Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στην προσπάθειά μου να διασωθούν διάφορα ενδιαφέροντα και Ιστορικά στοιχεία διαφόρων Συλλόγων που λειτούργησαν και λειτουργούν ακόμη στην πόλη μας και που είχαν σημαντική συμβολή στην εν γένει κοινωνική και πολιτιστική ζωή, και με τα οποία μέχρι σήμερα δεν θέλησε να ασχοληθεί κανένας, ίσως γιατί το θέμα δεν πουλάει, ασχολήθηκα τα τελευταία χρόνια, συγκέντρωσα διάφορα στοιχεία της εν γένει δραστηριότητάς των, συνέγραψα και εξέδωσα με έξοδά μου σχετικά βιβλία, όχι βέβαια λογοτεχνικά, αλλά βιβλία απλής αναφοράς των διαφόρων γεγονότων και δράσεων των εν λόγω Συλλόγων, τα οποία απέστειλα σε διάφορες βιβλιοθήκες, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε Συλλόγους, σε μέλη Συλλόγων, σε φίλους και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα γράμματα, εντός και εκτός των Σερρών.

Τα βιβλία αυτά είναι:
1. «Σερραϊκό Ύπαιθρο και Ορειβασία» το 1958
2. «Ροταριανός Όμιλος Σερρών, 1952-2002, 50 χρόνια» το 2002
3. «Ο Προσκοπισμός στα Σέρρας – Ιστορική Αναδρομή 1910-1980» το 2002
4. «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σερρών – Ιστορική Αναδρομή 1930-1994» το 2003
5. «Θυμάμαι (αναμνήσεις από την ορειβατική ζωή)» το 2004
6. «Επετηρίδα του Ροταριανού Ομίλου Σερρών 1952-2005» το 2005
7. «Δραστηριότητες του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών 1991-2006» το 2005
8. «Παραθεριστικός Οικισμός Χρυσοπηγής» το 2006

Σήμερα εκδίδω ακόμη ένα βιβλίο για το Περιφερειακό Τμήμα Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο οποίο αναφέρεται η μεγάλη προσφορά των Εθελοντριών Αδελφών.
Η προσφορά των Εθελοντριών Αδελφών Σερρών υπήρξε μεγάλη και πολυδιάστατη, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στον πάσχοντα συνάνθρωπο τόσο της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού.
Τα στοιχεία για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού τα άντλησα από τα Αρχεία του Τμήματος, που υπάρχουν από το 1945 μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει το Αρχείο του Τμήματος από της Ιδρύσεώς του το 1914 το οποίο κατεστράφη κατά την Βουλγαρική κατοχή και έτσι δεν αναφέρομαι σε εκείνο το χρονικό διάστημα.
Στοιχεία επίσης συνέλεξα από διάφορες Εθελόντριες, όπως από την Εθελόντρια Αδελφή της τάξης 1939 Αναστασία (Τασίτσα) Ζεργιώτη-Κωστοπούλου, από την Εθελόντρια Νίνα Φανουράκη-Καφταντζή, την Εθελόντρια Αδελφή Δήμητρα Δράμπα-Καρολίδου και από την Εθελόντρια Διετούς φοιτήσεως του ΕΕΣ Αθηνά Απταλίδου που υπηρετεί σήμερα στα Γραφεία του Τμήματος Σερρών του ΕΕΣ.
Σημαντική υπήρξε η βοήθεια και η συμβολή για την έκδοση του
βιβλίου αυτού της συζύγου μου Άννας Εθελόντριας Αδελφής.
Όλους τους ανωτέρω ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά τους.
Από το σωζόμενο Αρχείο του πατέρα μου δημοσιεύω ένα έγγραφο του 1939 που του απηύθυνε το Τμήμα, στο οποίο διακρίνεται η ιδιόρρυθμη σφραγίδα, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα του Τμήματος προς αυτόν, από τα οποία φαίνεται η συμβολή του στο Τμήμα. Ακόμη, δημοσιεύω άλλα δύο έγγραφα του 1913 και 1915 του ΕΕΣ με σκοπό να φανεί το είδος των εντύπων που χρησιμοποιούσαν, καθώς και οι σφραγίδες του ΕΕΣ της εποχής εκείνης.
Ελπίζω με την προσπάθειά μου αυτή να έλθουν στην επιφάνεια και να γίνουν γνωστά τα διάφορα γεγονότα και οι δραστηριότητες του Τμήματος Σερρών του ΕΕΣ.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ορισμένες παραλείψεις ή και λάθη ακόμη, οφειλόμενα κυρίως στην έλλειψη εξακριβωμένων στοιχείων ή εσφαλμένων πληροφοριών.
Ελπίζω και εύχομαι στο μέλλον να θελήσει κάποιος άλλος να ασχοληθεί περισσότερο και να φέρει στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία, αλλά και να εξακολουθήσει την καταγραφή των δραστηριοτήτων του Τμήματος Σερρών του ΕΕΣ.

Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου