Σάββατο 2 Απριλίου 2011

22α Φεβρουαρίου εορτάζεται από τους Προσκόπους όλου του κόσμου ως ημέρα Σκέψεως.


Έχει καθιερωθεί Παγκοσμίως η 22α Φεβρουαρίου να εορτάζεται από τους Προσκόπους όλου του κόσμου ως ημέρα Σκέψεως.
Η 22α Φεβρουαρίου είναι η ημέρα των γενεθλίων του εμπνευστού και ιδρυτού του Παγκόσμιου Προσκοπισμού ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΜΠΑΝΤΕΝ ΠΑΟΥΕΛ.

Την 22α Φεβρουαρίου κάθε χρόνο όλοι οι πρόσκοποι όλου του κόσμου αλλά και όλοι εκείνοι που κάποτε πέρασαν από τις τάξεις του προσκοπισμού και σήμερα δεν είναι πρόσκοποι, σκέπτονται τον ιδρυτή του Προσκοπισμού, σκέπτονται όλους τους άλλους αδελφούς Προσκόπους που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας. Σκέπτονται τους αδελφούς προσκόπους που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδεώδη της Φυλής των. Σκέπτονται τους αγώνες του προσκοπισμού και την μακράν Ιστορία προσφοράς του στην πατρίδα.

Μιας λοιπόν που η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον εμπνευστή και δημιουργό της προσκοπικής ιδέας, ας πούμε λίγα λόγια για αυτόν και το έργο του και τον προσκοπισμό.
Ο Βάντεν Πάουελ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στην Οξφόρδη, τις πρώτες σπουδές του παρακολούθησε στο Τσάρτερ Χάουζ, αργότερα δίνει εξετάσεις στην Στρατιωτική Σχολή και έρχεται δεύτερος μεταξύ 700 που έδωσαν εξετάσεις όταν τελείωσε τις σπουδές του τοποθετήθηκε ως αξιωματικός στις Ινδίες.
Όταν το 1899 εξεράγει ο διετής πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Μπόερς εις την Νότιο Αφρική ο Βάντεν Πάουελ υπηρετούσε ως φρούραρχος της μικρής πόλης Μαιιφεκίνγκ η οποία έιχε πολιορκηθεί από τους πολυάριθμούς Μπόερς. Εκεί συνέλαβε την ιδέα ο Β.Π. να χρησιμοποιήσει τα παιδιά της πολιορκημένης πόλης σε όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες του Στρατού για να μπορέσουν οι λίγοι στρατιώτες που διέθετε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Το πείραμα πέτυχε πλήρως και τα μικρά παιδιά προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες αφού πρώτα υπέστησαν μια μικρή εκπαίδευση και έτσι ύστερα από πολιορκία 218 ημερών της πόλης αυτής και σκληρών μαχών από τους Μπόερς έφτασαν ενισχύσεις και λύθηκε η πολιορκία.
Το επιχείρημα αυτό έκαμε μεγάλη εντύπωση και όταν ο Β.Π. γύρισε στην Αγγλία άρχισε μια πραγματική σταυροφορία και διακήρυξε ότι πρέπει να μορφώσουμε χαρακτήρες, πρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπους του καθήκοντος και ότι πρέπει να προσέξουμε την ανθρωπιστική  μόρφωση. Έτσι το 1907 συγκέντρωσε 20 παιδιά διάφορων κοινωνικών τάξεων και σχημάτισε την πρώτη ομάδα προσκόπων.
Έτσι αρχίζει η γέννηση του προσκοπισμού στην Αγγλία που γρήγορα όμως άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον ελεύθερο κόσμο.
Αν όμως ο προσκοπισμός έχει πατρίδα την Αγγλία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανανέωση των Αρχών του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη που πίστευαν “στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας εν αρετή” ώστε να δημιουργηθεί ο άριστος πολίτης του μέλλοντος που θα γνωρίζει να διοικεί ορθά αλλά και να υπακούει.
Στην Ελλάδα ο προσκοπισμός μεταφυτεύθηκε από την Αγγλία το 1910 με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Αθανάσιο Λευκαδίτη, καθηγητή Γυμναστικής στα Εκπαιδευτήρια Μακρή, που ευρισκόμενος στο Λονδίνο γνώρισε τυχαία τον Προσκοπισμό.

Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση για νέους, μια κίνηση παγκόσμια, είναι ανοιχτός για όλους ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή χρώμα. Είναι μια ευκαιρία που προσφέρεται στους νέους, που τους βοηθάει στη ζωή.
Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να βελτιώνει αποτελεσματικά τις σχέσεις ανάμεσα στις γενεές ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αμοιβαία κατανόηση.
Όσοι υπηρετούν στο Προσκοπισμό εκπαιδεύονται και αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες για την ατομική τους βελτίωση και εξέλιξη. Η ένταξη και η παραμονή στην Προσκοπική κίνηση είναι εθελοντική. Ο καθένα αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις επειδή ο ίδιος θέλει.
Οι Πρόσκοποι μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων στα θέματα που απασχολούν την κοινότητα στην οποία ζουν, να συνεργάζονται μέσα στην κοινωνία για να επιτυγχάνονται κοινοί στόχοι και ενδιαφέροντα, να συμμετέχουν σε προγράμματα στα οποία συμπράττουν πρόσκοποι από αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες για το γενικότερο καλό του πλανήτη μας.
Το Σώμα των Ελλήνων Προσκόπων από το 1910 έχει συνεχή παρουσία και προσφορά στην Ελληνική κοινωνία με τις υπηρεσίες του στους Εθνικούς Αγώνες,  στη Μικρασιατική καταστροφή, στους δύο Παγκόσμιους πολέμους, στη Μέση Ανατολή, στην Εθνική Αντίσταση και στην  Κυπριακή τραγωδία, οι πρόσκοποι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ακόμα και τη ζωή τους στην πατρίδα.
Οι πρόσκοποι προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο όταν και όπου χρειαστεί, σε σεισμούς, πυρκαγιές ακριτικά χωριά και στο στερημένο παιδί.
Οι υπηρεσίες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων έχουν αναγνωριστεί και έχουν τιμηθεί από την Πολιτεία.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες.
Αγκαλιάζει όλα τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία από την εκπαίδευση μέχρι την ανεργία, και από τα ναρκωτικά μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσοι είναι πρόσκοποι και όσοι πέρασαν από τις προσκοπικές τάξεις και γαλουχήθηκαν με τις αρχές του Προσκοπισμού βασισμένες πάνω στο τρίπτυχο Θρησκεία – Πατρίδα – Οικογένεια, είναι όλοι τους σήμερα καλοί πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, στην πατρίδα τους.



Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης
τέως Περιφερειακός Έφορος
Προσκόπων Σερρών
τέως Ά Αντιπρόεδρος του
Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου