Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η έννοια της φιλίας

Ομιλία του Προ Προέδρου του Ρ.Ο Σερρών,  Ρ. Χρήστου Χρηστίδη Γεωπόνου

στη Συνεστίαση του Ομίλου της 22 Νοεμβρίου 2010

            Η φιλία είναι μια από τις πλέον σταθερές ανθρώπινες σχέσεις . Όχι βέβαια με την έννοια της στασιμότητας αλλά με την έννοια της αντοχής .
            Η φιλία δημιουργείται και καλλιεργείται μέσα μας .
            Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους είναι μεγάλη υπόθεση . Σε μια αληθινή φιλία μπορούμε να μοιραστούμε την ίδια την ζωή , τις χαρές και τις λύπες . Η αληθινή φιλία θα αντέξει στις τρικυμίες του χρόνου και δεν είναι μόνο για «παρέα» που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι .
            Στην γνήσια φιλία υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός . Καλύτερος φίλος είναι αυτός που δεν φοβάται να μας πει την αλήθεια όταν πιστεύει ότι σε κάτι έχουμε παρεκτραπεί .
            Η αμερικανίδα κοινωνιολόγος Γιαν Γιάγκερ κατατάσσει τους φίλους σε τρεις κατηγορίες στους περιστασιακούς , στους στενούς και στους κολλητούς . Οι κολλητοί είναι η πιο στενοί φίλοι . Έχουμε μαζί τους συναισθηματικό δέσιμο , αμοιβαία εμπιστοσύνη και τρέχουμε κοντά τους οπουδήποτε στιγμή .
            Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι προσωπικές σχέσεις διέρχονται από πέντε φάσεις .
            1 . Από την γνωριμία . Είναι η φάση που συναντιόνται δύο άτομα .
            2. Από τον πειραματισμό .
            3.  Από την ενδυνάμωση .
            4. Από την αφομοίωση και
            5. Από την ένωση .
            Σε κάθε περίπτωση οι φίλοι είναι προσωπική και ελεύθερη επιλογή σε αντίθεση με τους συγγενείς και τους συναδέλφους .
            Τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις μιας καλής φιλίας είναι :
1.      Η ανάγκη για επικοινωνία
2.      Η ανάγκη να βρει κάποιος και να προσφέρει αγάπη .
3.      Η ανάγκη να βρει κάποιος να προσφέρει εκτίμηση , αναγνώριση της αξίας και κατανόηση .
4.      Η ανάγκη για ψυχαγωγία και
5.      Η ανάγκη για ασφάλεια .
Για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια καλή φιλία πρέπει να υπάρχει :
1.      Αμοιβαία ειλικρίνεια και ευθύτητα .
2.      Αμοιβαία εχεμύθεια
3.      αμοιβαία πιστότητα : γιατί θα πληγωθούμε πολύ όταν νιώσουμε ότι έχουμε προδοθεί .
4.      Αμοιβαία προσφορά που βοήθα την φιλία να συνεχιστεί και να ριζώσει καλά και βαθιά .
            Η κοινωνική σημασία της φιλίας είναι πολύ μεγάλη και πολυδιάστατη . Η κατανόηση της ψυχικής υγείας προϋποθέτει την ανάπτυξη της κοινωνικότητας , της ικανότητας δηλαδή να κάνουμε βαθιές και αληθινές φιλίες .
            Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι φίλοι είναι πιο απαραίτητοι και από τα πλούτη ή την εξουσία , οι φίλοι είναι πηγή ζωής αλλά και διέξοδος ή καταφύγιο σε μια δύσκολη στιγμή .
            Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της φιλίας στην καταπολέμηση της ανασφάλειας . Το αίσθημα της ανασφάλειας συνήθως έχει καταβολές στην παιδική ηλικία . Η σταθερή φιλία στην οποία υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοκατανόηση μας βοήθα να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση .
            Για να διατηρηθεί μια φιλία δεν είναι εύκολη ή απλή υπόθεση . Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν φίλους . Οι λόγοι είναι πολλοί .
             Μερικοί μπορεί να είναι ντροπαλοί ή ακόμη να μην έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν εύκολα να αρχίσουν μια συνομιλία .
            Υπάρχουν πολλοί χώροι στους οποίους μπορούμε να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους και να κάνουμε νέες φιλίες , όπως στο περιβάλλον που εργαζόμαστε , σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα ή χόμπι , σε εθελοντικούς οργανισμούς και αλλού .
            Είναι σημαντικό να κάνουμε αρχικά μια αυτοεξέταση και να κατανοήσουμε τι ζητάμε και τι επιδιώκουμε από μια φιλία . Πρέπει να δούμε την στάση μας προς τους άλλους , την συμπεριφορά μας προς τους άλλους . Πρέπει να σκεφτούμε πως εμείς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι .
            Θα πρέπει να προσφέρουμε προς τους άλλους την ίδια συμπεριφορά που θα θέλαμε και εμείς από αυτούς .
            Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα . Οι καλές φιλίες δεν κτίζονται μέσα σε μια νύχτα . Πρέπει την φιλία να την αρχίσουμε με μικρά και προσεκτικά βήματα .
         Για να δημιουργήσουμε μια καλή φιλία πρέπει να κάνουμε καλή επιλογή και να θέσουμε σωστά κριτήρια . Καθώς αρχίζει μια φιλία είναι καλό να ρωτήσουμε τον εαυτό μας . Γιατί προτιμώ αυτόν τον άνθρωπο σαν φίλο και όχι κάποιον άλλο ;
Είναι γιατί έχει τα ίδια με μένα ενδιαφέροντα ή ζει μια χαλαρή από ηθική άποψη ζωή;    
          Επίσης πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας γιατί ειδικά αυτοί με προτιμούν για φίλο τους ; Είναι γιατί βλέπουν σε μένα κάτι καλό και θέλουν να με μιμηθούν ; ή μήπως επειδή ζω παρόμοια με την δική τους ζωή ;
         Ακόμη θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας ποιος είναι ο σκοπός αυτής της φιλίας , θα μας βοηθήσει να αναπτυχτούμε πνευματικά ή μήπως μας παρασύρει χαμηλά ; Εάν συμβεί το δεύτερο πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας , πριν είναι πια πολύ αργά .
          Εκτός από την δημιουργία μια φιλίας εξ ίσου σημαντικό είναι και η διατήρηση της φιλίας . Στην σημερινή εποχή που ακόμα και οι φίλοι είναι είδος προς εξαφάνιση καλό θα είναι τους λίγους φίλους που θα μας έχουν απομείνει να ξέρουμε πως θα τους διατηρήσουμε .
        Θα πρέπει να μην τους παραμελούμε να μην μειώνουμε τις επαφές μας , θα πρέπει να εκτιμούμε τους φίλους μας . Να είμαστε υπομονετικοί και μεγαλόψυχοι . Δεν θα πρέπει να κάνουμε κατάχρηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε την κριτική για τους άλλους .
        Φίλος δεν είναι αυτός που λυπάται με την λύπη σου .
        Φίλος είναι μόνο αυτός που χαίρεται με την χαρά σου .
       Έτσι εμείς τα μέλη του Ρόταρυ αναπτύσσοντας την πραγματική φιλία μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε σχέσεις με διάφορους ανθρώπους επιτυγχάνοντας με την Διεθνή φιλία την προσφορά στον συνάνθρωπο και την παγκόσμια κατανόηση .

            




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου