Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ROTARY




Το Ρόταρυ είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που αποτελείται από 1,2 εκατομμύρια μέλη, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε διεθνή κλίμακα για να προσφέρουν ανθρωπιστική υπηρεσία και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση καλής θέλησης και ειρήνης. 
Περίπου 33.000 Ροταριανοί Όμιλοι σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές υλοποιούν προγράμματα για την αντιμετώπιση προκλήσεων της εποχής μας – όπως είναι ο αναλφαβητισμός, οι ασθένειες, η πείνα, η φτώχεια, η έλλειψη καθαρού νερού, και τα περιβαλλοντικά προβλήματα – ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν την τήρηση ψηλών επιπέδων δεοντολογίας και ηθικών αξιών σε όλα τα επαγγέλματα.
Ως ο μεγαλύτερος οργανισμός προσφοράς διεθνών υποτροφιών, το Ροταριανό ίδρυμα του Διεθνούς Ρόταρυ βοηθά περισσότερους από 1000 φοιτητές κάθε χρόνο να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να υπηρετήσουν ως πολιτιστικοί πρεσβευτές. Επίσης, το Ρόταρυ συνεργάζεται με επτά από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και προσφέρει ευκαιρίες σε νέους να αποκτήσουν πτυχίο master στον κλάδο σπουδών ειρήνης και επίλυσης διενέξεων.
Το polio plus είναι η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του Ρόταρυ. Έως ότου η πολιομυελίτιδα εξαλειφθεί από ολόκληρο τον κόσμο, τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων θα έχουν συνεισφέρει 850 εκατομμύρια δολάρια και αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας για να εμβολιαστούν περισσότερα από δυο δισεκατομμύρια παιδιά σε 122 χώρες. Το Ρόταρυ βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, μαζί με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τη UNICEF, και την Αμερικάνική Υπηρεσία Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.
Το Ρόταρυ ιδρύθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1905 από τον δικηγόρο Πωλ Χάρρις και τρεις φίλους του. Σήμερα έχει επεκταθεί σε 165 χώρες με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη, τα οποία ανήκουν σε περισσότερους από 32.000 Ροταριανούς ομίλους. 
Κάθε Όμιλος είναι εντελώς αυτόνομος, με δικό του καταστατικό εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές του κράτους στο οποίο ασκεί τη δραστηριότητά του. Έχει το δικό του Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για τις δράσεις του Ομίλου.
Από εκεί και πέρα, για λόγους οργανωτικούς, εκπαιδευτικούς και συντονισμού δράσεων σε υπερτοπικό επίπεδο ένας αριθμός «γειτονικών» ομίλων – συνήθως από 40 έως 75 – συναποτελούν μια Περιφέρεια. 
Υπάρχουν σήμερα 535 Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα έχουμε 2 ροταριανές Περιφέρειες κι ένα σύνολο 125 ροταριανών ομίλων. 
Κάθε περιφέρεια εκλέγει με δημοκρατικό τρόπο έναν έμπειρο ροταριανό για να αναλάβει τα καθήκοντα του Διοικητή της για μια και μόνη ετήσιας διάρκειας θητεία. Μέσω των Περιφερειών εκλέγεται και το 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ροταρυ, του οποίου ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε χρόνο για μια ετήσια μη ανανεωνόμενη θητεία.

Το Ρόταρυ επεκτάθηκε στην Ελλάδα το 1928 με την ίδρυση το Ρ.Ο. Αθηνών.

Η ονομασία Ρόταρυ προήλθε από το εξής γεγονός. Οι πρώτες συναντήσεις των Ροταριανών γίνονταν στον τόπο εργασίας του κάθε μέλους εκ περιτροπής. Αυτή η λειτουργία στην αγγλική γλώσσα περιγράφεται με την λέξη "Rotation", και εξ' αυτού, προήλθε η ονομασία της οργάνωσης, Ρόταρυ.
Το έμβλημα του Ρόταρυ είναι ένα οδοντωτός τροχός, ο οποίος αποτελείται από 6 ακτίνες, 24 οδόντες και την σφήνα στο κέντρο του.
Τα επίσημα χρώματα του Ρόταρυ είναι δύο : το μπλε, που συμβολίζει το διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης και το χρυσό, που συμβολίζει την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων του.
Κάθε Ιούλιο ξεκινάει η καινούρια Ροταριανή χρονιά και έτσι κάθε χρόνο αλλάζει ο πρόεδρος του Ομίλου.
Ο τροχός είναι το σήμα μας και αυτό θέλει να δείξει ότι γυρίζουμε και αλλάζουμε, δε μένουμε στάσιμοι και όλοι μέσα από τη διαδικασία οργάνωσης του Ομίλου μαθαίνουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, γιατί μια τόσο μεγάλη οργάνωση έχει και τα διαδικαστικά της, που μαθαίνονται με τον χρόνο.

Το Ρόταρυ λειτουργεί με βάση το καταστατικό του, τον εσωτερικό κανονισμό και νόμων που δεν είναι κρυφοί. Ποτέ δεν απέκλεισε από κανέναν να είναι γνώστης και κάτοχος των παραπάνω.
Γίνονται δεκτοί όλοι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική ή άλλη επιλογή.
Oι Ροταριανοί θα πρέπει να έχουν εθνική συνείδηση, και να είναι νομοταγείς σύμφωνα με τους νόμους της χώρας τους.
Έτσι το Ρόταρυ δεν επιτρέπει τις θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις στην διάρκεια των εκδηλώσεων του.
Βασική προϋπόθεση είναι να ασκεί κάποιος ή κάποια ένα οποιοδήποτε αναγνωρισμένο επάγγελμα και να χαίρει εκτίμησης στον κύκλο του. Από εκεί και πέρα μετράει η διάθεση του καθενός να συνεισφέρει με τις ιδέες και τη δράση του στα προγράμματα και τις δράσεις του ομίλου του.
Έτσι με την σχέση του αυτή αποκλείει κάθε σχέση με μυστικισμό.
Μερικοί που δεν το γνωρίζουν αυτό το σύστημα, αναφέρονται σε μυστικιστικές ενέργειες κλπ. Άλλοι πάλι προσπαθούν να παραλληλίσουν τις εθιμοτυπικές λειτουργίες του Ρόταρυ με σύμβολα και ενέργειες μυστικιστικές.
Τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συναντήσεις για να σχεδιάσουν έργα κοινωνικής προσφοράς, να συζητήσουν θέματα που αφορούν την κοινότητα τους ή ολόκληρο τον κόσμο και απολαμβάνουν τη συναδέλφωση.
Οι Όμιλοι συνεδριάζουν, πάντοτε σε δημόσιο χώρο – συνήθως αίθουσες ξενοδοχείων, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ – και οι πόρτες είναι πάντοτε ανοικτές για οποιονδήποτε συμπολίτη ή επισκέπτη επιθυμεί να περάσει μαζί μας 1-2 ευχάριστες ώρες. Δεν υπάρχουν στο Ροταρυ «μυστικές» τελετές, στολές κανενός είδους ή «κρυφά» κείμενα.
Kάθε συνάντηση ή συνεστίαση ξεκινά με την προσευχή που έχει συντάξει ο Καθηγητής της Θεολογίας Γεράσιμος Κονιδάρης και η οποία έχει ως εξής:
Κύριε, ευλόγησε αυτή την συνεστίαση
Καταξίωσέ μας με τις δωρεές της αγάπης σου και
Καθοδήγησέ μας να επιτελούμε τις εντολές σου ωφελώντας τον πλησίον μας
Αμήν
Κάθε νέο μέλος είναι αυτομάτως ισότιμο με κάθε άλλο, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάθε μέλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει, να παραιτηθεί ή και να ξαναέρθει αν εξέλιπαν οι λόγοι που το οδήγησαν στην επιλογή της εξόδου. Στο Ροταρυ όλοι είναι σεβαστοί και μέσα από τη διαφορετικότητα προάγεται το κοινό μας ανθρωπιστικό έργο. Είναι λοιπόν σαφές ότι το Ροταρυ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Μασονία ή οποιαδήποτε παραθρησκευτική οργάνωση.
Ροταριανοί Όμιλοι στην Ελλάδα λειτουργούν σε κάθε πόλη, και σε πολλές μάλιστα περισσότεροι του ενός.  
Ο Όμιλος στον οποίο είμαι μέλος ο ίδιος είναι ο Ροταριανός Όμιλος Σερρών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1952.
Γενικότερα νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τα μέλη του ροταριανού ομίλου της περιοχής του και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ροταρυ (www.rotary.org) ή της δικής μας Περιφέρειας της Β. Ελλάδας (http://rotarydistrict2484.org) για να πάρει πληροφορίες και να έχει μια σφαιρική εικόνα του έργου των ροταριανών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 
τ. ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
2484 ΡΟΤΑΡΙΑΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου