Ο ΟΡΦΕΑΣ γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του .
Η ιστορία είναι μεγάλη και είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας .
Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα γίνεται να σας παρουσιάσω τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του ΟΡΦΕΑ και να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν τόσο για την δημιουργία όσο και για την συνέχιση της ύπαρξης του μέχρι τις μέρες μας .
Είναι εποχή που τα Σέρρας είναι ακόμη υπό την Τουρκική κατοχή , ενώ συγχρόνως αρχίζουν να δρούν τα Βουλγάρικα κομιτάτα με σκοπό τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας τα οποία αρχίζουν να προβαίνουν σε λεηλασίες και διωγμούς του Ελληνικού πληθυσμού .
Την εποχή αυτή ιδρύεται η μυστική επαναστατική οργάνωση το «Μακεδονικό κομιτάτο» με Παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας που άρχισε να δρα προς αντιμετώπιση των Βουλγάρων κομιτατζήδων .
Οι Σερραίοι δίνουν το παρόν στο Μακεδονικό αγώνα .
Αυτή την κρίσιμη Ιστορική στιγμή για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρο τον Νομό μας οι Σερραίοι Μακεδονομάχοι για να καλύπτονται οι δραστηριότητές τους στα μάτια των Τούρκων την 1η Αυγούστου 1905 συγκεντρώνονται στο εξοχικό κέντρο του Χρήστου και πίσω από τον μπουφέ του καφενείου 12 Σερραίοι οι :
Γεώργιος Κικόπουλος Ωρολογάς
Παναγιώτης Κεχαγιάς Κρεοπώλης
Νάκης Κούλας Κρεοπώλης
Κωνσταντίνος Κεχαγιάς Υποδηματοποιός
Θωμάς Βλαχόπουλος Έμπορος
Χρήστος Δέλλιος ή Φεσσάς Πιλοποιός
Δημήτριος Μαντζουρίδης Υφασματοπώλης
Γεώργιος Νάσιουτζικ Ξυλέμπορος
Νικόλαος Ζιώγας Εστιάτορας
Μιχαήλ Πετσίδης Υποδηματοποιός
Αναστάσιος Μανάβης Κρεοπώλης
Εμμανουήλ Λουκάς Ράφτης
και με την συμπαράσταση των Στέφανου Αναστασίου Παντοπώλη , Δημοσθένη Καραστογιάννη Παντοπώλη , Πέτρου Πέτρου Καφεπώλη , Ορέστη Περδικάρη Επιχειρηματία , Γεωργίου Πολυμέρη Μεταφορέα , Κώστα Τριανταφυλλίδη Εμπόρου , Αδάμ Γκούμα Ξενοδόχου , Εμμανουήλ Χατζηδημητρίου Έμπορου και Νικολάου Τίλα , αποφασίζουν την ίδρυση της οργάνωσης υπό την επωνυμία «ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΦΕΥΣ» στην οποία έδωσαν Μουσικοαθλητικό χρώμα .
Ο ιδρυθείς πλέον ΟΡΦΕΑΣ ανέλαβε όλη την διακίνηση του Μακεδονικού αγώνα της Περιφέρειας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου .
Με την ίδρυση του ΟΡΦΕΑ από την επόμενη ημέρα όλοι οι Σερραίοι ανήκουν στον ΟΡΦΕΑ και εκτελούν τις διαταγές της Διοίκησής του .
Άλλοι χρησιμοποιούνται ως οδηγοί των Αντάρτικων Ομάδων και άλλοι μεταφέρουν τρόφιμα , όπλα ή πολεμοφόδια .
Όλα τα σπίτια είναι υποχρεωμένα όταν ειδοποιούνται να έχουν την πόρτα τους ανοιχτή για να μπουν οι αντάρτες για να αναπαυθούν ή να κρυφτούν όταν καταδιώκονται .
Ο ΟΡΦΕΑΣ αμέσως μετά την ίδρυσή του ενοικίασε ένα σπίτι στην τότε οδό Αγίου Νικολάου και εκεί άρχισε την εθνική αλλά και την πολιτιστική του δράση ιδρύοντας τμήματα μουσικό , θεατρικό και Αθλητικό .
Έτσι λοιπόν ενώ στο ένα δωμάτιο ακούονταν μουσική στο άλλο δωμάτιο οι αρμόδιοι ασχολούνταν με το εθνικό ζήτημα και κανόνιζαν την δράση των αντάρτικων Σωμάτων .
Το σπίτι όμως αυτό σύντομα άρχισε να μην ικανοποιεί τις ανάγκες του Ομίλου και έτσι αποφασίζεται να ανεγείρουν δική τους στέγη , ένα κτίριο μεγαλοπρεπές που θα μπορούσε να στεγάσει όλες τις δραστηριότητές του .
Υπήρχαν στο ταμείο τους 325 λίρες , τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονταν συγκεντρώθηκαν από υποχρεωτική εισφορά με επιβολή φορολογίας στα καπνά 10 παράδες στην οκά , και από διάφορες προσφορές .
Το οικόπεδο που χρειάζονταν το δώρισε η οικογένεια Χατζηλαζάρου στην Ελληνική κοινότητα , η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ΟΡΦΕΑ .
Τα σχέδια του κτιρίου γίνονται από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Τζιοβάνι , και αμέσως αρχίζουν οι εργασίες .
Γίνεται η εκσκαφή των θεμελίων και ορίζεται να τεθεί ο θεμέλιος λίθος ημέρα Κυριακή .
Την νύχτα του Σαββάτου μια ομάδα Μακεδονομάχων με μεγάλη προφύλαξη τοποθέτησε σε μια γωνιά των θεμελίων σταυρωτά ένα γκρα (όπλο της εποχής εκείνης) και ένα γϊαταγιάνι (σπαθί) και ρίχνει αρκετά αργυρά Ελληνικά νομίσματα για να είναι σημείο της Ελληνικότητας της Μακεδονίας για τις μέλλουσες γενιές . Επίσης τοποθετεί και ένα μπουκάλι μέσα στο οποίο υπήρχε χαρτί όπου είναι γραμμένο με σινική μελάνη ο χρόνος ιδρύσεως και οι σκοποί του ΟΡΦΕΑ , και όλα αυτά τα σκεπάζουν με λίγο χώμα και όλη νύχτα τα φρουρούν .
Το πρωί εκείνης της Κυριακής η πόλη ξυπνά από τους χαρμόσυνους ήχους της φιλαρμονικής του Ορφέα η οποία γυρίζει σε όλες τις συνοικίες και καλεί τους Σερραίους στο ιστορικό αυτό γεγονός της έναρξης της ανέγερσης του ιστορικού κτιρίου του Ορφέα .
Την καθορισθείσα ώρα προσέρχεται ο Έλληνας Πρόξενος με το προσωπικό του Προξενείου και ακολουθούν οι πρόξενοι της Αγγλίας , της Γαλλίας και της Ιταλίας και σε λίγη ώρα φθάνει ακολουθούμενος από χωροφύλακες ο Μουτεσαρίφης (Τούρκος Νομάρχης) και ο Μιλαλάι (Τούρκος Στρατηγός) Διοικητής της Μεραρχίας και αρχίζει η τελετή υπό τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτου Γρηγορίου .
Είναι μια ιστορική στιγμή για τους Σερραίους , που ζητωκραυγάζουν , αγκαλιάζονται και φιλιούνται ευχόμενοι καλή Λευτεριά .
Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς υπό την επίβλεψη του φανατικού Μακεδονομάχου Κώτσου Καράμπελα και σε σύντομο χρόνο είναι έτοιμο το κτίριο .
Γίνονται τα εγκαίνια του στις 27/7/1909 από τον τότε Μητροπολίτη Αθανάσιο Πιπέρα και παραδίδεται προς χρήση στους ορφικούς , αλλά και σε όλους τους Σερραίους .
Στοίχισε την εποχή εκείνη 1112 λίρες τουρκικές , σημαντικό ποσό .
Παραπλεύρως του κτιρίου ήταν το απέραντο γυμναστήριο εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα όργανα γυμναστικής όπου οι νέοι γυμνάζονταν για να είναι έτοιμοι για τους Εθνικούς αγώνες . Υπήρχε ακόμη και η υπαίθρια θεατρική σκηνή .
Μέσα στην αίθουσα διδάσκονταν η μουσική . Σχηματίστηκε γρήγορα μια τέλεια φιλαρμονική ορχήστρα , μια πολυπληθής χορωδία και ένα συγκρότημα μαντολινάτας ενώ παράλληλα καλλιεργείται το θέατρο και δίδονται τακτικά θεατρικές παραστάσεις που αφήναν εποχή .
Ενώ αυτά γίνονται , με την κάλυψή τους συγκεντρώνονταν οι Μακεδονομάχοι και έπαιρναν αποφάσεις για τον Αγώνα , και προγραμμάτιζαν τις δράσεις τους .
Το 1913 που οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έκαψαν την πόλη , θέλησαν να κάψουν και το κτίριο του ΟΡΦΕΑ , το οποίο όμως γλίτωσε με τις ενέργειες του Ισραηλίτου μεγαλοεπιχειρηματία , του Αζαρία , που κατοικούσε παραπλεύρως δωροδοκώντας τους διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και το κτίριο σώθηκε αλλά δεν γλίτωσε την λεηλασία όλων των μουσικών οργάνων των επίπλων και λοιπών ειδών .
Σε λίγο τα Σέρρας απελευθερώθηκαν ο εθνικός σκοπός πλέον του ΟΡΦΕΑ εξέλιπε και έτσι απερίσπαστοι οι ορφικοί στρέφονται αποκλειστικά στο δεύτερο σκοπό την μουσική, το θέατρο και τον Αθλητισμό .
Στις αρχές του 1914 στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκε η μετατροπή του Συλλόγου σε πολιτικό Σωματείο που επιτεύχθηκε παρά τις αντιρρήσεις πολλών μελών και ονομάσθηκε Σωματείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ , η κατάσταση όμως αυτή δεν διήρκησε για πολύ και έτσι ο Σύλλογος παίρνει και πάλι την αρχική του μορφή και ονομάζεται «Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ» .
Δυστυχώς το 1916 αρχίζει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και στην πόλη μας έρχονται και πάλι οι Βούλγαροι και η δράση του ΟΡΦΕΑ σταματά . Τα μέλη του μαζί με πολλούς Σερραίους συλλαμβάνονται και στέλνονται ως Ντουρτουβάκια , όμηροι στην Βουλγαρία και εκεί υποφέρουν τα πάνδεινα .
Το 1918 τελειώνουν τα βάσανά τους και επιστρέφουν στην πατρίδα . Βρίσκουν τον ΟΡΦΕΑ διαλυμένο και το κτίριο λεηλατημένο , ρημαγμένο σε κακά χάλια και να χρησιμοποιείται ως τόπος συγκεντρώσεως , λοιμοκαθαρτήριο των πασχόντων συμπολιτών τους από τον εξανθηματικό τύφο .
Δεν απελπίζονται και τον επόμενο χρόνο 1919 μια παρέα 16 νέων οι Κιδιαμόπουλος, Θεόδωρος Χρηστίδης , Αθανάσιος Φωτιάδης , Κώστας Παπαλεξίου , Νίκος Στεφανίδης , Γεώργιος Τουντζής , Χρήστος Σταυρίδης , Αθανάσιος Τσιρώνας , Κώστας Μανούσκας , Νίκος Πόρναλης , Κώστας Καζαντζής , Κώστας Τσαρουχόπουλος , Άγγελος Αμπατζής , Επαμεινώνδας Κύρου , Νικόλαος Χρυσοχόου και Ιωάννης Νούλης αποφασίζουν την ανασύσταση του Ορφέα με την επωνυμία «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Η Αναγέννηση πρώην Ορφέας» .
Γιατί δόθηκε η επωνυμία αυτή δεν είναι εξακριβωμένο . Μέσα στους σκοπούς του ανασυσταθέντος αυτού Συλλόγου ήταν και η ενίσχυση απόρων προσφύγων και πασχόντων συμπολιτών τους .
Πολλά παλιά μέλη του Ορφέα συμπαρίστανται στην προσπάθεια αυτή και εκλέγουν το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο με την συμπαράσταση όλων αρχίζει τις εργασίες επισκευής του κτιρίου το οποίο σε τρεις μήνες είναι έτοιμο , συγκροτείται το μουσικό τμήμα που δίδει επιτυχημένες συναυλίες και ακολουθεί το θεατρικό τμήμα που δίδει επιτυχημένες παραστάσεις , καθώς και το αθλητικό τμήμα το οποίο έρχεται στην πρώτη σειρά με άριστους αθλητές
Ο αθλητής του Ορφέα Αθανάσιος Μπεκιάρης παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο δρόμο και έρχεται πρώτος .
Η φήμη του Αθανάσιου Μπεκιάρη φθάνει έξω από τα όρια της Ελλάδος και στους Παμβαλκανικούς αγώνες νικά όλους τους πρωταθλητές των άλλων χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες . Και άλλοι όμως αθλητές του Ορφέα διακρίθηκαν στον αθλητικό τομέα .
Το 1924 το κτίριο του Ορφέα επιτάσσεται από την Μεραρχία Σερρών και εγκαθίσταται σε αυτό ο 6ος Λόχος του Συν/τος γιατί την εποχή εκείνη γίνονταν επισκευή των στρατώνων .
Παρ’ όλα αυτά οι δραστηριότητες συνεχίζονται .
Στο διάστημα αυτό δημιουργείται το ποδοσφαιρικό τμήμα με σημαντικές επιτυχίες .
Το 1934 ο Ορφέας πρωτοστατεί στην δημιουργία ωδείου στην πόλη μας με την επωνυμία ωδείο Σερρών «ΟΡΦΕΑΣ» το οποίο λειτούργησε ως ανεξάρτητος οργανισμός . Στο ιδρυθέν αυτό ωδείο , ο Ορφέας θέλοντας να συμβάλει στην έτι περαιτέρω ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην πόλη μας δώρισε όλα τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής του μεγάλης αξίας .
Τα χρόνια περνούν και έρχεται το 1940 με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου και εν συνεχεία το 1941 η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα .
Δυστυχώς οι Γερμανοί παραδίνουν και την φορά αυτή τα μέρη μας στους Βουλγάρους .
Οι Βούλγαροι εγκαθίστανται στην πόλη μας και αρχίζουν απελάσεις και διωγμοί των συμπολιτών μας . Άλλοι φυλακίζονται και άλλοι εξορίζονται καταπατώνται οι περιουσίες τους και πολλά άλλα .
Γνωρίζουν την ιστορία του Ορφέα και την πατριωτική του δράση και θέλοντας να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της Μακεδονομαχικής του ιστορίας , αφού λεηλάτησαν το κτίριο αποφασίζουν να το κατεδαφίσουν . Για καλή τύχη τον σκοπό τους αντιλαμβάνεται ένας γείτονας υπάλληλος της Αυστροελληνικής εταιρείας καπνών Χρήστος Μηχανικός και σπεύδει στα γραφεία της εταιρείας και ανακοινώνει τους σκοπούς των Βουλγάρων .
Αμέσως οι υπηρετούντες τότε στην εταιρεία αυτή ορφικοί Χρυσόγονος Μπούρας και Μηχανικός μετέφεραν στο κτίριο μερικά δέματα καπνού από τις αποθήκες τους και τοποθετούν την Γερμανική σημαία .
Έτσι οι Βούλγαροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον σκοπό τους να κατεδαφίσουν το ιστορικό αυτό κτίριο και έτσι σώθηκε μεν το κτίριο αλλά τελείως κατεστραμμένο .
Τελειώνει επιτέλους ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι κατακτητές εγκαταλείπουν την πόλη μας .
Ο Ορφέας διαλυμένος , το ιστορικό κτίριο κατεστραμμένο .
Ανασυγκροτείται αμέσως ο Ορφέας εκλέγεται Διοικητικό Συμβούλιο και αρχίζει η εγγραφή νέων μελών καθώς και ενέργειες για εξεύρεση χρημάτων για την επισκευή του κτιρίου .
Ο Ορφέας καίτοι άστεγος αρχίζει τις δραστηριότητες των διάφορων τμημάτων του δημιουργείται η μικτή χορωδία και μαντολινάτα καθώς και το θεατρικό τμήμα ενώ συγχρόνως δημιουργούνται νέα τμήματα όπως ομάδα βόλεϊ μπολ , μπάσκετ και άλλα .
Στην γενική Συνέλευση του 1949 ο όμιλος παίρνει και πάλι την παλιά του ονομασία . Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Ορφέας .
Μετά από πολλή προσπάθεια το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Χρήστο Χρηστίδη κατορθώνει και εξευρίσκει χρήματα από τον Δήμο Σερρών με Δήμαρχο τον Βασίλειο Χατζηιακώβου και από τον Νομάρχη Γεώργιο Τσέλικα καθώς και από τον τότε υπουργό Ανοικοδομήσεως και έτσι αρχίζουν οι εργασίες επισκευών .
Μέσα σε 9 μόνον μήνες παραδίδεται η αίθουσα για χρήση στους Σερραίους και γίνονται τα εγκαίνια την 28 Οκτωβρίου 1950 .
Ακολουθεί η μάχη της καρέκλας με πρωτοβουλία του Μίμη Στεφανίδη και συγκεντρώνονται 480 καρέκλες για τις ανάγκες της αίθουσας .
Η αίθουσα αυτή του ιστορικού κτιρίου που υπέστη τόσες καταστροφές και που τελικά σώθηκε , για πάρα πολλά χρόνια ήταν η μόνη σχεδόν αίθουσα στην πόλη μας η οποία φιλοξένησε όλες τις δραστηριότητες των συμπολιτών μας και των Συλλόγων της .
Φιλοξένησε θιάσους ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς και στέγασε για αρκετό χρονικό διάστημα κινηματογράφο .
Στην αίθουσα αυτή δίδονταν όλοι οι επίσημοι χοροί και στέγασε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας μουσικές , θεατρικές , καλλιτεχνικές εκθέσεις και άλλες .
Στην γενική Συνέλευση του 1960 αποφασίζεται και δίνεται στο σύλλογο η αρχική του ονομασία που είχε κατά την ίδρυσή του το 1905 «Όμιλος Ορφεύς Σερρών» με το οποίο λειτουργεί και σήμερα .
Τον Φεβρουάριο του 1977 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Γεώργιο Καφταντζή πήρε μια ιστορική απόφαση η οποία ενεκρίθη από την Γενική Συνέλευση των μελών και παρεχώρησε το οικόπεδό του το οποίο είχε αγοραστεί επί της οδού Περιστέρη Κωστοπούλου , επί αντιπαροχή και ανεγέρθηκε η οικοδομή στην οποία βρίσκεται και η νέα μας αίθουσα .
Με την απόφασή του εκείνη και την ανέγερση της οικοδομής εξασφαλίστηκε μια σημαντική ακίνητη περιουσία , εξασφαλίστηκαν ευπρεπή γραφεία για τον Σύλλογο , αίθουσα για την χορωδία και την μαντολινάτα που λειτούργησε για πολλά χρόνια και γραφεία προς ενοικίαση , από τα οποία έχει αρκετά έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών .
Η νέα μας αυτή αίθουσα στέγασε και στεγάζει και σήμερα όλες τις δραστηριότητες του Ορφέα ενώ συγχρόνως διατίθεται σε διάφορους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους και έτσι απελευθερώθηκε το παλιό ιστορικό κτίριο το οποίο το 1979 επρόκειτο το δημιουργηθέν Κρατικό Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας να αποφασίσει σε ποια πόλη θα είχε την έδρα του εφ’ όσον θα υπήρχε και κατάλληλη αίθουσα το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ορφέα θέλοντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής κίνησης στην πόλη μας διέθεσε την ιστορική του αίθουσα με ένα μικρό συμβολικό μίσθωμα και η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Αν. Μακεδονίας απεφάσισε και προέκρινε ως έδρα του την πόλη μας και εγκαταστάθηκε στο κτίριο .
Όταν το 1984 διαλύθηκαν τα περιφερειακά αυτά θέατρα και προκειμένου να λειτουργήσει στη πόλη μας το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Σερρών και πάλι ο Ορφέας διέθεσε με μικρό συμβολικό τίμημα για την στέγαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. την αίθουσα όπου εξακολουθεί να στεγάζεται σε αυτή μέχρι και σήμερα .
Το 1991 ο τότε πρόεδρός μας Γεώργιος Καφταντζής συνέγραψε την ιστορία του Ορφέα την οποία εξέδωσε ο Ορφέας σε έναν καλαίσθητο τόμο και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα για να γίνει γνωστή η μεγάλη ιστορία του σε όλες τις λεπτομέρειες
Το ιστορικό αυτό κτίριο του Ορφέα το οποίο υπέστη τόσες καταστροφές αλλά υπάρχει και σήμερα για να θυμίζει την μεγάλη ιστορία του , το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφασή του χαρακτηρίσθηκε Ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι είναι άριστα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και τις μνήμες των κατοίκων και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού .
Στην χορωδία και μαντολινάτα του Ορφέα καθώς και στην φιλαρμονική πρώτος μαέστρος διατέλεσε ο Κωνσταντίνος Σγουρός . Επίσης διετέλεσαν ως μαέστροι Διευθυντές αρκετοί σημαντικοί μουσικοί όπως ο αείμνηστος Γιάννης Βαΐου παλαιότερα και αργότερα ο Χρήστος Σταματίου .
Ο Ορφέας κατά διαστήματα δημιούργησε πλην των άλλων και σκοπευτικό τμήμα , τμήμα άρσης βαρών ,και τελευταία παλαιστικό τμήμα το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα και το οποίο ανέδειξε σημαντικούς παλαιστές με πανελλήνιες νίκες και πολλές διακρίσεις .
Ο Ορφέας σύμφωνα με το καταστατικό του διατηρούσε από την ίδρυση του τα εξής τμήματα :
Τμήμα μουσικό με μικτή χορωδία
Τμήμα θεάτρου με θεατρική πειραματική σκηνή
Τμήμα εκδόσεων και λογοτεχνίας
Τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων
Τμήμα κινηματογραφικής λέσχης
Τμήμα κουκλοθέατρου
Τμήμα αθλητικό με παλαιστική ομάδα
Όλα τα τμήματα του Ορφέα παρουσίασαν και παρουσιάζουν αξιόλογη δραστηριότητα .
Η μικτή χορωδία και μαντολινάτα έγινε γνωστή τόσο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού όπου πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις και απέσπασε αξιόλογες διακρίσεις .
Η θεατρική ερασιτεχνική σκηνή ανέβασε έργα πρωτοποριακά αξιόλογων συγγραφέων τόσο ελλήνων όσο και ξένων καθώς και συγγραφέων της πόλης μας όπως του Γιώργου Καφταντζή και Ερρίκου Βλάχμπεη και έδωσε παραστάσεις στην πόλη μας και σε άλλες πόλεις και πήρε μέρος σε θεατρικά φεστιβάλς όπου απέσπασε αξιόλογες διακρίσεις .
Το κουκλοθέατρό μας ψυχαγώγησε αναρίθμητους μικρούς μας φίλους τόσο στην πόλη όσο και σε πολλά χωριά της περιοχής μας .
Το τμήμα εκδόσεων και λογοτεχνίας εξέδωσε κατά καιρούς διάφορα έντυπα με κορυφαία την έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού «Ορφεύς» με πλούσια επιστημονική , ιστορική , λογοτεχνική ύλη .
Το τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις και ποικίλες συναυλίες , ρεσιτάλς , καλώντας αξιόλογα συγκροτήματα και πολλές άλλες εκδηλώσεις πνευματικού , λογοτεχνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος .
Επίσης στα εκθετήρια του ομίλου μας πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες εκθέσεις έργων τέχνης Σερραίων και άλλων δημιουργών .
Το αθλητικό μας τμήμα ανέδειξε κατά καιρούς αξιόλογους αθλητές με πανελλήνιες νίκες καθώς και σε βαλκανικούς αγώνες , η δε παλαιστική μας ομάδα έχει αξιόλογες επιτυχίες σε διάφορους παλαιστικούς αγώνες με πανελλήνιες νίκες . Πολλοί δε παλαιστές μας είναι μέλη της εθνικής παλαιστικής ομάδας Ελλάδος .
Γενικώς όλα τα τμήματα μας έχουν αξιόλογη δραστηριότητα .
Ένας σύντομος και περιληπτικός απολογισμός των τμημάτων μας είναι :
1.Η μικτή χορωδία έδωσε 250 συναυλίες στην πόλη μας , στην περιφέρεια μας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού .
2.Φιλοξένησε χορωδίες πολλών Ελληνικών και ξένων πόλεων και έδωσαν 85 συναυλίες στην αίθουσά μας .
3.Οργάνωσε 78 ρεσιτάλς μουσικά .
4.Η εκκλησιαστική χορωδία τέλεσε 50 λειτουργίες σε εκκλησίες της πόλης και της περιοχής μας .
5.Το θεατρικό ερασιτεχνικό μας τμήμα έδωσε 77 θεατρικές παραστάσεις με έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων .
6.Το τμήμα Κουκλοθέατρου το οποίο λειτούργησε τα τελευταία χρόνια έδωσε 55 παραστάσεις στην πόλη και στην περιοχή μας .
7.Φιλοξένησε στην αίθουσά του 15 παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων άλλων πόλεων .
8.Πραγματοποίησε 32 αγώνες στίβου .
9.Το παλαιστικό τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 1961 συμμετείχε σε 98 διάφορους παλαιστικούς αγώνες .
10.Το ποδοσφαιρικό μας τμήμα το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1960 συμμετείχε σε 62 ποδοσφαιρικούς αγώνες .
11.Πραγματοποίησε 38 εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος και του εξωτερικού .
12.Πραγματοποίησε 150 διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως χορούς , καλλιστεία , εκθέσεις , λογοτεχνικές βραδιές , παρουσίαση βιβλίων κ.λ.π. .
Για όλη την δραστηριότητά του , εθνική πολιτιστική και αθλητική ο Ορφέας τιμήθηκε με διάφορες τιμητικές διακρίσεις μερικές εκ των κυριοτέρων είναι :
1.Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως των Σερρών .
2.Το Χρυσό Μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης .
3.Το Τιμητικό Δίπλωμα Μνημοσύνης 60 χρόνων των συνεργαζόμενων Προσφυγικών Σωματείων Σερρών .
4.Το Χρυσό Μετάλλιο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης .
5.Τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Νικήτα του Νέου από την Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης .
6.Το Δίπλωμα Τιμής του Συλλόγου Σερραίων Θεσσαλονίκης .
Όλα αυτά τα 100 χρόνια από το 1905 και μέχρι σήμερα όλα τα Δ.Σ. εργάσθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά με ζήλο αφοσίωση και αγάπη για τον όμιλό μας και την πόλη μας .
Η στιγμή αυτή είναι ιστορική . Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω τους επικεφαλείς Προέδρους των εκάστοτε Δ.Σ. που είχαν και όλο το βάρος και την ευθύνη των Συμβουλίων οι οποίοι είναι :
1.Γεώργιος Κικόπουλος Ωρολογάς 1/8/1905-1906
2.Κωνσταντίνος Τενεκετζής Γιατρός 1906-1907
3.Μαρούλης Κωνσταντίνος Ταμίας Τούρκικου Μονοπωλίου Καπνού 1907- Ιούλιο 1907
4.Χατζηαγγέλου Μιχαήλ Οδοντίατρος Ιούλιο 1907-1908
5.Παπάζογλου Ιωάννης Ανθρακέμπορος 1908-1909
6.Γουσιάδης Νικόλαος Δικηγόρος 1910
7.Κάρσος Φιλοκτήμων Βιβλιοπώλης 1911
8.Καρατζάς Χρήστος Γιατρός 1913-1915
9.Χρηστίδης Χρήστος Γιατρός 1919-1922
10.Σπυρόπουλος Γεώργιος Έμπορος 1923-1924
11.Παπαευαγγέλου Δημήτριος Ασφαλιστής 1925-1927
12.Γαλδέμης Αναστάσιος Καθηγητής 1927
13.Αβτζής Γεώργιος Δικηγόρος 1928-1929
14.Πάτρας Χρήστος Ξυλέμπορος 1930
15.Μόσχου Γεώργιος Δικηγόρος 1931-1932
16.Φωτιάδης Αθανάσιος Δικηγόρος 1933-1934
17.Μόσχου Γεώργιος Δικηγόρος 1935-1936
18.Πατσόπουλος Κωνσταντίνος Δικηγόρος 1937
19.Μητακίδης Αθανάσιος Δικηγόρος 1937-1940
20.Καζαμίας Ορέστης Φαρμακοποιός 1947-1948
21.Χρηστίδης Χρήστος Γιατρός 1949-1955
22.Καζαμίας Ορέστης Φαρμακοποιός 1955-1965
23.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1966-1967
24.Σταυρίδης Σταύρος Γιατρός 1967-1968
25.Στεφανίδης Δημήτριος Φυτορυούχος 1968-1974
26.Χατζηδήμου Ιωάννης Δικηγόρος 1974-1976
27.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1976-1984
28.Ιμανίδης Νικόλαος Έμπορος 1984-1989
29.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1989-1997
30.Χρηστίδης Νικόλαος Δικαστικός 1997- 2006
Από τον Ορφέα πέρασαν είτε ως απλά μέλη είτε ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων είτε ως μαέστροι είτε ως υπεύθυνοι και συντελεστές διαφόρων τμημάτων αξιόλογα πρόσωπα τα οποία το καθένα πρόσφερε ότι μπορούσε , οι παλαιοί δε των πρώτων χρόνων της λειτουργίας του και τη ζωή τους ακόμη .
Σε όλους αυτούς τους οποίους δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρω και που αισθάνομαι ένοχος για αυτό , ζητώ να με συγχωρεθεί . Όλους αυτούς τους ευγνωμονούμε και θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη .
Ο Ορφέας έζησε 100 χρόνια και προσπαθήσαμε όλοι μας όσο μπορέσαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό , να περισώσουμε την ιστορία του και την περιουσία του και πιστεύω ότι και οι επερχόμενοι θα πράξουν το ίδιο και καλύτερο .
Κυρίες και κύριοι σας ζητώ συγγνώμη που σας κούρασα με την μακροσκελή μου ομιλία , αλλά αυτή την στιγμή του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Ορφέα μας , πιστεύω ότι ήταν υποχρέωση και καθήκον μου να αναφερθούν μερικά ιστορικά γεγονότα και οι άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά .
Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος και ευτυχής που ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπώ σήμερα τον Ορφέα τον ιστορικό αυτό Σύλλογο μαζί με τα άξια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .
Ο Ορφέας δεν είναι ένα απλό Σωματείο όπως όλα τα άλλα αξιόλογα βέβαια που υπάρχουν. Είναι η ζωντανή Ιστορία της ωραίας μας πόλης και των αγώνων της .
Ας τον προσέξουμε όλοι και ας τον βοηθήσουμε να ζήσει εις το διηνεκές .
Σας ευχαριστώ ._
Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης
Πρόεδρος ΟΡΦΕΑ
Η ιστορία είναι μεγάλη και είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας .
Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα γίνεται να σας παρουσιάσω τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του ΟΡΦΕΑ και να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν τόσο για την δημιουργία όσο και για την συνέχιση της ύπαρξης του μέχρι τις μέρες μας .
Είναι εποχή που τα Σέρρας είναι ακόμη υπό την Τουρκική κατοχή , ενώ συγχρόνως αρχίζουν να δρούν τα Βουλγάρικα κομιτάτα με σκοπό τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας τα οποία αρχίζουν να προβαίνουν σε λεηλασίες και διωγμούς του Ελληνικού πληθυσμού .
Την εποχή αυτή ιδρύεται η μυστική επαναστατική οργάνωση το «Μακεδονικό κομιτάτο» με Παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας που άρχισε να δρα προς αντιμετώπιση των Βουλγάρων κομιτατζήδων .
Οι Σερραίοι δίνουν το παρόν στο Μακεδονικό αγώνα .
Αυτή την κρίσιμη Ιστορική στιγμή για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρο τον Νομό μας οι Σερραίοι Μακεδονομάχοι για να καλύπτονται οι δραστηριότητές τους στα μάτια των Τούρκων την 1η Αυγούστου 1905 συγκεντρώνονται στο εξοχικό κέντρο του Χρήστου και πίσω από τον μπουφέ του καφενείου 12 Σερραίοι οι :
Γεώργιος Κικόπουλος Ωρολογάς
Παναγιώτης Κεχαγιάς Κρεοπώλης
Νάκης Κούλας Κρεοπώλης
Κωνσταντίνος Κεχαγιάς Υποδηματοποιός
Θωμάς Βλαχόπουλος Έμπορος
Χρήστος Δέλλιος ή Φεσσάς Πιλοποιός
Δημήτριος Μαντζουρίδης Υφασματοπώλης
Γεώργιος Νάσιουτζικ Ξυλέμπορος
Νικόλαος Ζιώγας Εστιάτορας
Μιχαήλ Πετσίδης Υποδηματοποιός
Αναστάσιος Μανάβης Κρεοπώλης
Εμμανουήλ Λουκάς Ράφτης
και με την συμπαράσταση των Στέφανου Αναστασίου Παντοπώλη , Δημοσθένη Καραστογιάννη Παντοπώλη , Πέτρου Πέτρου Καφεπώλη , Ορέστη Περδικάρη Επιχειρηματία , Γεωργίου Πολυμέρη Μεταφορέα , Κώστα Τριανταφυλλίδη Εμπόρου , Αδάμ Γκούμα Ξενοδόχου , Εμμανουήλ Χατζηδημητρίου Έμπορου και Νικολάου Τίλα , αποφασίζουν την ίδρυση της οργάνωσης υπό την επωνυμία «ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΦΕΥΣ» στην οποία έδωσαν Μουσικοαθλητικό χρώμα .
Ο ιδρυθείς πλέον ΟΡΦΕΑΣ ανέλαβε όλη την διακίνηση του Μακεδονικού αγώνα της Περιφέρειας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου .
Με την ίδρυση του ΟΡΦΕΑ από την επόμενη ημέρα όλοι οι Σερραίοι ανήκουν στον ΟΡΦΕΑ και εκτελούν τις διαταγές της Διοίκησής του .
Άλλοι χρησιμοποιούνται ως οδηγοί των Αντάρτικων Ομάδων και άλλοι μεταφέρουν τρόφιμα , όπλα ή πολεμοφόδια .
Όλα τα σπίτια είναι υποχρεωμένα όταν ειδοποιούνται να έχουν την πόρτα τους ανοιχτή για να μπουν οι αντάρτες για να αναπαυθούν ή να κρυφτούν όταν καταδιώκονται .
Ο ΟΡΦΕΑΣ αμέσως μετά την ίδρυσή του ενοικίασε ένα σπίτι στην τότε οδό Αγίου Νικολάου και εκεί άρχισε την εθνική αλλά και την πολιτιστική του δράση ιδρύοντας τμήματα μουσικό , θεατρικό και Αθλητικό .
Έτσι λοιπόν ενώ στο ένα δωμάτιο ακούονταν μουσική στο άλλο δωμάτιο οι αρμόδιοι ασχολούνταν με το εθνικό ζήτημα και κανόνιζαν την δράση των αντάρτικων Σωμάτων .
Το σπίτι όμως αυτό σύντομα άρχισε να μην ικανοποιεί τις ανάγκες του Ομίλου και έτσι αποφασίζεται να ανεγείρουν δική τους στέγη , ένα κτίριο μεγαλοπρεπές που θα μπορούσε να στεγάσει όλες τις δραστηριότητές του .
Υπήρχαν στο ταμείο τους 325 λίρες , τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονταν συγκεντρώθηκαν από υποχρεωτική εισφορά με επιβολή φορολογίας στα καπνά 10 παράδες στην οκά , και από διάφορες προσφορές .
Το οικόπεδο που χρειάζονταν το δώρισε η οικογένεια Χατζηλαζάρου στην Ελληνική κοινότητα , η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ΟΡΦΕΑ .
Τα σχέδια του κτιρίου γίνονται από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Τζιοβάνι , και αμέσως αρχίζουν οι εργασίες .
Γίνεται η εκσκαφή των θεμελίων και ορίζεται να τεθεί ο θεμέλιος λίθος ημέρα Κυριακή .
Την νύχτα του Σαββάτου μια ομάδα Μακεδονομάχων με μεγάλη προφύλαξη τοποθέτησε σε μια γωνιά των θεμελίων σταυρωτά ένα γκρα (όπλο της εποχής εκείνης) και ένα γϊαταγιάνι (σπαθί) και ρίχνει αρκετά αργυρά Ελληνικά νομίσματα για να είναι σημείο της Ελληνικότητας της Μακεδονίας για τις μέλλουσες γενιές . Επίσης τοποθετεί και ένα μπουκάλι μέσα στο οποίο υπήρχε χαρτί όπου είναι γραμμένο με σινική μελάνη ο χρόνος ιδρύσεως και οι σκοποί του ΟΡΦΕΑ , και όλα αυτά τα σκεπάζουν με λίγο χώμα και όλη νύχτα τα φρουρούν .
Το πρωί εκείνης της Κυριακής η πόλη ξυπνά από τους χαρμόσυνους ήχους της φιλαρμονικής του Ορφέα η οποία γυρίζει σε όλες τις συνοικίες και καλεί τους Σερραίους στο ιστορικό αυτό γεγονός της έναρξης της ανέγερσης του ιστορικού κτιρίου του Ορφέα .
Την καθορισθείσα ώρα προσέρχεται ο Έλληνας Πρόξενος με το προσωπικό του Προξενείου και ακολουθούν οι πρόξενοι της Αγγλίας , της Γαλλίας και της Ιταλίας και σε λίγη ώρα φθάνει ακολουθούμενος από χωροφύλακες ο Μουτεσαρίφης (Τούρκος Νομάρχης) και ο Μιλαλάι (Τούρκος Στρατηγός) Διοικητής της Μεραρχίας και αρχίζει η τελετή υπό τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτου Γρηγορίου .
Είναι μια ιστορική στιγμή για τους Σερραίους , που ζητωκραυγάζουν , αγκαλιάζονται και φιλιούνται ευχόμενοι καλή Λευτεριά .
Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς υπό την επίβλεψη του φανατικού Μακεδονομάχου Κώτσου Καράμπελα και σε σύντομο χρόνο είναι έτοιμο το κτίριο .
Γίνονται τα εγκαίνια του στις 27/7/1909 από τον τότε Μητροπολίτη Αθανάσιο Πιπέρα και παραδίδεται προς χρήση στους ορφικούς , αλλά και σε όλους τους Σερραίους .
Στοίχισε την εποχή εκείνη 1112 λίρες τουρκικές , σημαντικό ποσό .
Παραπλεύρως του κτιρίου ήταν το απέραντο γυμναστήριο εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα όργανα γυμναστικής όπου οι νέοι γυμνάζονταν για να είναι έτοιμοι για τους Εθνικούς αγώνες . Υπήρχε ακόμη και η υπαίθρια θεατρική σκηνή .
Μέσα στην αίθουσα διδάσκονταν η μουσική . Σχηματίστηκε γρήγορα μια τέλεια φιλαρμονική ορχήστρα , μια πολυπληθής χορωδία και ένα συγκρότημα μαντολινάτας ενώ παράλληλα καλλιεργείται το θέατρο και δίδονται τακτικά θεατρικές παραστάσεις που αφήναν εποχή .
Ενώ αυτά γίνονται , με την κάλυψή τους συγκεντρώνονταν οι Μακεδονομάχοι και έπαιρναν αποφάσεις για τον Αγώνα , και προγραμμάτιζαν τις δράσεις τους .
Το 1913 που οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έκαψαν την πόλη , θέλησαν να κάψουν και το κτίριο του ΟΡΦΕΑ , το οποίο όμως γλίτωσε με τις ενέργειες του Ισραηλίτου μεγαλοεπιχειρηματία , του Αζαρία , που κατοικούσε παραπλεύρως δωροδοκώντας τους διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και το κτίριο σώθηκε αλλά δεν γλίτωσε την λεηλασία όλων των μουσικών οργάνων των επίπλων και λοιπών ειδών .
Σε λίγο τα Σέρρας απελευθερώθηκαν ο εθνικός σκοπός πλέον του ΟΡΦΕΑ εξέλιπε και έτσι απερίσπαστοι οι ορφικοί στρέφονται αποκλειστικά στο δεύτερο σκοπό την μουσική, το θέατρο και τον Αθλητισμό .
Στις αρχές του 1914 στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκε η μετατροπή του Συλλόγου σε πολιτικό Σωματείο που επιτεύχθηκε παρά τις αντιρρήσεις πολλών μελών και ονομάσθηκε Σωματείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ , η κατάσταση όμως αυτή δεν διήρκησε για πολύ και έτσι ο Σύλλογος παίρνει και πάλι την αρχική του μορφή και ονομάζεται «Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ» .
Δυστυχώς το 1916 αρχίζει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και στην πόλη μας έρχονται και πάλι οι Βούλγαροι και η δράση του ΟΡΦΕΑ σταματά . Τα μέλη του μαζί με πολλούς Σερραίους συλλαμβάνονται και στέλνονται ως Ντουρτουβάκια , όμηροι στην Βουλγαρία και εκεί υποφέρουν τα πάνδεινα .
Το 1918 τελειώνουν τα βάσανά τους και επιστρέφουν στην πατρίδα . Βρίσκουν τον ΟΡΦΕΑ διαλυμένο και το κτίριο λεηλατημένο , ρημαγμένο σε κακά χάλια και να χρησιμοποιείται ως τόπος συγκεντρώσεως , λοιμοκαθαρτήριο των πασχόντων συμπολιτών τους από τον εξανθηματικό τύφο .
Δεν απελπίζονται και τον επόμενο χρόνο 1919 μια παρέα 16 νέων οι Κιδιαμόπουλος, Θεόδωρος Χρηστίδης , Αθανάσιος Φωτιάδης , Κώστας Παπαλεξίου , Νίκος Στεφανίδης , Γεώργιος Τουντζής , Χρήστος Σταυρίδης , Αθανάσιος Τσιρώνας , Κώστας Μανούσκας , Νίκος Πόρναλης , Κώστας Καζαντζής , Κώστας Τσαρουχόπουλος , Άγγελος Αμπατζής , Επαμεινώνδας Κύρου , Νικόλαος Χρυσοχόου και Ιωάννης Νούλης αποφασίζουν την ανασύσταση του Ορφέα με την επωνυμία «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Η Αναγέννηση πρώην Ορφέας» .
Γιατί δόθηκε η επωνυμία αυτή δεν είναι εξακριβωμένο . Μέσα στους σκοπούς του ανασυσταθέντος αυτού Συλλόγου ήταν και η ενίσχυση απόρων προσφύγων και πασχόντων συμπολιτών τους .
Πολλά παλιά μέλη του Ορφέα συμπαρίστανται στην προσπάθεια αυτή και εκλέγουν το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο με την συμπαράσταση όλων αρχίζει τις εργασίες επισκευής του κτιρίου το οποίο σε τρεις μήνες είναι έτοιμο , συγκροτείται το μουσικό τμήμα που δίδει επιτυχημένες συναυλίες και ακολουθεί το θεατρικό τμήμα που δίδει επιτυχημένες παραστάσεις , καθώς και το αθλητικό τμήμα το οποίο έρχεται στην πρώτη σειρά με άριστους αθλητές
Ο αθλητής του Ορφέα Αθανάσιος Μπεκιάρης παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο δρόμο και έρχεται πρώτος .
Η φήμη του Αθανάσιου Μπεκιάρη φθάνει έξω από τα όρια της Ελλάδος και στους Παμβαλκανικούς αγώνες νικά όλους τους πρωταθλητές των άλλων χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες . Και άλλοι όμως αθλητές του Ορφέα διακρίθηκαν στον αθλητικό τομέα .
Το 1924 το κτίριο του Ορφέα επιτάσσεται από την Μεραρχία Σερρών και εγκαθίσταται σε αυτό ο 6ος Λόχος του Συν/τος γιατί την εποχή εκείνη γίνονταν επισκευή των στρατώνων .
Παρ’ όλα αυτά οι δραστηριότητες συνεχίζονται .
Στο διάστημα αυτό δημιουργείται το ποδοσφαιρικό τμήμα με σημαντικές επιτυχίες .
Το 1934 ο Ορφέας πρωτοστατεί στην δημιουργία ωδείου στην πόλη μας με την επωνυμία ωδείο Σερρών «ΟΡΦΕΑΣ» το οποίο λειτούργησε ως ανεξάρτητος οργανισμός . Στο ιδρυθέν αυτό ωδείο , ο Ορφέας θέλοντας να συμβάλει στην έτι περαιτέρω ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην πόλη μας δώρισε όλα τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής του μεγάλης αξίας .
Τα χρόνια περνούν και έρχεται το 1940 με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου και εν συνεχεία το 1941 η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα .
Δυστυχώς οι Γερμανοί παραδίνουν και την φορά αυτή τα μέρη μας στους Βουλγάρους .
Οι Βούλγαροι εγκαθίστανται στην πόλη μας και αρχίζουν απελάσεις και διωγμοί των συμπολιτών μας . Άλλοι φυλακίζονται και άλλοι εξορίζονται καταπατώνται οι περιουσίες τους και πολλά άλλα .
Γνωρίζουν την ιστορία του Ορφέα και την πατριωτική του δράση και θέλοντας να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της Μακεδονομαχικής του ιστορίας , αφού λεηλάτησαν το κτίριο αποφασίζουν να το κατεδαφίσουν . Για καλή τύχη τον σκοπό τους αντιλαμβάνεται ένας γείτονας υπάλληλος της Αυστροελληνικής εταιρείας καπνών Χρήστος Μηχανικός και σπεύδει στα γραφεία της εταιρείας και ανακοινώνει τους σκοπούς των Βουλγάρων .
Αμέσως οι υπηρετούντες τότε στην εταιρεία αυτή ορφικοί Χρυσόγονος Μπούρας και Μηχανικός μετέφεραν στο κτίριο μερικά δέματα καπνού από τις αποθήκες τους και τοποθετούν την Γερμανική σημαία .
Έτσι οι Βούλγαροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον σκοπό τους να κατεδαφίσουν το ιστορικό αυτό κτίριο και έτσι σώθηκε μεν το κτίριο αλλά τελείως κατεστραμμένο .
Τελειώνει επιτέλους ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι κατακτητές εγκαταλείπουν την πόλη μας .
Ο Ορφέας διαλυμένος , το ιστορικό κτίριο κατεστραμμένο .
Ανασυγκροτείται αμέσως ο Ορφέας εκλέγεται Διοικητικό Συμβούλιο και αρχίζει η εγγραφή νέων μελών καθώς και ενέργειες για εξεύρεση χρημάτων για την επισκευή του κτιρίου .
Ο Ορφέας καίτοι άστεγος αρχίζει τις δραστηριότητες των διάφορων τμημάτων του δημιουργείται η μικτή χορωδία και μαντολινάτα καθώς και το θεατρικό τμήμα ενώ συγχρόνως δημιουργούνται νέα τμήματα όπως ομάδα βόλεϊ μπολ , μπάσκετ και άλλα .
Στην γενική Συνέλευση του 1949 ο όμιλος παίρνει και πάλι την παλιά του ονομασία . Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος Ορφέας .
Μετά από πολλή προσπάθεια το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Χρήστο Χρηστίδη κατορθώνει και εξευρίσκει χρήματα από τον Δήμο Σερρών με Δήμαρχο τον Βασίλειο Χατζηιακώβου και από τον Νομάρχη Γεώργιο Τσέλικα καθώς και από τον τότε υπουργό Ανοικοδομήσεως και έτσι αρχίζουν οι εργασίες επισκευών .
Μέσα σε 9 μόνον μήνες παραδίδεται η αίθουσα για χρήση στους Σερραίους και γίνονται τα εγκαίνια την 28 Οκτωβρίου 1950 .
Ακολουθεί η μάχη της καρέκλας με πρωτοβουλία του Μίμη Στεφανίδη και συγκεντρώνονται 480 καρέκλες για τις ανάγκες της αίθουσας .
Η αίθουσα αυτή του ιστορικού κτιρίου που υπέστη τόσες καταστροφές και που τελικά σώθηκε , για πάρα πολλά χρόνια ήταν η μόνη σχεδόν αίθουσα στην πόλη μας η οποία φιλοξένησε όλες τις δραστηριότητες των συμπολιτών μας και των Συλλόγων της .
Φιλοξένησε θιάσους ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς και στέγασε για αρκετό χρονικό διάστημα κινηματογράφο .
Στην αίθουσα αυτή δίδονταν όλοι οι επίσημοι χοροί και στέγασε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας μουσικές , θεατρικές , καλλιτεχνικές εκθέσεις και άλλες .
Στην γενική Συνέλευση του 1960 αποφασίζεται και δίνεται στο σύλλογο η αρχική του ονομασία που είχε κατά την ίδρυσή του το 1905 «Όμιλος Ορφεύς Σερρών» με το οποίο λειτουργεί και σήμερα .
Τον Φεβρουάριο του 1977 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Γεώργιο Καφταντζή πήρε μια ιστορική απόφαση η οποία ενεκρίθη από την Γενική Συνέλευση των μελών και παρεχώρησε το οικόπεδό του το οποίο είχε αγοραστεί επί της οδού Περιστέρη Κωστοπούλου , επί αντιπαροχή και ανεγέρθηκε η οικοδομή στην οποία βρίσκεται και η νέα μας αίθουσα .
Με την απόφασή του εκείνη και την ανέγερση της οικοδομής εξασφαλίστηκε μια σημαντική ακίνητη περιουσία , εξασφαλίστηκαν ευπρεπή γραφεία για τον Σύλλογο , αίθουσα για την χορωδία και την μαντολινάτα που λειτούργησε για πολλά χρόνια και γραφεία προς ενοικίαση , από τα οποία έχει αρκετά έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών .
Η νέα μας αυτή αίθουσα στέγασε και στεγάζει και σήμερα όλες τις δραστηριότητες του Ορφέα ενώ συγχρόνως διατίθεται σε διάφορους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους και έτσι απελευθερώθηκε το παλιό ιστορικό κτίριο το οποίο το 1979 επρόκειτο το δημιουργηθέν Κρατικό Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας να αποφασίσει σε ποια πόλη θα είχε την έδρα του εφ’ όσον θα υπήρχε και κατάλληλη αίθουσα το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ορφέα θέλοντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής κίνησης στην πόλη μας διέθεσε την ιστορική του αίθουσα με ένα μικρό συμβολικό μίσθωμα και η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Αν. Μακεδονίας απεφάσισε και προέκρινε ως έδρα του την πόλη μας και εγκαταστάθηκε στο κτίριο .
Όταν το 1984 διαλύθηκαν τα περιφερειακά αυτά θέατρα και προκειμένου να λειτουργήσει στη πόλη μας το Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο Σερρών και πάλι ο Ορφέας διέθεσε με μικρό συμβολικό τίμημα για την στέγαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. την αίθουσα όπου εξακολουθεί να στεγάζεται σε αυτή μέχρι και σήμερα .
Το 1991 ο τότε πρόεδρός μας Γεώργιος Καφταντζής συνέγραψε την ιστορία του Ορφέα την οποία εξέδωσε ο Ορφέας σε έναν καλαίσθητο τόμο και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα για να γίνει γνωστή η μεγάλη ιστορία του σε όλες τις λεπτομέρειες
Το ιστορικό αυτό κτίριο του Ορφέα το οποίο υπέστη τόσες καταστροφές αλλά υπάρχει και σήμερα για να θυμίζει την μεγάλη ιστορία του , το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφασή του χαρακτηρίσθηκε Ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι είναι άριστα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και τις μνήμες των κατοίκων και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού .
Στην χορωδία και μαντολινάτα του Ορφέα καθώς και στην φιλαρμονική πρώτος μαέστρος διατέλεσε ο Κωνσταντίνος Σγουρός . Επίσης διετέλεσαν ως μαέστροι Διευθυντές αρκετοί σημαντικοί μουσικοί όπως ο αείμνηστος Γιάννης Βαΐου παλαιότερα και αργότερα ο Χρήστος Σταματίου .
Ο Ορφέας κατά διαστήματα δημιούργησε πλην των άλλων και σκοπευτικό τμήμα , τμήμα άρσης βαρών ,και τελευταία παλαιστικό τμήμα το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα και το οποίο ανέδειξε σημαντικούς παλαιστές με πανελλήνιες νίκες και πολλές διακρίσεις .
Ο Ορφέας σύμφωνα με το καταστατικό του διατηρούσε από την ίδρυση του τα εξής τμήματα :
Τμήμα μουσικό με μικτή χορωδία
Τμήμα θεάτρου με θεατρική πειραματική σκηνή
Τμήμα εκδόσεων και λογοτεχνίας
Τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων
Τμήμα κινηματογραφικής λέσχης
Τμήμα κουκλοθέατρου
Τμήμα αθλητικό με παλαιστική ομάδα
Όλα τα τμήματα του Ορφέα παρουσίασαν και παρουσιάζουν αξιόλογη δραστηριότητα .
Η μικτή χορωδία και μαντολινάτα έγινε γνωστή τόσο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού όπου πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις και απέσπασε αξιόλογες διακρίσεις .
Η θεατρική ερασιτεχνική σκηνή ανέβασε έργα πρωτοποριακά αξιόλογων συγγραφέων τόσο ελλήνων όσο και ξένων καθώς και συγγραφέων της πόλης μας όπως του Γιώργου Καφταντζή και Ερρίκου Βλάχμπεη και έδωσε παραστάσεις στην πόλη μας και σε άλλες πόλεις και πήρε μέρος σε θεατρικά φεστιβάλς όπου απέσπασε αξιόλογες διακρίσεις .
Το κουκλοθέατρό μας ψυχαγώγησε αναρίθμητους μικρούς μας φίλους τόσο στην πόλη όσο και σε πολλά χωριά της περιοχής μας .
Το τμήμα εκδόσεων και λογοτεχνίας εξέδωσε κατά καιρούς διάφορα έντυπα με κορυφαία την έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού «Ορφεύς» με πλούσια επιστημονική , ιστορική , λογοτεχνική ύλη .
Το τμήμα πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις και ποικίλες συναυλίες , ρεσιτάλς , καλώντας αξιόλογα συγκροτήματα και πολλές άλλες εκδηλώσεις πνευματικού , λογοτεχνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος .
Επίσης στα εκθετήρια του ομίλου μας πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες εκθέσεις έργων τέχνης Σερραίων και άλλων δημιουργών .
Το αθλητικό μας τμήμα ανέδειξε κατά καιρούς αξιόλογους αθλητές με πανελλήνιες νίκες καθώς και σε βαλκανικούς αγώνες , η δε παλαιστική μας ομάδα έχει αξιόλογες επιτυχίες σε διάφορους παλαιστικούς αγώνες με πανελλήνιες νίκες . Πολλοί δε παλαιστές μας είναι μέλη της εθνικής παλαιστικής ομάδας Ελλάδος .
Γενικώς όλα τα τμήματα μας έχουν αξιόλογη δραστηριότητα .
Ένας σύντομος και περιληπτικός απολογισμός των τμημάτων μας είναι :
1.Η μικτή χορωδία έδωσε 250 συναυλίες στην πόλη μας , στην περιφέρεια μας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού .
2.Φιλοξένησε χορωδίες πολλών Ελληνικών και ξένων πόλεων και έδωσαν 85 συναυλίες στην αίθουσά μας .
3.Οργάνωσε 78 ρεσιτάλς μουσικά .
4.Η εκκλησιαστική χορωδία τέλεσε 50 λειτουργίες σε εκκλησίες της πόλης και της περιοχής μας .
5.Το θεατρικό ερασιτεχνικό μας τμήμα έδωσε 77 θεατρικές παραστάσεις με έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων .
6.Το τμήμα Κουκλοθέατρου το οποίο λειτούργησε τα τελευταία χρόνια έδωσε 55 παραστάσεις στην πόλη και στην περιοχή μας .
7.Φιλοξένησε στην αίθουσά του 15 παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων άλλων πόλεων .
8.Πραγματοποίησε 32 αγώνες στίβου .
9.Το παλαιστικό τμήμα το οποίο ιδρύθηκε το 1961 συμμετείχε σε 98 διάφορους παλαιστικούς αγώνες .
10.Το ποδοσφαιρικό μας τμήμα το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1960 συμμετείχε σε 62 ποδοσφαιρικούς αγώνες .
11.Πραγματοποίησε 38 εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος και του εξωτερικού .
12.Πραγματοποίησε 150 διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως χορούς , καλλιστεία , εκθέσεις , λογοτεχνικές βραδιές , παρουσίαση βιβλίων κ.λ.π. .
Για όλη την δραστηριότητά του , εθνική πολιτιστική και αθλητική ο Ορφέας τιμήθηκε με διάφορες τιμητικές διακρίσεις μερικές εκ των κυριοτέρων είναι :
1.Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως των Σερρών .
2.Το Χρυσό Μετάλλιο του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης .
3.Το Τιμητικό Δίπλωμα Μνημοσύνης 60 χρόνων των συνεργαζόμενων Προσφυγικών Σωματείων Σερρών .
4.Το Χρυσό Μετάλλιο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης .
5.Τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Νικήτα του Νέου από την Ι.Μ. Σερρών και Νιγρίτης .
6.Το Δίπλωμα Τιμής του Συλλόγου Σερραίων Θεσσαλονίκης .
Όλα αυτά τα 100 χρόνια από το 1905 και μέχρι σήμερα όλα τα Δ.Σ. εργάσθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά με ζήλο αφοσίωση και αγάπη για τον όμιλό μας και την πόλη μας .
Η στιγμή αυτή είναι ιστορική . Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω τους επικεφαλείς Προέδρους των εκάστοτε Δ.Σ. που είχαν και όλο το βάρος και την ευθύνη των Συμβουλίων οι οποίοι είναι :
1.Γεώργιος Κικόπουλος Ωρολογάς 1/8/1905-1906
2.Κωνσταντίνος Τενεκετζής Γιατρός 1906-1907
3.Μαρούλης Κωνσταντίνος Ταμίας Τούρκικου Μονοπωλίου Καπνού 1907- Ιούλιο 1907
4.Χατζηαγγέλου Μιχαήλ Οδοντίατρος Ιούλιο 1907-1908
5.Παπάζογλου Ιωάννης Ανθρακέμπορος 1908-1909
6.Γουσιάδης Νικόλαος Δικηγόρος 1910
7.Κάρσος Φιλοκτήμων Βιβλιοπώλης 1911
8.Καρατζάς Χρήστος Γιατρός 1913-1915
9.Χρηστίδης Χρήστος Γιατρός 1919-1922
10.Σπυρόπουλος Γεώργιος Έμπορος 1923-1924
11.Παπαευαγγέλου Δημήτριος Ασφαλιστής 1925-1927
12.Γαλδέμης Αναστάσιος Καθηγητής 1927
13.Αβτζής Γεώργιος Δικηγόρος 1928-1929
14.Πάτρας Χρήστος Ξυλέμπορος 1930
15.Μόσχου Γεώργιος Δικηγόρος 1931-1932
16.Φωτιάδης Αθανάσιος Δικηγόρος 1933-1934
17.Μόσχου Γεώργιος Δικηγόρος 1935-1936
18.Πατσόπουλος Κωνσταντίνος Δικηγόρος 1937
19.Μητακίδης Αθανάσιος Δικηγόρος 1937-1940
20.Καζαμίας Ορέστης Φαρμακοποιός 1947-1948
21.Χρηστίδης Χρήστος Γιατρός 1949-1955
22.Καζαμίας Ορέστης Φαρμακοποιός 1955-1965
23.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1966-1967
24.Σταυρίδης Σταύρος Γιατρός 1967-1968
25.Στεφανίδης Δημήτριος Φυτορυούχος 1968-1974
26.Χατζηδήμου Ιωάννης Δικηγόρος 1974-1976
27.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1976-1984
28.Ιμανίδης Νικόλαος Έμπορος 1984-1989
29.Καφταντζής Γεώργιος Δικηγόρος 1989-1997
30.Χρηστίδης Νικόλαος Δικαστικός 1997- 2006
Από τον Ορφέα πέρασαν είτε ως απλά μέλη είτε ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων είτε ως μαέστροι είτε ως υπεύθυνοι και συντελεστές διαφόρων τμημάτων αξιόλογα πρόσωπα τα οποία το καθένα πρόσφερε ότι μπορούσε , οι παλαιοί δε των πρώτων χρόνων της λειτουργίας του και τη ζωή τους ακόμη .
Σε όλους αυτούς τους οποίους δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρω και που αισθάνομαι ένοχος για αυτό , ζητώ να με συγχωρεθεί . Όλους αυτούς τους ευγνωμονούμε και θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη .
Ο Ορφέας έζησε 100 χρόνια και προσπαθήσαμε όλοι μας όσο μπορέσαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό , να περισώσουμε την ιστορία του και την περιουσία του και πιστεύω ότι και οι επερχόμενοι θα πράξουν το ίδιο και καλύτερο .
Κυρίες και κύριοι σας ζητώ συγγνώμη που σας κούρασα με την μακροσκελή μου ομιλία , αλλά αυτή την στιγμή του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του Ορφέα μας , πιστεύω ότι ήταν υποχρέωση και καθήκον μου να αναφερθούν μερικά ιστορικά γεγονότα και οι άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά .
Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος και ευτυχής που ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπώ σήμερα τον Ορφέα τον ιστορικό αυτό Σύλλογο μαζί με τα άξια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .
Ο Ορφέας δεν είναι ένα απλό Σωματείο όπως όλα τα άλλα αξιόλογα βέβαια που υπάρχουν. Είναι η ζωντανή Ιστορία της ωραίας μας πόλης και των αγώνων της .
Ας τον προσέξουμε όλοι και ας τον βοηθήσουμε να ζήσει εις το διηνεκές .
Σας ευχαριστώ ._
Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης
Πρόεδρος ΟΡΦΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου