Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

θα πρέπει να τιμηθεί, έστω μετά θάνατον Ο Νικόλαος Χρηστίδης

Παρασκηνιακά και άλλα (εφημερίδα Προοδος)



Ένα μικρό αφιέρωμα της στήλης στο χιονοδρομικό μας κέντρο και σε όλους όσοι μόχθησαν για τη δημιουργία του και την ανάπτυξη του



Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Τα Βουνά του νομού μας, καλύφθηκαν από παχύ στρώμα χιονιού και αυτό έχει πολύπλευρες ωφέλειες, για τη φύση και τους ανθρώπους
Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Λαιλιά, οπότε από σήμερα, Σάββατο, οι λάτρεις της χιονοδρομίας θα αρχίσουν να ανηφορίζουν για το πανέμορφο βουνό μας, καθώς τίθεται σε λειτουργία η πίστα καταβάσεων.
Αξίζει να αναφέρω ότι η δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Λαιλιά, άρχισε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σερρών, με πρόεδρο τον πρόσφατα αποβιώσαντα, Νικόλαο Χρηστίδη.
Διαμορφώθηκε μια πολύ καλή πίστα καταβάσεων, ανηγέρθη ένα μοναδικό στην Ελλάδα (για την ομορφιά του) χιονοδρομικό περίπτερο (σαλέ), εγκαταστάθηκε συρόμενος αναβατήρας, έγινε η προμήθεια χιονοστρωτήρα και κατασκευάστηκε ένας περιστρεφόμενος άξονας με έξι ακτίνες, για την εκμάθηση του σκι σε αρχαρίους
Παράλληλα, είχαν αρχίσει μεθοδευμένες προσπάθειες για την ασφαλτόστρωση της οδού από τη διασταύρωση προς Ορεινή μέχρι τον Λαιλια
Ο αείμνηστος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μαρμαρέλλης ένας σπουδαίος παράγοντας του τόπου μας, ένας οραματιστής με μεγάλο έργο (σ’ αυτόν οφείλεται η δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Σερρών, η ίδρυση Τελωνείου, η Διεύθυνση Χημικών Υπηρεσιών, η ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Αμφιπόλης κλπ), με συνεχείς αναφορές του στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πέτυχε να πείσει τον τότε νομάρχη Ηλία Μάμαλη, να εγκριθεί μια σημαντική πίστωση για την ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος της οδου Ορεινή – Λαιλιας
Την περίοδο 1990-1993, ο τότε νομάρχης, Αναστ. Λιασκος διέθεσε αρκετά εκατομμύρια δραχμές για την αγορά ενός νέου μεγάλου χιονοστρωτήρα, για τον Λαιλιά.
Επί των ημερών του νομάρχη Στεφ. Φωτιάδη, έγιναν στον Λαιλιά εκτεταμένες νέες ασφαλτοστρώσεις. Μάλιστα, ασφαλτοστρώθηκε και η οδός από την διασταύρωση του Καταφυγίου «Χρήστος Καραμπουρούνης» μέχρι την περιοχή Ξυλοκόπων και τη σύνδεση της με την οδό προς Χιονοδρομικό Κέντρο.
Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι ο αείμνηστος Μάκης (Αδάμ) Παναγιώτου, ένας από τους πρωτοπόρους του αθλητικού σκι, τοποθέτησε με έξοδα του έναν συρόμενο αναβατήρα, μήκους 150μ., για αρχαρίους.
Δυστυχώς παρά τις πολύχρονες προσπάθειες όλων των προεδρείων του ΕΟΣ Σερρών, για την δημιουργία μια ακόμη μεγάλης πίστας καταβάσεων, από την κορυφή του Προφήτη Ηλία, μέχρι την περιοχή Ξυλοκόπων, δεν καρποφόρησαν, εξαιτίας στενόμυαλων υπηρεσιακών παραγόντων του Δημοσίου.
Και όμως η χιονοδρομία και η ανάπτυξη ενός χιονοδρομικού κέντρου, έχει πάρα πολλές ωφέλειες για έναν τόπο.
Παραδείγματα όσα θέλετε. Ενδεικτικά, θα αναφερθώ μόνο σε τέσσερα. Τα Χιονοδρομικά του Βόρα (σας λέει τίποτα ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος;), τα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, το Σέλι της Βέροιας και η Βασιλίτσα των Γρεβενών. Σ’ αυτά, προσθέστε τη Βίγλα Πισοδερίου, το Χελμό Καλάβρύτων, τον Παρνασσό και τον Τυμφρηστό Καρπενησίου.
Όπου έγιναν χιονοδρομικά κέντρα, με τρεις, πέντε και δέκα πίστες, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ήταν θεαματική, με μεγάλα πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία.
Στην περιοχή «Ντρένες» του Λαιλιά, περίπου οκτώ χιλιόμετρα πριν το χιονοδρομικό κέντρο, η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε θαύματα. Ανηγέρθη ένα υπέροχο ξενοδοχείο σε ισανική τοποθεσία η «Αετόπετρα», κατασκευάστηκε ένας ξενώνας, η «Κανέλλα», δημιουργήθηκαν τέσσερις ταβέρνες, ενώ στο υπέροχο σαλέ του Λαιλιά, υπάρχει στο ισόγειο εστιατόριο και στον 1ο όροφο καφετερία.
Αυτά, σαν ένα μικρό αφιέρωμα της στήλης στο χιονοδρομικό μας κέντρο και σε όλους όσοι μόχθησαν για τη δημιουργία του και την ανάπτυξη του. Και κάτι τελευταίο. Θα πρέπει να τιμηθεί, έστω μετά θάνατον, ο Νικόλαος Χρηστίδης, με την ονομασία της πίστας καταβάσεων ή του χιονοδρομικού κέντρου .
Η ΣΦΗΚΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου