Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΙΑΤΡΟΥ



 Εισαγωγικό Σημείωμα    


Η παρούσα έκδοση «ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΙΑΤΡΟΥ», σκοπό έχει να δημοσιοποιηθούν στο πρώτο μέρος μερικές Δημοσιεύσεις του σε Εφημερίδες, Περιοδικά και Ημερολόγια επί διαφόρων θεμάτων της Πολιτιστικής, Κοινωνικής και Επιστημονικής ζωής της περιοχής μας.
Η παρουσίασής των, γίνεται κατά χρονολογική σειρά με απ’ ευθείας ανατύπωση των κειμένων από τα διάφορα έντυπα που είχαν δημοσιευθεί την εποχή εκείνη για να διαφανεί ο τρόπος δημοσιεύσεώς των, η γλώσσα και το ύφος του συντάξαντος ταύτα.

Στο Δεύτερο μέρος παρουσιάζονται σε ανατύπωση χειρόγραφες σημειώσεις του για την εν γένει επικρατούσα κατάσταση της ασκήσεως της Ιατρικής στην περιοχή μας την εποχή εκείνη, γραμμένες με την γλώσσα και τα ιδιώματα της τότε εποχής.

        Νομίζω ότι με την έκδοση αυτή, την φτωχική σε εμφάνιση, να βοηθήσω τους μελετητάς του μέλλοντος της Ιστορίας του τόπου.

Τα ανωτέρω στοιχεία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του .



Νικόλαος  Χρ. Χρηστίδης



Σύντομος Βιογραφία

Χρήστου Χρηστίδη



          Εγενήθην εις Σέρρας την 29ην Οκτωβρίου 1890 εκ πατρός Νικολάου Χρηστίδη* και μητρός Ζωής θυγατρός Θεοδώρου Ταμπάκη εκ Μυτιλήνης.

          Ενυμφεύθην την Νίνα Πανταφεύγα μετά της οποίας απέκτησα δύο τέκνα τον Νίκο και την Μαίρη.

          Μετά την αποπεράτωση των σπουδών μου εις την Αστική Σχολήν και το Γυμνάσιον ενεγράφην κατά το πανεπιστημιακόν έτος 1910 – 1911 εις την Ιατρικήν Σχολήν του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξ ού μετά επιτεχείς εξετάσεις έλαβα την 14ην Οκτωβρίου 1914 το πτυχίον Ιατρικής, φοιτήσας κατόπιν επί έν εισέτι έτος εις την Αστυκλινικήν τα Νοσοκομεία και το Μαιευτήριον μετά επιτυχών δε πάλιν εξετάσεων έλαβα την 16ην  Ιανουαρίου 1916 παρά του Υπουργείου Παιδείας την άδειαν της ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος.

          Εγκατεστάθην εις Σέρρας την 16ην Μαρτίου 1916 ασκήσας το Ιατρικόν επάγγελμα με αρκετήν πελατείαν και εκτίμησιν, διότι ήσκησα τούτο ειλικρινώς και αφιλοκερδώς μέχρι της 31ην Δεκεμβρίου 1955 ήτοι επί 40 συναπτά έτη οπότε απεσύρθην αυτού συνταξιοδοτηθείς υπό του ΤΣΑΥ.


Δημόσιοι υπηρεσίαι


          Υπηρέτησα ευδοκίμως ως Ιατρός του Δήμου, του Ορφανοτροφείου θηλέων επί 20 έτη και παραλλήλως εις το Ορφανοτροφείον Αρρένων και Αγροτικόν επί 20 έτη και ως Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών επί 25 συνεχή έτη τυχών ευφήμου μνείας επανειλημμένως υπό του Υπουργείου υγιεινής.


Κοινονικαι υπηρεσίαι


          Η εν τη κοινωνία Σερρών δράσις μου υπήρξε σημαντική, εξ ου εθεωρούμην σοβαρός και σημαίνων κοινονικός παράγων ως και τοιούτος Εθνικός, διά τούτο οι Βούλγαροι κατά την καθοδόν των εις Σέρρας το 1916 με απέστειλαν ως όμηρον εις Βουλγαρίαν μετά του πατρός μου, επίσης Ιατρού, και των δύο αδελφών μου ένθα έμεινα επί 18 μήνας εις υπηρεσίαν Ιατρικήν των Ομήρων και αιχμαλώτων και όπου με κίνδυνον της ζωής μου εβοήθησα ποικιλοτρόπως τους Έλληνες.

Επίσης κατά την καθόδόν των του 1941 με απήλασαν την 6ην Αυγούστου 1941 ως επικίνδυνον εις την δημόσιαν ασφάλειαν.

          Λόγω των υπηρεσιών μου εις την Κοινωνίαν και το Έθνος ετιμήθην παρ αυτής με διάφορα αξιώματα.

          Εχρημάτισα Πάρεδρος του Δήμου (όταν ίσχυε ο Θεσμός αυτός) επανειλημμένως Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Δημαρχιακής επιτροπής.

          Μέλος της Διοικήσεως του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών επί 23 έτη συνεχώς εξ ων τα 15 ως Πρόεδρος.

          Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, παρά του οποίου όταν παρητήθην ανεκηρύχθην τιμής ένεκεν, δια τας υπηρεσίας μου εις την Ιατρικήν οικογένεια , επίτιμον ισόβιον μέλος.

          Επί μία τριακονταετίαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και κατ’ επανάληψιν Πρόεδρος του Ομίλου Ορφέως.

          Κατά την εκλογήν μου του 1952, οπότε η Ιστορική Αίθουσα αυτού, ήτο ερείπιον εκ των Βουλγαρικών βανδαλισμών και επίκετο η κατάρρευσής της, ανέλαβα την αναστήλωσην και την διαμόρφωσίν της επιτυχώς και εντός 9 μόνον μηνών και με δαπάνην 150.000 δραχμών.

          Διά τας πρός αυτόν υπηρεσίας μου μετά την παραίτησιν μου ανεκηρύχθην υπό της Γενικής Συνελεύσεως Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος και ανάρτηση της φωτογραφίας μου εις την αίθουσα αυτού.

          Εχρημάτισα Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εκπαιδευτής των Αδελφών Νοσοκόμων αυτού, δι ας υπηρεσίας μου, ως και των εθελοντικών υπηρεσιών μου εις αυτόν κατά τον πολέμον του 1913 ετιμήθην με τρία μετάλλια.


Χρήστος Ν. Χρηστίδης


          Σέρρες Δεκέμβριος 1967



          Σημ  

          ( Η παρούσα Βιογραφία του εγράφη από τον ίδιον λίγους μήνες προ του θανάτου του, επελθόντος την 28ην  Μαρτίου 1968 )




Ο Νικόλαος Χρηστίδης γεννήθηκε στα Σέρρας το 1851.
Σπούδασε ιατρική στο εθνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το οποίο
αποφοίτησε με άριστα το 1880. Ήταν ο τρίτος ιατρός που αποφοίτησε με

αριθμό πτυχίου 3.
Συνέγραψε και τύπωσε την “ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΡΙ ΤΡΑΥΜΑ-
ΤΩΝ” και ανακηρύχτηκε διδάκτορας ιατρικής.
Εργάστηκε στα Σέρρας και την περιοχή ως ιατρός.
Το 1903 πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα πράκτωρ Β΄ τάξεως και
για τις υπηρεσίες του, του απενεμήθη από το Υπουργείο Στρατιωτικών (με-
ταθανατίως) το αναμνηστικό Μετάλλιο του Μακεδονικού Αγώνα.
Το 1916 συνελήφθη από τους Βουλγάρους και εστάλη στην Βουλγαρία
ως όμηρος (Ντουρντουβάκι) όπου προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στους
έλληνες ομήρους.
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το 1931.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου