Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ






Σχεδιάγραμμα του Σπηλαίου Επταμύλων όπως σχεδιάστηκε από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας


Στην περιοχή των Επταμύλων Σερρών, πλησίον των εκεί υπαρχόντων λατομείων, το 1965 ανακαλύφθηκε ένα μαγευτικό σε διάκοσμο Σπήλαιο, όταν κατόπιν ισχυρών εκρήξεων, στο γειτονικό λατομείο, κατέρρευσαν οι βράχοι που κάλυπταν την είσοδο του.
Η είσοδος του Σπηλαίου ευρίσκεται σε ύψος 40 περίπου μέτρων από την βάση του λατομείου.
Έχει άνοιγμα 40Χ90 εκατοστών, είναι ορθογώνια και χωρίζεται σε δύο μέρη, από ένα σταλαγμίτη και δια να εισέλθει κανείς υπάρχει μια σχετική δυσκολία.
Αμέσως μετά την είσοδο υπάρχει ένας ευρύχωρος προθάλαμος, του οποίου όπως φαίνεται ο πλούσιος διάκοσμος που υπήρχε σε αυτόν καταστράφηκε από την επιδρομή διαφόρων ατόμων, που έσπευσαν να «επισκεφθούν» το Σπήλαιο, ευθύς ως ανακαλύφθηκε.
Το Σπήλαιο αυτό φαίνεται ότι είναι φυσική κατάληξη υπογείου ποταμού.
Είναι δαιδαλώδες και δεν υπάρχουν αξιόλογα φυσικά εμπόδια. Το συνολικό μήκος του Σπηλαίου είναι περί τα 600 μέτρα και έχει αρκετές διακλαδώσεις.
Το πλάτος σε περισσότερα σημεία είναι 14 μέτρα και το ύψος 12 μέτρα, όσο δε πλησιάζουμε προς το τέρμα τόσο το πλάτος όσο και το ύψος ελατούνται και καταλήγει το πλάτος μόλις στα 40 εκατοστά.
Η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό του Σπηλαίου είναι 25 βαθμοί Κελσίου, η δε ελάχιστη σε ορισμένα σημεία είναι 17 βαθμοί Κελσίου. Στο τέλος του διαδρόμου του Σπηλαίου, υπάρχει μια πολύ μικρή λιμνούλα.
Γενικά ο διάκοσμος του Σπηλαίου είναι πλούσιος και στολίζεται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και διάφορα λιθώματα, καθώς και άλλα σταλακτικά και σταλαγμιτικά στολίσματα.
Το Σπήλαιο των Επταμύλων είναι τουριστικού ενδιαφέροντος, αφ’ ενός μεν για το μέγεθος του και αφ’ ετέρου διά τον λιθωματικόν διάκοσμον.
Ευθύς ως ανακαλύφθηκε το Σπήλαιο, μέλη του Ε.Ο.Σ Σερρών το επισκέφθηκαν και κατόπιν ενεργειών του τότε διοικητικού συμβουλίου του, μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου – Κεντρικού Συμβουλίου από την Αθήνα, ήλθαν και το επισκεύθησαν και διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί ενός αξιόλογου Σπηλαίου. Προέβησαν δε στην φωτογράφηση του εσωτερικού διάκοσμου, καθώς και στην χαρτογράφηση του.
Νομίζω ότι θα πρέπει να προσεχθεί από τους αρμοδίους και να μεριμνήσουν για την αξιοποίησή του, καθιστώντας αυτό επισκέψιμο, πράγμα που είναι δυνατόν να γίνει για να αποτελέσει ένα σοβαρό πόλο έλξεως για επισκέπτες, τονώνοντας έτσι την τουριστική κίνηση της περιοχής.



Στιγμιότυπα από το θαυμάσιο διάκοσμο του Σπηλαίου Επταμύλων.  






Άρθρο του Νικολάου Χρ. Χρηστίδη τέως Προέδρου ΕΟΣ Σερρών στην εφημερίδα «Η Πρόοδος» στις 21/9/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου