Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ


Σέρρες 2006 


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

        Ο Παραθεριστικός Οικισμός Χρυσοπηγής έχει και αυτός την μικρή αλλά ενδιαφέρουσα Ιστορία, την οποία είμαι βέβαιος ότι δεν την γνωρίζουν οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα παραθερίζουν ή και κατοικούν μόνιμα στον Παραθεριστικό Οικισμό Χρυσοπηγής.
        Είμαι βέβαιος ότι πολλοί, για να μην πω οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν πως άρχισε να δημιουργείται, από τι στάδια πέρασε, για να φτάσει στη σημερινή πολιτισμένη μορφή του με τα πολλά όμορφα και πολυτελή σπίτια που έχουν όλες τις ανέσεις, με το άφθονο και υγιεινό νερό, με τον άπλετο ηλεκτροφωτισμό, την αυτόματη τηλεφωνική επικοινωνία, τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τον καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο με τη δέουσα σήμανση που την συνδέει με την πόλη των Σερρών, και τόσα άλλα.
        Παρακινήθηκα κυρίως από δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να γίνει γνωστή η ιστορία του και να διασωθούν τα πολύτιμα στοιχεία και ο δεύτερος είναι για να τιμηθεί, κατά κάποιο τρόπο, η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του Φυσιολατρικού Συλλόγου Παραθεριστών Χρυσοπηγής, που ιδρύθηκε το 1956. Για τους λόγους αυτούς προσπάθησα να συγκεντρώσω ότι στοιχεία μπόρεσα και να γράψω για τον Παραθεριστικό Οικισμό Χρυσοπηγής και κυρίως για να διασωθούν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας του, τα οποία είμαι βέβαιος ότι στο βάθος χρόνου θα χαθούν.
        Σχεδόν όλη την ιστορία της δημιουργίας του τα στάδια που πέρασε, τους κόπους και τις φροντίδες που διέθεσαν οι πρώτοι κάτοικοι και τις θυσίες που έκαμαν, αντιμετωπίζοντας διάφορες αντιξοότητες και διωγμούς από τις Κρατικές Αρχές και ιδίως από το Δασαρχείο, στην δικαιοδοσία που υπάγεται η τοποθεσία αυτή, ιδίως τα πρώτα χρόνια, αλλά και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και προπάντων ο επί σειρά πολλών ετών Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων, Ιατρός Σταύρος Σταυρίδης, που δικαίως πρέπει να θεωρείται και Ιδρυτής του Παραθεριστικού οικισμού Χρυσοπηγής, για να φτάσει στη σημερινή πολιτισμένη κατάσταση και που με υπερηφάνεια μπορούμε να λέμε ότι παραθερίζουμε στον τόπο αυτό, την γνωρίζω γιατί την έζησα σχεδόν από την πρώτη στιγμή.
        Έτσι, παίρνοντας και διάφορες πληροφορίες από ελάχιστους εναπομείναντες σήμερον παλαιούς παραθεριστές να προβώ στην παρουσίαση αυτού του μικρού πονήματος.
        Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν, για να πούμε την αλήθεια, καταπατητές της δασικής αυτής έκτασης, η οποία τελικώς νομίμως παραχωρήθηκε και έτσι αξιοποιήθηκε και δημιουργήθηκε το ωραίο αυτό θέρετρο.
        Πολλοί ήταν εκείνοι που τα πρώτα ιδίως χρόνια με οίκτο αλλά και περιφρόνηση αντιμετώπιζαν τους πρώτους παραθεριστές για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, για τη διαβίωσή τους, μη πιστεύοντας ότι το μέρος αυτό θα έφτανε στην σημερινή του κατάσταση.
        Αυτά τα ολίγα σαν πρόλογο για να δικαιολογήσω την προσπάθεια μου αυτή που βασίζεται κυρίως στις αναμνήσεις μου.
        Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους φίλους Σταύρο Σταυρίδη, Γιάννη Καρυώτη, Παναγιώτα Κακαλέτση, Ιωάννη Κακαλέτση, οικογένεια Ζούβελα, Π. Στέργιο Κουκουλά, Βασίλη Γαλανό, Νίκο και Σωσό Ιμανίδη, Αγλαΐα Μανάφη-Σίσκου, για τις πληροφορίες που μου έδωσαν, καθώς επίσης τον Κώστα Χορταρά, τη Νανά Ζούβελα και Αναστασία Αλεξανδρίδου που με βοήθησαν να συλλέξω στοιχεία από τα αρχεία τόσο των Φυσιολατρικών Συλλόγων Παραθεριστών Χρυσοπηγής, όσο και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Χρυσοπηγή Συν. Π. Ε.» τα οποία ευτυχώς φυλάσσονται και θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν γιατί είναι πολύτιμα.
        Για τυχόν παραλείψεις και σφάλματα, που άθελά μου θα υπάρξουν ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.
        Θα χαρώ πολύ εάν κάποιος άλλος στο πέρασμα του χρόνου ασχοληθεί με το θέμα αυτό και φέρει στην επιφάνεια περισσότερα πολύτιμα στοιχεία που εμένα μου διέφυγαν.

                                                           Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης

Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΩΝ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ «Η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ» ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΑΝΤΙΓΡΆΨΤΕ ΤΗΝ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ :
http://christidischristos.blogspot.gr/2014/08/normal-0-false-false-false.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου