Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

23 Φεβρουαρίου 1905 . Ημέρα της ιδρύσεως του Ρόταρυ


Το ρόταρυ είναι δημιούργημα ενός ασήμαντου τότε δικηγόρου από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής του Paul P. Harris.
Η 23 Φεβρουαρίου του 1905 είναι η ημέρα της ιδρύσεως του ρόταρυ το οποίο σήμερα είναι ξαπλωμένο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα έχει στους κόλπους του 1.300.000 ροταριανούς οι οποίοι συγκροτούν 34.000 ροταριανούς Ομίλους που ανήκουν σε 534 Περιφέρειες που εδρεύουν σε 200 χώρες.
Οι σκοποί του ρόταρυ συνίστανται στην ενθάρρυνση και καλλιέργεια του ιδανικού της εξυπηρετήσεως του πλησίον, την οποία το ρόταρυ θεωρεί ως την βάσει κάθε εντίμου εργασίας.
Το Διεθνές ρόταρυ κάθε χρόνο εκπονεί διάφορα αξιόλογα προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται από όλους τους ροταριανούς ομίλους σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το ρόταρυ δεν είναι θρησκευτική οργάνωση, είναι όμως χτισμένο επάνω στις αιώνιες αρχές και αξίες που έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο της ηθικής πυξίδας για τους ανθρώπους, διαμέσου των αιώνων.
Σήμερα 23 Φεβρουαρίου που γιορτάζεται από όλους του ροταριανούς ομίλους θα αναφέρω ορισμένα ενδιαφέρονται σημεία από ομιλίες και δημοσιεύσεις του ιδρυτού του ρόταρυ Paul P. Harris. Τιμώντας την μνήμη του, που πίστευε ότι το ροταριανό όραμα είναι να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη της φιλίας για να βοηθήσει την πραγματοποίηση του παγκόσμιου έργου του. Ο ιδρυτής λοιπόν του ρόταρυ έλεγε:
«Αν το Ρόταρυ που φτιάξαμε δεν προορίζεται να είναι απλώς κάτι εφήμερο, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι εσύ κι εγώ έχουμε μάθει πόση σημασία έχει να ανεχόμαστε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου, την αξία, δηλαδή, της ανεκτικότητας».
Ορθολογιστικός Ροταριανισμός,
Περιοδικό The National Rotarian, Ιανουάριος 1911

«Η φιλία είναι ένας φυσικός και πρόθυμος υπηρέτης … Δεν υπάρχει κανένας λόγος … να μην αξιοποιηθεί η μεγάλη δύναμη της φιλίας ώστε να συμβάλει στο παγκόσμιο έργο».
Αναφορά του Προέδρου,
Παγκόσμιο Συνέδριο του Ρόταρυ 1912
Νταλούθ, Μιννεσότα, ΗΠΑ

«Είναι πιο εύκολο να κινήσεις το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το πόλεμο παρά για την ειρήνη. Συνεπώς, απαιτείται περισσότερη ηθική δύναμη για να συζητήσει κανείς για την ειρήνη από ότι για τον πόλεμο».
Το Ρόταρυ στο Ξεκίνημά του,
Περιοδικό THE ROTARIAN, Φεβρουάριος 1917

«Το καλύτερο αντίδοτο στο διεθνή φόβο είναι η διεθνής κατανόηση: ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργηθεί η διεθνής κατανόηση είναι οι επαγγελματικές και οι κοινωνικές σχέσεις».
Μήνυμα στη Ροταριανή Συνέλευση του Ειρηνικού,
1928, Τόκυο, Ιαπωνία

«Ο άνθρωπος συγγενεύει με τους συνανθρώπους του ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος ή πολιτική τοποθέτησης, και όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο πιο απολαυστική η συνύπαρξη. Το μόνο που χρειάζεται η φιλική συναναστροφή είναι να πιστέψεις ότι αξίζει να την δοκιμάσεις. Μετά, θα φροντίσει μόνη της να συνεχιστεί σε κάθε συντροφιά».
Ένας Δρόμος που Ταξίδεψα,
Περιοδικό THE ROTARIAN, Φεβρουάριος 1934

«Είναι όλα εντάξει στο Ρόταρυ; Αν ναι, ο Θεός να μας λυπηθεί. Πλησιάζουμε στο τέλος των ημερών μας».
Τα Καλύτερα Έρχονται,
Περιοδικό THE ROTARIAN, Φεβρουάριος 1945

«Η φιλία ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το Ρόταρυ και η ανοχή είναι το στοιχείο που διατηρεί τη συνοχή του».
Ο Δρόμος μου προς το Ρόταρυ

Νικόλαος .Χρ. Χρηστίδης Τέως Πρόεδρος Ρ.Ο. Σερρών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου