Σάββατο 2 Απριλίου 2011

80 χρόνια Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών


80 χρόνια
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών

Φέτος ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών συμπληρώνει τα 80 χρόνια ζωής του.
80 χρόνια μεγάλης δραστηριότητας και προσφοράς του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης του.
Επ’ ευκαιρία του σημαντικού αυτού γεγονότος κρίνω σκόπιμο να πούμε λίγα λόγια για τον αξιόλογο αυτό σύλλογο της πόλης μας για την ιστορία του για την δημιουργία των έργων του για να την θυμηθούν οι παλαιότεροι και την γνωρίσουν οι νεότεροι.
Ο Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Σερρών γνωστός ως Ε.Ο.Σ Σερρών ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1930 από τα κάτωθι ιδρυτικά μέλη:

1. Σοφοκλής Μάγνης
2. Κοσμάς Αλεξανδρίδης
3. Άγγελος Αναστασιάδης
4. Κων/νος Ζωίδης
5. Σταύρος Παυλίδης
6. Γεώργιος Βογιατζής
7. Εμμανουήλ Μονογιός
8. Πάλης Κόντας
με την επωνυμία Τμήμα Σερρών του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου και το 1970 κατόπιν του Ν. 75/75 μετονομάστηκε σε Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών.
Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα διότι είχε να αντιμετωπίσει τη νοοτροπία της εποχής εκείνης.
Περιελάμβανε και περιλαμβάνει στις τάξεις του μέλη χωρίς διάκριση κοινωνικής προέλευσης, ηλικίας και φύλου.
Ήταν μια καινοτομία για την εποχή εκείνη. Είχε να αντιμετωπίσει τη νοοτροπία του κοινού της εποχής εκείνης ιδίως της υπαίθρου, το οποίο για πρώτη φορά έβλεπε ανθρώπους άνδρες και γυναίκες με την ορειβατική στολή να ανεβαίνουν στα βουνά και δεν μπορούσαν να εννοήσουν την σημασία των αναβάσεων των, οι οποίες γίνονταν με κάθε είδους καιρικές συνθήκες και κάθε εποχή του χρόνου.
Άλλοι τους έλεγαν πως είναι τρελοί, άλλοι πως πληρώνονταν και εκτελούν καταμετρήσεις δια να τους πάρουν τις βοσκές και πολλά άλλα.
Από τα πρώτα χρόνια δημιούργησαν ένα ορειβατικό καταφύγιο σε κτίσμα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου που τους παραχωρήθηκε από τον τότε Ηγούμενο τον αοίδιμον Ιγνάτιον Ιερομόναχο και με την έγκριση του τότε Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης Κυρού Κωνσταντίνου Μεγκρέλη.
Το καταφύγιο αυτό το διατήρησαν μέχρι το 1993 οπότε η νέα Μοναστική γυναικεία κοινότητα με Ηγουμένη την γερόντισσα Φεβρωνία κατόπιν και της εγκρίσεως του τότε Μητροπολίτου Κυρού Μαξίμου Ξύδα ανεκάλεσε την παραχώρηση και έτσι έκτοτε δεν λειτουργεί.
Γενικά η δραστηριότητα του Ε.Ο.Σ κατά την μακρόχρονη ζωή του των 80 ετών ήταν μεγάλη σε όλους τους τομείς.
Δημιούργησε τμήμα Ορειβασίας, τμήμα Χιονοδρομίας και τμήμα Αναρρίχησης με πολύ μεγάλο αριθμό μελών, Ορειβατών Αναρριχητών και χιονοδρόμων αθλητών και με πολύ καλές επιδόσεις, πολλοί δε αθλητές χιονοδρόμοι επρώτευσαν σε πανελληνίους χιονοδρομικούς αγώνες αλλά και διεθνείς αγώνες και όσοι συμμετείχαν είχαν πολύ καλά αποτελέσματα.
Η συμβολή του Ε.Ο.Σ κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπήρξε μεγάλη.
Αμέσως με την κήρυξη του πολέμου διέθεσε όλο το χιονοδρομικό του υλικό σημαντικής αξίας στις ένοπλες δυνάμεις και αρκετοί χιονοδρόμοι του κατετάγησαν στο νεοϊδρυθέν Τάγμα Χιονοδρόμων και πολέμησαν στα χιονισμένα βουνά. Οι χιονοδρόμοι αυτοί ήσαν Αλευράς Στέργιος, Καράμπελας Κλεάνθης, Κωστίτσης Κωνσταντίνος, Καφταντζής Σίμος, Καμβουσιώρας Γεώργιος, Μητρούσης….(Ιατρός), Φυσικόπουλος Σωτήριος, Χατζηθεόκλητος Γεώργιος, Ιωαννίδης Πασχάλης, Μιχαήλ Κωνσταντίνος, Γαϊταντζής Χριστόδουλος.
Ο Ε.Ο.Σ Σερρών από της ιδρύσεώς του δημιούργησε άριστες σχέσεις με όλα τα τμήματα των άλλων πόλεων μέλη των οποίων συχνά επισκέπτονταν την πόλη μας και πραγματοποίησαν αναβάσεις σε βουνά της περιοχής μας και γνώρισαν τις ομορφιές τους.
Το 1959 ανήγειρε στο Λαϊλιά στη θέση ολύμπια σε υψόμετρο 1.500μ., σε οικόπεδο το οποίο αγόρασε από την τότε Υπηρεσία Διαχείρισης Μουσουλμανικών κτημάτων αντί 1.000 δραχ. ένα υπέροχο διόροφο καταφύγιο – χιονοδρομικό περίπτερο χωρητικότητας 80 ατόμων πλήρως εξοπλισμένο.
Το 1972 δημιούργησε το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά στο οποίο το 1976 εγκατέστησε τον πρώτο Χιονοδρομικό Αναβατήρα μήκους 800μ. για εξυπηρέτηση της χιονοδρομικής πίστας 1000μ. μήκους και πλάτους 70μ.
Εν συνεχεία τοποθέτησε έναν μικρό αναβατήρα μήκους 200μ. και αργότερα τοποθετήθηκε και νέος χιονοδρομικός αναβατήρας προς συμπλήρωση του πρώτου.
Το 1977 ανήγειρε το χιονοδρομικό κέντρο σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Σερρών 4.900 στεμμάτων έναντι 4.900 δραχμών με την υπ’ αριθμ. 1194/5 – 5 – 77 απόφαση της Νομαρχίας Σερρών, ένα υπέροχο σύγχρονο Χιονοδρομικό Περίπτερο – ΣΑΛΕ – εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών το οποίο είναι διόροφο με ένα πατάρι. Στον πρώτο όροφο είναι το εστιατόριο, στον δεύτερο η καφετέρια και στο πατάρι οι κοιτώνες αθλητών.
Η συνολική δαπάνη της ανεγέρσεως του ΣΑΛΕ ανήλθε στο σημαντικό ποσό για την εποχή εκείνη των 30.500.000 δραχμών.
Την ίδια χρονιά έγινε και η προμήθεια ενός χιονοστρωτήρα. Κατόπιν πολλών ενεργειών του Ε.Ο.Σ Σερρών εγένετο τόσο η ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ όσο και η τηλεφωνοδότηση από τον ΟΤΕ του Λαϊλιά. Επίσης έγινε η προμήθεια και ενός μεγάλου χιονοστρωτήρα.
Το 1981, αγοράστηκε ένα διαμέρισμα σε οικοδομή επί της οδού Ραβινέ νυν Ν. Νικολάου το οποίο χρησιμοποιείται για στέγαση των γραφείων του συλλόγου.
Το 1989 δημιούργησε τεχνητή αναρριχητική πίστα σε ενοικιαζόμενο χώρο της ίδιας οικοδομής για εξάσκηση των αναρριχητών.
Το 1993 αγοράστηκε ένα λεωφορείο για την μετακίνηση των αθλητών χιονοδρόμων. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν ορισμένα έργα για την συμπλήρωση και βελτίωση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, επιδιόρθωση των αναβατήρων, ανέγερση νέων οικίσκων ριζική ανακαίνιση του καταφυγίου και ορισμένα άλλα έργα. Οι ορειβάτες πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό αναβάσεων σε όλα τα Ελληνικά βουνά και σε ορισμένα του εξωτερικού.
Οι χιονοδρόμοι συμμετείχαν σε όλους τους πραγματοποιηθέντες χιονοδρομικούς αγώνες Τοπικούς – Περιφερειακούς – Πανελληνίους πάντοτε με καλά αποτελέσματα, ορισμένοι δε έλαβαν μέρος και σε αγώνες του εξωτερικού. Οι αναρριχητές έλαβαν μέρος σε πολλούς αγώνες αναρριχήσεως που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και σε αποστολές στο εξωτερικό. Στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά πραγματοποιήθηκαν αναρίθμητοι αγώνες χιονοδρομίας.
Γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή των μελών μας, ορειβατών από όλους τους ορειβατικούς συλλόγους της Ελλάδας των Αρχών της πόλης μας και πολλών φίλων του συλλόγου η επέτειος των 25 χρόνων του τμήματος το 1955 στην ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και των 50 χρόνων του συλλόγου μας το 1990 στον Λαϊλιά.
Πραγματοποίησε πολυάριθμες σχολές χιονοδρομίας καθώς και αναρρίχησης για την βελτίωση του επιπέδου των αθλητών.
Γενικά ο Ε.Ο.Σ Σερρών συμμετείχε ενεργά και στην κοινωνική ζωή της πόλης μας πραγματοποιώντας ομιλίες, προβολές, χορούς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Τα μέλη του ήσαν πολυάριθμα και αξιόλογα και έχαιρε της εκτιμήσεως της κοινωνίας μας αλλά και πανελληνίως.
Η ιστορία του Ε.Ο.Σ είναι πολλή μεγάλη και θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για να εξιστορηθεί όλη λεπτομερώς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την πραγματοποίηση όλων των έργων και για την καλή λειτουργία του κατεβλήθησαν μεγάλες προσπάθειες από τα εκάστοτε Διοικητικά συμβούλια, για δε την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου και των εγκαταστάσεών του είχαμε την αμέριστο συμπαράσταση και την συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Νομαρχίας και των συμπολιτών μας καθώς και του τότε υπουργού συμπατριώτη μας κ. Αχιλλέα Καραμανλή. Χάρις στον Ε.Ο.Σ Σερρών και στις ενέργειές του ο Λαϊλιάς έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό και κυρίως με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου το οποίο ήταν εκ των πρώτων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο αποτελεί την βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του Λαϊλιά του όμορφου αυτού βουνού που ήταν άγνωστο στον πολύ κόσμο για πολλά χρόνια. Ο Ε.Ο.Σ Σερρών συνέβαλε στην χάραξη και σηματοδότηση του Διεθνούς Μονοπατιού Ε.4 – Ε.6 το οποίο διέρχεται και από τον Λαϊλιά.
Σήμερα κατόπιν της δημιουργίας του Φορέα του Λαϊλιά από τη Νομαρχία Σερρών στον οποίο μετέχει και εκπρόσωπος του Ε.Ο.Σ Σερρών, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται διάφορες βελτιώσεις των εγκαταστάσεων των μηχανημάτων του χιονοδρομικού κέντρου, δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και άλλα έργα απαραίτητα.
Ο Ε.Ο.Σ Σερρών και οι διατελέσαντες μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων από της ιδρύσεώς του πρέπει να είναι υπερήφανοι γιατί με τα έργα τους και τους κόπους που κατέβαλαν, παρά την αντιμετώπιση πλείστων όσων δυσκολιών κατόρθωσαν να αναπτύξουν και να αναδείξουν τον Λαϊλιά να τον κάνουν γνωστό στον πολύ κόσμο και που σήμερα δικαίως καταβάλλεται πολύ προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξή του και ανάδειξή του. Εάν δεν ήταν ο Ε.Ο.Σ Σερρών να πάρει την πρωτοβουλία χωρίς τα απαιτούμενα οικονομικά μέσα και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε για την δημιουργία των όσων έργων αξιόλογων για την εποχή εκείνη και κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου με τις αξιόλογες εγκαταστάσεις και πραγματοποιώντας με πρωτόγονα μεταφορικά μέσα συνεχείς εκδρομές όχι μόνον με την συμμετοχή των μελών του αλλά και των οικογενειών των, συγγενών των και φίλων και σιγά σιγά με την συμμετοχή συμπατριωτών μας να κάνει γνωστό το ωραίο αυτό βουνό που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα αξιόλογα βουνά του εξωτερικού δεν θα ήταν δυνατόν είμαι βέβαιος και ας μη θεωρηθεί υπερβολή, σήμερα να αναγνωρισθεί ότι ο Λαϊλιάς με το όμορφο δάσος του και τις εγκαταστάσεις που δημιούργησε ο Ε.Ο.Σ Σερρών αποτελεί πόλο έλξεως τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας μαζί με τις τόσες άλλες αξιόλογες τοποθεσίες, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς τόπους, κ.λ.π, να καταβάλλεται πολλή προσπάθεια για την εκ περαιτέρω ανάπτυξή του.
Ας ευχηθούμε να καρποφορήσουν όλες οι προσπάθειες για ανάδειξη του όμορφου αυτού βουνού μας.

Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης
τέως Πρόεδρος Ε.Ο.Σ Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου