Ασθενειών των Η.Π.Α.) μαζί με κυβερνήσεις κρατών, το Ρόταρυ είναι ό μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας εις την παγκόσμια εκστρατεία δια την εκρίζωσιν της πολιομυελίτιδας. Οι Ροταριανοί έχουν παροτρύνει εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές δια την εμβολιασμόν πλέον του ενός δισεκατομμυρίου παιδιών και έχει διατεθεί ποσόν πλέον του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σήμερα, ο ιός έχει εξαλειφθεί κατά 99% και μόνον σε τρεις χώρες ενδημεί ακόμη : Την Νιγηρία, το Αφγανιστάν και την Ινδία. Το 2002 εγκαινίασε τα Ροταριανά Κέντρα Διεθνών Σπουδών για την ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων. Τα Κέντρα αυτά λειτουργούν σε επτά μεγάλου κύρους ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, σε Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας των Η.Π.Α., σε Πανεπιστήμιο στο Παρίσι Γαλλίας, στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο στο Τόκυο της Ιαπωνίας, σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, σε Πανεπιστήμιο στη Καλιφόρνια των Η.Π.Α., σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, και σε Πανεπιστήμιο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και οι υπότροφοι του Διεθνούς Ρόταρυ στα κέντρα αυτά παρακολουθούν διετείς μεταπτυχιακές σπουδές εις τους τομείς των δημοσίων σχέσεων, της μελέτης και διαπραγματεύσεως διεθνών θεμάτων και της επιλύσεως συγκρούσεων. Το 2005 το Διεθνές Ρόταρυ εόρτασε το Ιωβηλαιόν του, τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του. Εις τον 21ον  αιώνα, το Ρόταρυ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνεχείς ανάγκες της κοινωνίας, επεκτείνοντας τις προσπάθειες του σε κοινωνικά θέματα όπως είναι το περιβάλλον, ο αναλφαβητισμός, η πείνα και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Μετά την αλλαγήν της πολιτικής και κυβερνητικής καταστάσεως εις την κεντρικήν και ανατολικήν Ευρώπην και Ρωσσίαν, ιδρύθηκαν και ξαναλειτούργησαν Ροταριανοί Όμιλοι και εντός του 2006 ξεκίνησαν την λειτουργία τους, υπό δοκιμήν Ροταριανοί Όμιλοι εις το Πεκίνο και την Σαγκάη) Κίνας.
Η 23η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε να εορτάζεται από το Διεθνές Ρόταρυ από όλους τους Ροταριανούς του κόσμου.


Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης

τέως Πρόεδρος Ρ.Ο. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου