Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Την ίδια μέρα εορτάζετε φέτος το Πάσχα από τα 2,2 δισεκατομμύρια χριστιανών όλου του κόσμου , κάτι που δεν συμβαίνει συχνά .
Κι αυτό γιατί οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στον προσδιορισμό του Πάσχα χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο , ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες το Γρηγοριανό.
Τα τελευταία χρόνια οι Χριστιανοί εόρτασαν όλοι μαζί το Πάσχα το 2001 , το 2004 , το 2010 και εφέτος . Κατά τα προσεχή χρόνια κοινό Πάσχα θα υπάρξει το 2014 και το 2017 . Μετά το έτος αυτό κοινός εορτασμός θα γίνει το 2034 .
Το Ιουλιανό ημερολόγιο καθιερώθηκε επί του Ρωμαίου Αυτοκράτοτος Ιουλίου Καίσαρος το 45 πΧ και διορθώθηκε επί Πάπα Γρηγορίου , το 1582 .
Με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο οι Πατέρες της Εκκλησίας , που ήσαν μέλη της Α’ Οικουμενικής Συνόδου , το 325 , στη Νίκαια της Βιθυνίας , όρισαν ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο , η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας της 21ης Μαρτίου .
Το Ιουλιανό έτος έχει διαφορά ημερών έναντι του Γρηγοριανού . Μεταξύ του 325 και του 1582 ήταν 10 ημέρες και σήμερα έχει φτάσει τις 13 . Και τα δύο ημερολόγια έχουν απόκλιση από το αστρονομικό έτος . Το σφάλμα του Γρηγοριανού ημερολογίου είναι 26 δευτερόλεπτα τον χρόνο και του Ιουλιανού 674 .
Όλοι οι Ορθόδοξοι εορτάζουν μαζί την κινητή εορτή του Πάσχα και τις υπόλοιπες κινητές , αλλά δεν εορτάζουν μαζί τις μη κινητές, λχ τα Χριστούγεννα . Κι αυτό γιατί τα Πατριαρχεία των Ιεροσολύμων , της Μόσχας , της Σερβίας και της Γεωργίας ακολουθούν και στις ακίνητες το παλαιό ημερολόγιο, ενώ οι υπόλοιπες (Κωνσταντινουπόλεως , Αλεξάνδρειας , Αντιόχειας , Ρουμανίας , Βουλγαρίας , Κύπρου , Ελλάδας , Αλβανίας , Πολωνίας , Τσεχίας ) ακολουθούν το Νέο κι επομένως εορτάζουν τα Χριστούγεννα 13 ημέρες νωρίτερα μαζί με τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες .
Τον κοινό εορτασμό του Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν οι Ορθόδοξοι , αφού , κατά την εκκλησιολογία τους , απαιτείται απόφαση Οικουμενικής Συνόδου για να αλλάξει την απόφαση της Α΄ Οικουμενικής .
Οι πληροφορίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο και η πηγή από άρθρο της εφημερίδος  Ελεύθερος τύπος με ημερομηνία 10/4/2007  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου