Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Λειτούργησε μετά από 70 χρόνια στο χωριό Λάκκος του Ν. Σερρών ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου

Με μεγάλη μου χαρά ενημερώθηκα ότι την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, τέλεσε τα θυρανίξια και ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του χωριού Λάκκος που βρίσκετε κοντά στην Ι.Μ.Τ Προδρόμού Σερρών.

Με αφορμή αυτή την ενέργεια θα ήθελα να αναφέρω μερικά ιστορικά γεγονότα καθώς και την αγάπη του ΕΟΣ Σερρών για το μέρος αυτό, καθώς και ντοκουμέντα για την προσπάθεια αναστύλωση της εκκλησίας από τον ΕΟΣ Σερρών πριν από πολλά χρονιά.

Η ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στους πρόποδες του Μποζ Νταγ (Μενοικίου) όρους σε υψόμετρο 300 μ σε μια θαυμάσια τοποθεσία.
Έξω από τον περίβολο της Μονής και ακριβώς απέναντι από την είσοδο σε οίκημα της Μονής το οποίο παραχώρησε ο τότε Ηγούμενος της Μονής Ιγνάτιος Ιερομόναχος με την έγκριση του τότε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Κηρού Κωνσταντίνου Μεγκρέλη το 1933 ο ΕΟΣ Σερρών δημιούργησε το Ορειβατικό Καταφύγιο .

Το επισκεύασε και συντηρούσε όλο το διάστημα που το χρησιμοποιούσε και χάρις στις προσπάθειές αυτές σώθηκε και υπάρχει μέχρι σήμερα και δεν κατέρρευσε όπως όλα τα αλλά που υπήρχαν έξω από τον περίβολο της Μονής .
Το Καταφύγιό αυτό ητο πλήρως εξοπλισμένο και λειτούργησε για 60 ολόκληρα χρόνια ήτοι από το 1933 έως το 1993.
            Το 1987 η Μονή μετετράπη σε γυναικεία και έτσι στις 11 Αυγούστου 1987 εγκαταστάθηκε Αδελφότης Καλογραιών με Γερόντισσα την Φεβρωνία .
Κατά το έτος 1989 για το καταφύγιο αυτό στην Ι.Μ.Τ. Προδρόμου δυστυχώς δεν εξευρέθει συμβιβαστική λύση.
Βγήκε απόφαση από το Δικαστήριο εις βάρος του ΕΟΣ  Σερρών και έπρεπε να το εγκαταλείψει.
Κατόπιν όμως αυτού ο ΕΟΣ Σερρών ήλθε σε συνεννόηση με την Ηγουμένη και συμφώνησε να παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο 1993.
Το καταφύγιο αυτό ήταν το ορμητήριο για πολλές εκδρομές στην γύρο περιοχή όπως και στο ερειπωμένο χωριό Λακκος που βρίσκετε κοντά στην Μονή.  
Από το χωριό Λάκκος του Ν. Σερρών είναι στην καταγωγή, το για πολλά χρόνια μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, η κυρία Δήμητρα Στάγκου.
Λογο της μεγάλης της αγάπης για το βουνό, τον Ορειβατικό Σύλλογο Σερρών, του δεσίματος της με την Ι.Μ.Τ. Προδρόμου, καθώς και με το καταφύγιο που έχασε ο ΕΟΣ Σερρών, δώρισε στον Ορειβατικό Σύλλογο ένα οικόπεδό της στο χωριό Λάκκος για την ανέγερση καταφυγίου.
Σύμφωνα δε, με επιθυμία της και της οικογένειας της για αναστύλωση της κατεστραμμένης εκκλησίας του Λάκκους, ο Ορειβατικός Σερρών με ενέργειες του τότε αείμνηστου Προέδρου του Νικόλαου Χρηστίδη προέβηκε άμεσα για τις δέουσες ενέργειες στην υπηρεσία Αρχαιοτήτων Καβάλας για την έκδοση άδειας.
Την όλη διαδικασία είχε αναλάβει τον Μάιο του 1991 το επίσης μέλος του Ορειβατικού συλλόγου Σερρών, Πολιτικός Μηχανικός Διονύσιος Φιλιππάς ο οποίος συνέταξε σχετική μελέτη για την αναστύλωση της κατεστραμμένης σχεδόν τελείως εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Λάκκους.
Παρά τις όσες προσπάθειες όμως του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών δεν μπόρεσε να πραγματοποίηση ούτε την επιθυμία της κυρίας Δήμητρας Στάγκου, αλλά ούτε και την δική του για ανέγερση του καταφυγίου.
Ήμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Μητροπολίτης μας κ.κ Θεολόγου κατάφερε να αναστυλώσει την εκκλησιά και ελπίζουμε κάποτε και ο ΕΟΣ Σερρών να ανεγείρει το καταφύγιο στο οικόπεδο του στην τοποθεσία αυτή. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

                                                                                              MSc ΓΕΩΠΟΝΟΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου