Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Σύντομη ιστορία του καταφυγίου του ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΤ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στους πρόποδες του Μποζ Νταγ (Μενοικίου) όρους σε υψόμετρο 300 μ σε μια θαυμάσια τοποθεσία.

Έξω από τον περίβολο της Μονής και ακριβώς απέναντι από την είσοδο σε οίκημα της Μονής το οποίο παραχώρησε ο τότε Ηγούμενος της Μονής Ιγνάτιος Ιερομόναχος με την έγκριση του τότε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Κηρού Κωνσταντίνου Μεγκρέλη το 1933 ο ΕΟΣ Σερρών δημιούργησε το Ορειβατικό Καταφύγιο.

Ο ΕΟΣ Σερρών καθιέρωσε την ημέρα των Θεοφανίων στο καταφύγιο του στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου να κόβει την Βασιλόπιτα αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν τα μέλη του τον Αγιασμό των υδάτων στην εκκλησία της Μονής.
Εκείνα τα χρόνια η μετάβαση στο Μοναστήρι γίνονταν πάντοτε πεζή.

Το επισκεύασε και συντηρούσε όλο το διάστημα που το χρησιμοποιούσε παρ’ όλες τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζε και χάρις στις προσπάθειές αυτές σώθηκε και υπάρχει μέχρι σήμερα και δεν κατέρρευσε όπως όλα τα αλλά που υπήρχαν έξω από τον περίβολο της Μονής.
Όλες οι εργασίες εις το καταφύγιο αυτό γινόταν δια της προσωπικής εργασίας και δωρεών διαφόρων μελών του Ομίλου.



Το έτος 1955 γίνεται ο επίσημος εορτασμός των εικοσιπεντάχρονων του Τμήματός. Ο εορτασμός γίνεται στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Στην εκκλησία της Μονής τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποβιωσάντων μελών του Τμήματός και όλων των πεσόντων ορειβατών και χιονοδρόμων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου κατά τους πολέμους.
Εν συνεχεία έγινε συγκέντρωση στον χώρο του καταφυγίου στο ευρύχωρο χαγιάτι.

Στη γιορτή παρευρέθησαν οι αρχές της πόλεως, όλα τα μέλη μας με τις οικογένειές τους, φίλοι του ορειβατικού, συνάδελφοι Ορειβάτες από όλη την Ελλάδα.
Το Τμήμα εξέδωσε αναμνηστικό σήμα για τα 25 χρόνια του.


Στις 10 Οκτωβρίου 1955 ο ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ γιόρτασε  τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου όπου τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ Κωνσταντίνου Καρδαμένη, μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Ιερομονάχων της ως άνω Ιερής Μονής και ορειβατών και χιονοδρόμων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου κατά τους Αγώνες υπέρ της Ελευθερίας του Έθνους.
Επακολούθησε σχετική ομιλία από τον τότε γραμματέα του ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Νικόλαου Χρηστίδη και του Στρατηγού Δ/τού της Χ Μεραρχίας κ Γρηγ Μπονάνου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της εντειχισθείσης υπό του τμήματός μας αναμνηστικής πλάκας για τις θυσίες και τους αγώνες της Ι.Μ.Τ. Προδρόμου και των Πατέρων της για την ελευθερία του έθνους μας. 



Έγινε εν συνεχεία απονομή του Αριστείου Ορειβασίας στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κκ Κωνσταντίνο Καρδαμένη τιμής ένεκεν για τις παντοίας προς το Τμήμα μας διευκολύνσεις και τιμής ένεκεν εις τον Πανοσιολογιώτατον Ηγούμενο της Μονής Χρυσόστομο Κουκουβά για τις πολλαπλές εξυπηρετήσεις προς το Τμήμα.

Το 1987 η Μονή μετετράπη σε γυναικεία και έτσι στις 11 Αυγούστου 1987 εγκαταστάθηκε Αδελφότης Καλογραιών με Γερόντισσα την Φεβρωνία.
Κατά το έτος 1989 για το καταφύγιο αυτό στην Ι.Μ.Τ. Προδρόμου δυστυχώς δεν εξευρέθει συμβιβαστική λύση.
Βγήκε απόφαση από το Δικαστήριο εις βάρος του ΕΟΣ  Σερρών και έπρεπε να το εγκαταλείψει.
Κατόπιν όμως αυτού ο ΕΟΣ Σερρών ήλθε σε συνεννόηση με την Ηγουμένη και συμφώνησε να παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο 1993.

Ο Ε.Ο.Σ. Σερρών στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων του, από την ίδρυση του, πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση την Κυριακή  11 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Μετά την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Μονής την οποία παρακολούθησαν 150 και πλέον μέλη του Ε.Ο.Σ. Σερρών τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αποβιωσάντων μελών του Συλλόγου κατά την εξηκονταετία που πέρασε.
Μετά το μνημόσυνο συγκεντρώθηκαν όλοι παλαιοί και νέοι Ορειβάτες και Ορειβάτισσες στην μεγάλη αίθουσα που είναι στο ισόγειο του καταφυγίου όπου έγινε μια ειδική τελετή για τα παλαιά μέλη του Συλλόγου.
Στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Νικ Χρηστίδης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παριστάμενους αναφερθείς και εν ολίγοις στο ιστορικό της Ιδρύσεως του Συλλόγου και τις δραστηριότητές του.
Μετά την ομιλία του Προέδρου την οποία παρακολούθησαν όλοι με συγκίνηση γιατί έζησαν τις σπάνιες παλιές καλές ορειβατικές στιγμές, ο Πρόεδρος επέδωσε στην Ηγουμένη της Μονής Μοναχή Φεβρωνία το αναμνηστικό σήμα του Συλλόγου που εξέδωσε για τα 60 χρόνια.

Μετά το τέλος της συγκινητικής πράγματι αυτής τελετής οι παριστάμενοι επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφιών των δραστηριοτήτων του Συλλόγου από το 1930 μέχρι το 1990 που λειτούργησε στο χαγιάτι του Καταφυγίου.
Το Καταφύγιό αυτό λειτούργησε για 60 ολόκληρα χρόνια ήτοι από το 1933 έως το 1993 και ήταν το ορμητήριο για πολλές εκδρομές στην γύρο περιοχή όπως και στο ερειπωμένο χωριό Λάκκος που βρίσκετε κοντά στην Μονή.  



Από το καταφύγιο αυτό πέρασε χιλιάδες κόσμος στα χρόνια της λειτουργίας του.
Ορειβάτες μικροί και μεγάλοι, Πρόσκοποι, μαθητές σχολείων απλός κόσμος που με αφορμή τον ορειβατικό επισκέπτονταν το βουνό και το μοναστήρι.
Ένα μοναστήρι που τότε δεν είχε την προβολή που έχει σήμερα και το γνώριζαν ελάχιστοι.
Ο Ορειβατικός ήταν ο φύλακας άγγελος του μοναστηριού όταν εκείνα τα δύσκολα χρόνια έμεναν σε αυτό ένας δυο καλόγεροι μόνο.
Πιστεύω ότι για όλους αυτούς τους λόγους, προς τιμήν του ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, των μελών του που με προσωπική εργασία και δωρεές το κράτησαν, αλλά και για τις αναμνήσεις όλων αυτών που πέρασαν από αυτό αναπολώντας τα νεανικά τους χρόνια με τις ορειβατικές δραστηριότητες, πιστεύω ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια πλάκα που να αναφέρει ότι στον χώρο αυτό υπήρχε το καταφύγιο του ΕΟΣ ΣΕΡΡΩΝ για 60 ολόκληρα χρόνια.

Επίσης απορία με προκαλεί το γεγονός της απομάκρυνσης της πλάκας που υπήρχε εκεί και τοποθέτησε όπως ανέφερα ο ορειβατικός Σερρών για τις θυσίες και τους αγώνες της Ι.Μ.Τ. Προδρόμου και των Πατέρων της για την ελευθερία του έθνους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου