Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

….με εισφορές των Σερραίων χτίστηκε ο ΟΡΦΕΑΣ με εισφορές των Σερραίων η αποκατάσταση του …

Παρακολουθήσαμε στις 18 Νοεμβρίου 2015 ημέρα Τετάρτη, την εκδήλωση στην αίθουσα του παλαιού ΟΡΦΕΑ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 110 χρόνων από την ίδρυση του, την παρουσίαση του βιβλίο του Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ Πέτρου Σαμσάρη με τίτλο «Ο Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ Σερρών και η εθνική του δράση στον απελευθερωτικό αγώνα».
Θα ήθελα να μείνω στο σημείο που αναφέρεται ο συγγραφέας στο ιστορικό κτήριο του ΟΡΦΕΑ σχετικά με την διαφύλαξη του, τις επισκευές του και την ανακαίνιση του.
Στην σελίδα 37 του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει….το ιστορικό κτήριο του Ομίλου Ορφέα που ορθώνεται εδώ και επάνω από έναν αιώνα, χαρακτηρισμένο σήμερα ως διατηρητέο και που προσφάτως ανακαινίστηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Προέδρου του Ομίλου κας Γιούλης Σπυρίδου και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Σερρών κ.Πέτρου Αγγελίδη, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, όχι μόνο της πολιτιστικής, αλλά και της εθνικής δράσης του Ομίλου.
Πολύ σωστά τα αναφέρει και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ούτε την αγάπη και τις προσπάθειες της προέδρου του ΟΡΦΕΑ για τον όμιλο αλλά ούτε και την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής.
Θα ήθελα όμως να θυμίσω, όπως έγραψε στις 20 Νοεμβρίου 2008 η αξιόλογη δημοσιογράφος της πόλης μας Αριάδνη Παπαφωτίου στο blog της ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ αλλά και όλος ο Σερραϊκος τύπος (το αναφέρω διότι μου είχε αρέσει πολύ ο τίτλος του άρθρου της) ….με εισφορές των Σερραίων χτίστηκε ο ΟΡΦΕΑΣ με εισφορές των Σερραίων ξεκινάει η αποκατάσταση του …
Στο άρθρο της συνεχίσει και αναφέρεται στην εκδήλωση συναυλία με τίτλο «Συναυλία για τον ΟΡΦΕΑ» που δόθηκε με επικεφαλής τον συμπολίτη μας καλλιτέχνη Γ. Αδρέου πλαισιωμένος από τους αξιόλογους υπόλοιπους καλλιτέχνες  Χ. Θηβαίος, Κ. Λειβαδάς, Ε. Τσαλιγοπούλου, Θ. Γκόνης, Μ. Καραντίνης, και Γ. Νέγκα.
Οι καλλιτέχνες ήρθαν και τραγούδησαν αφιλοκερδώς και το κοινό ήξερε πως δίνει τα χρήματά του, για το σκοπό της συναυλίας.
Την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του «Ορφέα».
Το κτίριο – ορμητήριο των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα
Η ιδέα ήταν του γιο του πρώην Δημάρχου μας Ανδρέα Ανδρέου καλλιτέχνη Γ. Ανδρέου για την αποκατάσταση της στέγης που είχε αρχίσει ήδη να πέφτει και άλλων σημαντικών εσωτερικών φθορών από υγρασία και παλαιότητα.
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και ο χώρος του θεάτρου «Αστέρια» των 550 θέσεων φάνηκε πολύ μικρός για την φιλοξενία της εκδήλωσης.
Όλα τα έσοδα της συναυλίας δόθηκαν για τον σκοπό αυτό. 
Για την διάσωση του κτηρίου ευαισθησία έδειξαν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας Σερραίοι οι οποίοι συνέδραμαν οικονομικά, ώστε να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει όπως είχε πει ο Δήμαρχος μας Πέτρος Αγγελίδης και η Πρόεδρος του Ομίλου ΟΡΦΕΑ εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την ευαισθησία των συμπολιτών μας κατά την διάρκεια του Αγιασμού του κτηρίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2012.
Αξίζει να θυμίσουμε και την μεγάλη οικονομική προσφορά της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που είχε αναλάβει την ανακαίνιση της εξωτερικής όψεως του κτηρίου καθώς και το ενδιαφέρον και την οικονομική προσφορά του Μητροπολίτη μας.
Όπως θυμάμαι στην ομιλία της Προέδρου του ΟΡΦΕΑ κ. Γιουλης Σπυριδου την ημέρα εκείνη τον εγκαινίων είχε πει χαρακτηριστικά ότι επιχειρηματίες, ιδιώτες, πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμη και μικρά παιδιά που στερήθηκαν το χαρτζιλίκι τους, στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια αυτή και το κτήριο σώθηκε.
Την ημέρα εκείνη υπήρχε και μια στήλη με τα ονόματα όλων των χορηγών.
Η στήλη αυτή υπήρχε για μεγάλο διάστημα στην αίθουσα όπως θυμάμαι από επισκέψεις μου σε αυτή για να παρακολουθήσω κάποιες εκδηλώσεις.
Με λύπη μου παρατήρησα χθες ότι αυτή απουσίασε. Ευτυχώς την ημέρα των εγκαινίων την είχα βγάλει φωτογραφία και σώζονται τα ονόματα όλων που είχαν συμβάλει οικονομικά την προσπάθεια αυτή.
Περίμενα στο βιβλίο από την στιγμή που κάνει αναφορά στην ενέργεια αυτή να συμπεριλαμβάνονται εν περιλήψει  και αυτά που αναφέρω προς τιμήν όλων αυτών που βοηθήσαμε.
Επίσης θα παρακαλούσα αν υπάρχει κάπου αυτή η στήλη να ξανά τοποθετηθεί προς τιμήν όλων αυτών._

ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
                                                                                                       MSc. ΓΕΩΠΟΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου