Σάββατο 2 Απριλίου 2011

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ

1910 – 2010
100 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ
Την χρονιά αυτή 2010 ο Ελληνικός προσκοπισμός συμπληρώνει 100 χρόνια από την μεταλαμπάδευσή του στην Ελλάδα, το 1910.
100 χρόνια γεμάτα δράση και προσφορά προς την πατρίδα.
Στα 100 αυτά χρόνια χιλιάδες Ελληνόπουλα γαλουχήθηκαν στις τάξεις του προσκοπισμού με το προσκοπικό πρόγραμμα που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις διάφορες ηλικιακές ομάδες και προσφέρει στα παιδιά και γενικά στους νέους ελκυστικές και συναρπαστικές εμπειρίες γεμάτες με περιπέτεια και φαντασία δράσεις στην πόλη αλλά κυρίως στο ύπαιθρο.
Τα 100 αυτά χρόνια ύπαρξης και δράσης στην Ελλάδα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα το γιορτάσει με μια σειρά εκδηλώσεων.
Ιδρυτής του Παγκόσμιου προσκοπισμού είναι ο Μπάτεν Πάουελ που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στη Οξφόρδη. Τις πρώτες του σπουδές παρακολούθησε στο Τσάρτερ Χάουζ, αργότερα δίνει εξετάσεις στην Στρατιωτική Σχολή και έρχεται δεύτερος μεταξύ 700 που έδωσαν εξετάσεις.
Όταν τελείωσε τις σπουδές του τοποθετήθηκε ως αξιωματικός στις Ινδίες. Έτσι όταν το 1899 εξεράγη ο διετής πόλεμος μεταξύ των Άγγλων και των Μπόερς εις την Νότιο Αφρική ο Μπάτεν Πάουελ υπηρετούσε ως φρούραρχος της μικρής πόλης Μάιφκιγκ.
Οι Μπόερς κατόρθωσαν να πολιορκήσουν με δύναμη 6000 ανδρών την μικρή αυτή πόλη η οποία διέθεσε φρουρά μόνον 1000 ανδρών. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Τότε ο Μπάτεν Πάουελ συνέλαβε την μεγάλη ιδέα να χρησιμοποιήσει τα παιδιά της πολιορκημένης πόλης σε όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες του στρατού.
Τα μικρά αυτά παιδιά προσέφεραν πράγματι πολύτιμες υπηρεσίες, αφού βέβαια προηγουμένως υπέστησαν μια πρόχειρη εκπαίδευση.
Με τον τρόπο αυτόν όλοι οι στρατιώτες απηλλάγησαν από τις βοηθητικές υπηρεσίες και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και έτσι ύστερα από 218 ημέρες αγώνων σκληρών έφθασαν ενισχύσεις και οι Μπόερς αναγκάσθηκαν να λύσουν την πολιορκία.
Το επιχείρημα αυτό έκαμε μεγάλη εντύπωση και όταν ο Μπάτεν Πάουελ γύρισε στην Αγγλία άρχισε πραγματική σταυροφορία και διακήρυσσε ότι πρέπει να μορφώσουμε χαρακτήρες, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπους του καθήκοντος, να περιορίσουμε την μόρφωση του βιβλίου και να προσέξουμε την ανθρωπιστική μόρφωση. Το 1907 συνεχίζοντας ο Μπάτεν Πάουελ τα πειράματά του για την μόρφωση των νέων, συγκέντρωσε 20 παιδιά που ανήκαν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις και σχημάτισε έτσι την πρώτη ομάδα προσκόπων. Το 1908 εξέδωσε το πρώτο προσκοπικό βιβλίο σε φυλλάδια με τον τίτλο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ.
Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε την βάση του προσκοπισμού σε όλο τον κόσμο.
Έτσι αρχίζει η γέννηση του προσκοπισμού στην Αγγλία, που όμως γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο τον ελεύθερο κόσμο.
Ο Ιδρυτής του προσκοπισμού Μπάτεν Πάουελ αφιέρωσε όλη του την ζωή για να μελετήσει και να προσφέρει όχι μόνον στην πατρίδα του αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ένα άριστο και άρτιο σύστημα εξωσχολικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά της σχολικής και εφηβικής ηλικίας.
Με πολύ λίγες γραμμές αυτό είναι το ιστορικό της ιδρύσεως του προσκοπισμού από τον ιδρυτή Μπάτεν Πάουελ.
Αν όμως ο προσκοπισμός πατρίδα έχει την Αγγλία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναβίωση των αρχών του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη που πίστεψαν Στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας εν αρετή ώστε να δημιουργηθεί ο άριστος πολίτης του μέλλοντος που θα γνωρίζει να διοικεί ορθά, αλλά και να υπακούει. Ο Ιδρυτής του προσκοπισμού Μπάτεν Πάουελ είπε ότι ο προσκοπισμός είναι η αγωγή του πολίτου δια της ζωής του υπαίθρου. Και ένας άλλος μεγάλος παιδαγωγός αιδεσιμότατος Σεβέν έδωσε τον ακόλουθο χαρακτηρισμό ότι προσκοπισμός είναι μια ευρύτατη προσπάθεια, Εθνικής διαπαιδαγωγήσεως με βάση την θρησκεία.
Στην Ελλάδα ο προσκοπισμός μεταλαμπαδεύτηκε από την Αγγλία το 1910 με πρωτεργάτη τον Αείμνηστο Αθανάσιο Λευκαδίτη που ως καθηγητής της Γυμναστικής συνόδευε την Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1908 που έγιναν στο Λονδίνο, γνώρισε τους προσκόπους και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του προσκοπισμού και το προσκοπικό παιδαγωγικό σύστημα. Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης γεννήθηκε το 1872 και είχε Κεφαλλονίτικη καταγωγή.
Όταν γύρισε στην Αθήνα αποφάσισε να ιδρύσει τον προσκοπισμό. Έτσι τον Νοέμβριο του 1910 σχημάτισε την πρώτη προσκοπική ομάδα, που απαρτίζονταν από μαθητές του Ελληνικού εκπαιδευτηρίου στο οποίο ήτο καθηγητής της γυμναστικής. Έτσι αρχίζει η ίδρυση του προσκοπισμού στην Ελλάδα.
Ο προσκοπισμός σε γενικές γραμμές είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο οι μεγαλύτεροι αδελφοί οι βαθμοφόροι δημιουργούν για τους μικρότερους αδελφούς των ένα ηθικά υγιές περιβάλλον και τους προσφέρουν ωφέλιμες απασχολήσεις, ικανές να τους βοηθήσουν ώστε να γίνουν καλοί πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους και στην πατρίδα.
Ο προσκοπισμός με το κατάλληλο πρόγραμμά του και τις μεθόδους του έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει κάθε άτομο σε έναν δραστήριο και ευτυχισμένο πολίτη. Έχει ακόμη τη δυνατότητα να κάμει το άτομο να εργάζεται δια την ολότητα και να συντελέσει εις την παγίωση της ειρήνης στον κόσμο, δια της αναπτύξεως της προσωπικής αδελφοσύνης.
Ο προσκοπισμός αναπτύσσει το πνεύμα του παιδιού, το αίσθημα του καθήκοντος και την αισιόδοξη αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται στη ζωή του ανθρώπου.
Με τον προσκοπισμό το δύσπιστο παιδί αποκτά πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση.
Ο εγωιστής μαθαίνει να σκέπτεται τους άλλους με το σύνθημα κάνε τουλάχιστον μια καλή πράξη κάθε μέρα.
Το πλούσιο και το φτωχό παιδί ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.
Το ανάγωγο παιδί μαθαίνει την ευγένεια και την αβρότητα. Το αγέρωχο συμμορφώνεται. Το παιδί της πόλης παίρνει μια γενική και πλήρη γνώση της ομορφιάς της φύσης και του υπαίθρου με όλα τα οφέλη της στο σώμα και στην ψυχή.
Η βάση στην οποία στηρίζεται το προσκοπικό σύστημα, είναι η θρησκεία. Ο βίος του Θεανθρώπου Χριστού είναι το φωτεινό παράδειγμα κάθε προσκόπου στην εκτέλεση του προσκοπικού Νόμου και της Υπόσχεσης. Ο Ελληνικός προσκοπισμός θεωρεί απαραίτητη την πίστη προς τον Θεό, την προσήλωση προς την πατρίδα και την αφοσίωση προς την οικογένεια.
Κηρύσσει πως ο πρόσκοπος πρέπει να είναι έτοιμος για να παρέχει βοήθεια προς κάθε συνάνθρωπό του.
Δεν κάνει διακρίσεις κοινωνικές και ταξικές.
Παραδέχεται την εθελούσια κατάταξη.
Βασίζει την εκπαίδευσή του στο Κατ’ Ενωμοτίας Σύστημα, στη ζωή της υπαίθρου, στην εκμάθηση χρησίμων γνώσεων.
Είναι μια προσπάθεια Ηθικής Εθνικής και Κοινωνικής διαπαιδαγώγησης.
Ο προσκοπισμός δεν κάνει διάκριση Φυλής, Θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής κατάστασης.
Έτσι προετοιμάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη ζωή σαν άτομα και σαν μέλη υγιή και κοινωνικά και τους παρέχει ευκαιρίες εφαρμογής των καθηκόντων του πολίτη.
Ο Ελληνικός προσκοπισμός στα 100 αυτά χρόνια της ύπαρξής του έχει να παρουσιάσει αξιόλογη δραστηριότητα και ένα πολύπλευρο Εθνικό κοινωνικό θρησκευτικό και ανθρωπιστικό έργο.
Δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα διαπαιδαγωγήθηκαν με την προσκοπική μέθοδο στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων της πολυτάραχης Εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, και κατέλαβαν επίζηλες θέσεις μέσα στην Ελληνική κοινωνία, διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και ανταποκρίθηκαν με ολόψυχη αφιέρωση των δυνάμεών των με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σε κάθε Εθνικό προσκλητήριο.
Αλλά και προτού ακόμη ενηλικιωθούν πριν εγκαταλείψουν τις προσκοπικές τάξεις, σαν παιδιά και σαν έφηβοι που εθήτευσαν πρόσκοποι, διεκρίθησαν σε σειρά Εθνικών και κοινωνικών δράσεων σε στιγμές δύσκολες για την πατρίδα και την Ελληνική κοινωνία με προσφορά και την ζωή τους ακόμη.
Για να αναπτύξει κανείς την δράση και τα έργα του Ελληνικού προσκοπισμού μέσα στα 100 αυτά χρόνια θα χρειαζόταν πολλές σελίδες για αυτό και εγώ θα περιοριστώ στο να αναφέρω τους κυριότερους σταθμούς του Ελληνικού προσκοπισμού που είναι:
1910 Ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από τον Αθ. Λευκαδίτη
1912 Γίνεται η πρώτη επίσημη εμφάνιση των Ελλήνων Προσκόπων
1913 Ιδρύονται τμήματα Ελλήνων Προσκόπων στην Αίγυπτο και στο Σουδάν από τον Αρχιπρόσκοπο Αντώνιο Μπενάκη.
Δημιουργείται ο κλάδος των Ναυτοπροσκόπων. Οι πρόσκοποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς, γραφείς, διανομείς αλληλογραφίας, προγυμνασταί νεοσυλλέκτων, παρασκευασταί συσσιτίων για τις οικογένειες των επιστρατευθέντων.
1914 Παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο επίδειξη προσκοπικών γνώσεων και ικανοτήτων οι εισπράξεις της εκδήλωσης διετέθησαν υπέρ των Βορειοηπειρωτών.
Εντάσσονται στις προσκοπικές τάξεις και προσκοπικά τμήματα κοριτσιών (1η ομάδα Ελληνίδων προσκόπων). Το τμήμα αυτό λειτούργησε για μια τριετία.
Στις 2 Ιουλίου το Σ.Ε.Π ανακήρυξε Γενικό Αρχηγό τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, τίτλο που διατήρησε μέχρι τον Μάιο 1917 οπότε αποχώρησε από την Ελλάδα.
1916 Οι πρόσκοποι Κέρκυρας προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας που παρουσιάστηκε στους καταυλισμούς των Σέρβων προσφύγων οι οποίοι είχαν έλθει στην Ελλάδα το 1915 και στην περίθαλψή τους συνέβαλαν οι πρόσκοποι στις πόλεις όπου εγκαταστάθησαν.
1917 Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αναγνωρίζεται με τον Νόμο 1066 ως Εθνικό Ίδρυμα αυτοτελές, υπό την εποπτεία του κράτους.
Οι πρόσκοποι παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Τον Σεπτέμβριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π ανακήρυξε Γενικό Αρχηγό τον τότε πρωθυπουργό Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο τίτλο που διατήρησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1920. Με την ίδια απόφαση του απονεμήθηκε ο τίτλος του μεγάλου Ευεργέτη.
1918 Οι πρόσκοποι παρέχουν υπηρεσίες εις τον στρατό, ως νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, αγγελιοφόροι και συμβάλλουν εις την περίθαλψην των θυμάτων των Βουλγάρων εις την Αν. Μακεδονία.
Επίσης συμμετέχουν εις την ακτοφυλακήν Σαρωνικού.
Συνεργεία προσκόπων βοήθησαν στην απογραφή του πληθυσμού της χώρας.
Οι πρόσκοποι στην Αθήνα συγκέντρωσαν είδη ρουχισμού για τα θύματα από τους Βουλγάρους.
1919 Οι Έλληνες πρόσκοποι του Αïδινίου και των Σωκίων την Μικράς Ασίας παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό του Ελληνικού στρατού εναντίον άτακτων Τούρκων αιχμαλωτίζονται αρνούνται να αλλαξοπιστήσουν και σφάζονται αγρίως όλοι από του τοπικού τους Εφόρου μέχρι του τελευταίου προσκόπου.
1920 Το Σώμα αποστέλλει αντιπροσωπεία στην Α' Παγκόσμια προσκοπική συγκέντρωση που έγινε στο Λονδίνο
1928 Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι πρόσκοποι κατά τους σεισμούς της Κορίνθου.
1931 Εισάγεται ο κλάδος Λυκοπούλων εις τον Ελληνικόν προσκοπισμόν.
Οι πρόσκοποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς της Χαλκιδικής.
1936 Το Σ.Ε.Π ανακήρυξε τον Αντώνιο Μπενάκη Αρχιπρόσκοπο για την μεγάλη προσφορά του από το 1914 μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.
1938 Οι πρόσκοποι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς του Ωρωπού.
1939 Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διαλύεται από την Κυβέρνηση του Ιω. Μεταξά και συγχωνεύεται στην Ε.Ο.Ν.
1940 – 1944 Ο πόλεμος και η αρχή της κατοχής βρίσκουν την Ελλάδα χωρίς προσκοπισμό. Πολύ γρήγορα όμως οι βαθμοφόροι παίρνουν πρωτοβουλίες και αρχίζουν να λειτουργούν παράνομα οι πρώτες προσκοπικές ομάδες.
Πολλές σελίδες αλτρουισμού, εθελοντισμού και ηρωικών προσπαθειών μπορούν να καταγραφούν στην περίοδο αυτή.
Συσσίτια, αθέατες κατασκηνώσεις, αντιστασιακές ομάδες μεταφορές πληροφοριών ήταν μερικές υπηρεσίες από τις παράνομες προσκοπικές ομάδες.
Παράλληλα με την Εθνική προσπάθεια, αγωνίζονταν οι πρόσκοποι να κρατήσουν ζωντανά τα ταλαιπωρημένα από την πείνα και τις κακουχίες παιδιά.
Οι πρόσκοποι ενίσχυσαν το έργο πολλών μυστικών και συμμαχικών υπηρεσιών και κατασκοπεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις οι κινήσεις των κατακτητών, προσφέρθηκε βοήθεια στα συσσίτια της ΕΟΧΑ και πολλά άλλα για τα οποία στάθηκαν περήφανα στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Οι πρόσκοποι έκαναν και την φορά αυτή το καθήκον τους προς την πατρίδα. Στη 18 Ιουνίου 1944 πεθαίνει ο ιδρυτής του Ελληνικού προσκοπισμού Αθανάσιος Λευκαδίτης και κηδεύεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πρόσκοποι χωρίς βέβαια προσκοπική στολή, από τις προσκοπικές ομάδες που είχαν ιδρυθεί παράνομα και παρόλη την Γερμανική κατοχή οι πρόσκοποι εκείνοι έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο με την ευχή για γρήγορη απελευθέρωση. Με την απελευθέρωση της χώρας μας ανασυνιστάται επισήμως το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
1945 Εισάγεται ο κλάδος των Αεροπροσκόπων στον Ελληνικό προσκοπισμό.
1946 Εισάγεται ο κλάδος των Ανιχνευτών και εγκαινιάζεται η ανωτάτη εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους.
1947 Γίνεται η πρώτη μεταπολεμική προσκοπική επίδειξη στο Παναθηναϊκό στάδιο.
1949 Κλιμάκια προσκόπων από την Θεσσαλία συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση της ερειπωμένης πόλης του Καρπενησίου και ιδιαίτερα στην ανέγερση της στέγης του Μαθητή.
Τον ίδιο χρόνο ο Παγκόσμιος Προσκοπισμός αναγνώρισε επίσημα την προσφορά του Σ.Ε.Π προς τα παιδιά των Παιδουπόλεων που φιλοξενούσαν τα ξεριζωμένα από τα σπίτια τους θύματα της τότε ανώμαλης εσωτερικής κατάστασης της χώρας.
1956 Γίνεται το τζάμπορι του αποδήμου Ελληνισμού στην Αθήνα.
1960 Γιορτάζονται τα 50 χρόνια του Ελληνικού προσκοπισμού.
Τα Ελληνικά ταχυδρομεία κυκλοφορούν την πρώτη σειρά Προσκοπικών Γραμματοσήμων.
1963 Πραγματοποιείται το 11ον Παγκόσμιο Προσκοπικό τζάμπορι στον Μαραθώνα Αττικής όπου συγκεντρώθηκαν δέκα τρεις χιλιάδες πρόσκοποι απ’ όλον τον κόσμο.
Μετά την λήξη του τζάμπορι έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο το 19ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 προσωπικότητες του Παγκοσμίου προσκοπισμού. Το συνέδριο αυτό παρακολούθησε και η Αρχιοδηγός του κόσμου Λαίδη Όλαφ Μπάτεν Πάουελ. Την πρόσκληση προς όλα τα Εθνικά Σώματα Προσκόπων απήυθυνε με μήνυμά του ο τότε Αρχιπρόσκοπος της Ελλάδος διάδοχος Κωνσταντίνος. Τα έσοδα από τη μεγάλη επίδειξη στο Παναθηναϊκό στάδιο που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 11ου Παγκόσμιου προσκοπικού τζάμπορι στον Μαραθώνα, προσφέρθηκαν στο Ταμείο Υποτροφιών Ελλήνων Σπουδαστών.
1966 Απενεμήθη στο Σ.Ε.Π μεγάλη ηθική αμοιβή από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τη συμβολή των προσκόπων όλης της χώρας στους εράνους του.
1970 Γιορτάζονται τα 60 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού και πραγματοποιείται μεγάλη Προσκοπική Πανελλήνια επίδειξη στο Παναθηναϊκό στάδιο.
1973 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος με επιστολή του αγάπης και ευλογιών αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο των μελών του Σ.Ε.Π.
1974 Η επίθεση εναντίον της Κύπρου μας και η Γενική Επιστράτευση βρήκε για μια ακόμη φορά έτοιμους τους Έλληνες Προσκόπους.
Η έκτακτη κινητοποίηση των Ελλήνων προσκόπων σε όλη τη χώρα κάλυψε τις ανάγκες στα Νοσοκομεία, ταχυδρομεία, κ.λ.π συγκροτήθηκαν ομάδες τραυματιοφορέων διανομής δώρων στους ακρίτες μας, στήθηκαν σκηνές σε δρόμους και πλατείες για την εξυπηρέτηση των στρατευμένων ενώ παράλληλα εκατοντάδες Βαθμοφόροι μας, έδωσαν αίμα για τις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Ακόμη οι πρόσκοποί μας συγκέντρωσαν συσκεύασαν και απέστειλαν με αντιπροσωπεία τους χιλιάδες τόνους σε δέματα ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες αδελφούς της Κύπρου.
1977 Ιδιαίτερα χρήσιμη υπήρξε η συμπαράσταση των προσκόπων στους πλημμυροπαθείς της Αττικής. Δημοσιεύεται το Διάταγμα περί εγκρίσεως του νέου οργανισμού του Σ.Ε.Π βάσει του οποίου για πρώτη φορά με Δημοκρατικές διαδικασίες γίνεται η εκλογή της ηγεσίας του Σ.Ε.Π.
1978 Οι πρόσκοποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς των μεγάλων σεισμών της Θεσ/νίκης.
1979 Ιδρύεται μόνιμη ομάδα εθελοντών αιμοδοσίας από Βαθμοφόρους και Ανιχνευτές μας για την συνεχή προσφορά αίματος στα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία.
Εγκαινιάζεται το ιδιόκτητο προσκοπικό Μέγαρο στην Αθήνα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κων/νο Τσάτσο.
1981 Οι πρόσκοποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς της Αττικής και της Κορινθίας.
1982 Ξεκινά η λειτουργία μικτών ομάδων πειραματικών με αγόρια και κορίτσια. Η αρχή έγινε στις κοινότητες των Ανιχνευτών (έφηβοι) για να ακολουθήσουν οι Αγέλες Λυκοπούλων και οι ομάδες προσκόπων.
1984 Καθιερώνεται επίσημα πλέον ο προσκοπισμός για αγόρια και κορίτσια.
1985 Γιορτάζονται τα 75 χρόνια του Ελληνικού προσκοπισμού με σειρά εκδηλώσεων.
1986 Οι πρόσκοποι είναι παρόντες και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά τους μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας.
1989 Ο Ελληνικός προσκοπισμός συνεχίζει την δραστηριότητά του ανανεωμένος και εφαρμόζει πλην των άλλων και νέα ρεαλιστικά προγράμματα για την βελτίωση ποιότητας ζωής, την αναδάσωση την καταπολέμηση της εξάπλωσης των ναρκωτικών και άλλα, βασισμένα πάντοτε στις αρχές του προσκοπικού Νόμου και της προσκοπικής υπόσχεσης.
1990 Γιορτάζονται τα 80 χρόνια του Ελληνικού προσκοπισμού με σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε η κεντρική Διοίκηση του Σ.Ε.Π αλλά και οι κατά τόπους προσκοπικές εφορείες και συστήματα.
Το Σώμα Ελλήνων προσκόπων συνέβαλε στην επανίδρυση και προαγωγή της προσκοπικής κίνησης στην Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.
Ακόμη το Σ.Ε.Π στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής προσκοπικής κίνησης φιλοξένησε στο Σούνιο, σε μηνιαία κατασκήνωση 50 παιδιά από το Τσέρνομπιλ.
1991 Το Σ.Ε.Π φιλοξένησε στις προσκοπικές του εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα παιδιά από το Τσέρνομπιλ.
1993 Οι πρόσκοποι βοήθησαν τους πληγέντας από τους σεισμούς στον Πύργο.
1995 Οι πρόσκοποι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους σεισμοπαθείς Αιγίου, Φλωρίνης και Γρεβενών στο στήσιμο σκηνών οργάνωση καταυλισμών κ.λ.π.
1997 Το Σ.Ε.Π κινητοποιήθηκε ταχύτατα και έστειλε δύο φορές βοήθεια στους νοσηλευόμενους Αλβανούς τραυματίες από τους σεισμούς στο Νοσοκομείο Αργυροκάστρου Αλβανίας.
1998 Πραγματοποιήθηκε στη Σκοτίνα Πιερίας το 3ο Πανελλήνιο προσκοπικό τζάμπορι με συμμετοχή 2500 περίπου προσκόπων.
1999 Πρόσκοποι της Αττικής, αλλά και πολλών άλλων περιοχών, έδωσαν δυναμικό παρόν δίπλα στους συνανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό.
2002 Πραγματοποιείται τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη το 36ο Παγκόσμιο προσκοπικό συνέδριο. Το ίδιο καλοκαίρι πραγματοποιείται στο Μέτσοβο με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών από προσκοπικές οργανώσεις 150 χωρών το 8ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων.
2010 Ο προσκοπισμός της Ελλάδας συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής και γιορτάζει με σειρά εκδηλώσεων. Μέσα στα 100 αυτά χρόνια ο Ελληνικός προσκοπισμός έχει να παρουσιάσει μεγάλους Εθνικούς αγώνες, βοήθεια προς το στερούμενο παιδί και τόσες άλλες αλτρουιστικές εκδηλώσεις.
Για όλους αυτούς τους Εθνικούς αγώνες και την προσφορά των Ελλήνων προσκόπων προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο, η Σημαία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων τιμήθηκε με τα παρακάτω μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις, που καμιά άλλη Σημαία Νεανικής κινήσεως ή οργανώσεως δεν έχει να επιδείξει τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς.
Έτσι απενεμήθησαν.
1913 Το Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού για τις προσφερθείσες υπηρεσίες στους Βαλκανικούς πολέμους 1912 – 13.
1914 Αναμνηστικό Μετάλλιο Υπουργείου Στρατιωτικών δια τις υπηρεσίες που προσέφερε το Σ.Ε.Π κατά την εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας και της Βουλγαρίας δια των μελών του ως προγυμναστών, αγγελιοφόρων, Νοσοκόμων κ.λ.π.
1917 Διασυμμαχικό Μετάλλιο της Νίκης για τις υπηρεσίες των προσκόπων στους Βαλκανικούς πολέμους.
1922 Μετάλλιο στρατιωτικής αξίας Α' Τάξεως για επιβράβευση των προς την πατρίδα υπηρεσιών.
Επίσης Δίπλωμα τιμής του Υπουργείου Οικονομίας για την συμβολή του Σ.Ε.Π στην απογραφή του πληθυσμού του 1920.
1928 Αναμνηστικό Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά τους σεισμούς της Κορίνθου.
1948 Αναμνηστικό δίπλωμα Εράνου της Ημέρας του στρατού.
Αναμνηστικό Μετάλλιο Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την συνέχιση του αγώνα στην Μέση Ανατολή.
Χάλκινο Σταυρό της Φανέλας του Στρατιώτη.
1949 Ο Στρατάρχης Αλ. Παπάγος εκφράζει την ευαρέσκειά του προς τους συμπολεμιστές προσκόπους για την ενεργό συμμετοχή εις τον Αγώνα Επιβιώσεως της Ελληνικής Φυλής. Επίσης το Αριστείον Ανδρείας Α' Τάξεως για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν οι πρόσκοποι της Τ.Ε Βεροίας κατά το 1947.
1950 Το Μετάλλιο εξαίρετων πράξεων δια την αναπτυχθείσα πρωτοβουλία του Σ.Ε.Π προς κάθε είδους ενίσχυση του αγωνιζομένου Ελληνικού στρατού.
1953 Έπαινος και ευαρέσκεια του Προέδρου της κυβερνήσεως Στρατάρχου Παπάγου για τις υπηρεσίες των προσκόπων κατά τους σεισμούς των Ιονίων Νήσων.
1957 Δίπλωμα του Παγκοσμίου προσκοπικού Γραφείου για τις προς τον Παγκόσμιο προσκοπισμό προσφερθείσες υπηρεσίες.
1960 Αργυρό παράσημο της Ακαδημίας Αθηνών. Δίπλωμα με χρυσό Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής αμύνης για τις προς το έθνος υπηρεσίες κατά το από το 1910 έως 1960 χρονικό διάστημα.
Δίπλωμα με χρυσό Σταυρό και Δάφνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Αργυρό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.
1963 Χρυσός Κότινος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων σχέσεων.
1966 Δίπλωμα της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας Ανηλίκων.
Δίπλωμα με Διάσημο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
1977 Χρυσός Αγρινός του Σώματος Προσκόπων της Κύπρου.
1980 Χρυσός Σταυρός των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου για τις πολύτιμες υπηρεσίες των προσκόπων που προσέφεραν σε κρίσιμες για το Έθνος στιγμές, υπηρετήσαντες τον Θεό και την πατρίδα.
2009 Τον Σεπτέμβριο το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής με τον προκαθήμενο του Πατριάρχη και παπά Θεόδωρο τον Β' τίμησε τους Έλληνες προσκόπους με την απονομή του παρασήμου του Άγιου Μάρκου Α' τάξεως για την Εκατοντάχρονη συμβολή τους στην κοινωνία.
Με μια τέτοια λαμπρή ιστορία, με μια τέτοια λαμπρή Εθνική και Κοινωνική δράση, και την σημερινή δύναμη των 30.000 Ελλήνων προσκόπων περίπου, ο Ελληνικός προσκοπισμός προχωρεί ήδη στην περαιτέρω εκπλήρωση της αποστολής του, που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι συνδεδεμένη με την προκοπή και την ανέλιξη της Ελλάδος.
Ο προσκοπισμός έζησε και μεγαλούργησε τα 100 αυτά χρόνια και θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει ακόμη περισσότερο και τα επερχόμενα χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ιδίως τα τελευταία χρόνια, γιατί σκοπός του μοναδικός είναι η αγωγή των νέων με βάση τις Εθνικές και Χριστιανικές παραδόσεις, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η δημιουργία ανδρών στο σώμα και στη ψυχή, που είναι πιστοί στις ιερές παραδόσεις, υποστηρικτές των ιδανικών της φυλής μας και χρήσιμοι στην πατρίδα.
Στα 100 χρόνια που πέρασαν μια ολόκληρη στρατιά παιδιών πέρασαν μέσα από τον προσκοπικό στίβο, γνώρισε την προσκοπική ζωή, αφομοίωσε λίγο ή πολύ ανάλογα με την διάρκεια της παραμονής του τα διδάγματα της τιμής, της αρετής, και του καθήκοντος, ανδρώθηκε και μετέφερε μέσα στην κοινωνία αυτές τις αρχές μαζί με έναν υποδειγματικό τρόπο ζωής. Κοντά στις γνωστές μορφές των Ηρώων, ένα ανώνυμο πλήθος ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από την προσκοπική διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του, επετέλεσε και επιτελεί το συνεχές και αθόρυβο καθήκον της εξύψωσης του ψυχικού και πνευματικού επιπέδου του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται. Και η προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που συνεχίζεται αδιάκοπη στον τομέα αυτόν της διαμόρφωσης του χαρακτήρος και της ανάπτυξης των πνευματικών ικανοτήτων του παιδιού.έχει ακριβώς τον σκοπό, με την διεύρυνση του προσκοπικού κύκλου, την προσέλκυση και συγκράτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών στο προσκοπικό παιχνίδι και με τις νεότερες εξελίξεις του να καταστήσει ακόμη πιο επωφελή για το κοινωνικό σύνολο τον προσκοπικό θεσμό και να είστε βέβαιοι ότι θα το επιτύχει.


Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης
Τέως Περιφερειακός Έφορος
Προσκόπων Σερρών
Τέως Αντιπρόεδρος
Του Δ.Σ του Σ.Ε.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου