Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΟ ΣΑΛΕ!

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΪΛΙΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΟ ΣΑΛΕ!

Ολοσχερώς καταστράφηκε το ΣΑΛΕ του Λαϊλια Σερρών.

Πολύ βαθιά στεναχωρημένος νιώθω σήμερα μετά την είδηση αυτή. 




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ 6/1/17

Για την οικογένεια μου, για όσους δεν γνωρίζουν, το ΣΑΛΕ, αν όχι το δεύτερο σπίτι μας, ΗΤΑΝ το σπίτι μας.
Και τι δεν ζήσαμε στον χώρο αυτό από την κατασκευή του ακόμα.
Τι να πρωτοθυμηθώ;
Τον πατέρα μου, και τα δυο αυτοκίνητα που καταστρέψαμε από το πάνε έλα καθημερινά για την επίβλεψη των έργων αρχικά, αλλά και της λειτουργίας του, μετέπειτα με την ολοκλήρωση του;
Τα εγκαίνια του;
Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του με εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου;
Τον πατέρα μου Πρόεδρο του ΕΟΣ Σερρών την εποχή εκείνη να κάθετε στο ταμείο;
Τον μάγειρα κυρ Γιάννη Παπαδόπουλο, πατέρα του επί σειρά ετών κ. Λάκη Παπαδόπουλου προπονητή του συλλόγου;
Την μητέρα μου με την κυρά Έφη, την Βάσω και κάποιες άλλες κυρίες που θα με συχωρήσουν που δεν θυμούμαι τα ονόματα τους, στην λάντσα και την παρασκευή των φαγητών;
Τα σαββατοκύριακα εκεί ως αθλητής του ΕΟΣ Σερρών;
Τους αγώνες που διοργανώναμε;
Τους συναθλητές μου που έρχονταν από όλη την Ελλάδα;
Τις διάφορες προσωπικότητες της χιονοδρομίας που πέρασαν από το ΣΑΛΕ όπως Προέδρους της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας, Τεχνικούς Εκπροσώπους, χρονομετριτάς, συνοδούς ομάδων κ.α.;
Τις διάφορες προσωπικότητες που φιλοξένησε στο ΣΑΛΕ;
Τις επισκέψεις στο ΣΑΛΕ του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή;
Όλους όσους έρχονταν και το θαύμασαν και μας αποκαλούσαν τυχερούς που έχουμε ένα τέτοιο κόσμημα;
Ναι, γιατί ήταν κόσμημα μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Για μετέπειτα δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα, καθώς και για την όλη μετά πορεία του Ορειβατικού Συλλόγου, διότι δεν είναι της παρούσης.
Τι να θυμηθώ πρώτα, τι
Όλος ο Ορειβατικός το αγαπούσαμε το ΣΑΛΕ και το φροντίσαμε γιατί ήταν το σπίτι μας.
Το προσέχαμε σαν τα ματιά μας.
Μπορώ να ξεχάσω τον κ.Σάββα Βασιλείου, τον τότε Έφορο Χιονοδρομικών Εγκαταστάσεων, που με έπαιρνε κάθε παρασκευή απόγευμα, μαθητή Γυμνασίου ακόμα και πηγαίναμε να ανοίξουμε το ΣΑΛΕ, για να είναι καθαρό την επόμενη που θα έρχονταν και οι υπόλοιποι αθλητές του συλλόγου;
Τα καλοκαίρια που όλοι οι αθλητές με την επίβλεψη του κ.Σάββα Βασιλείου και των προπονητών μας το βάφαμε και περνούσαμε βερνίκι τα ξύλα που το διακοσμούσαν;
Ένα όμορφο πράγμα είχαμε και στο Λαιλια Σερρών που κατασκευάστηκε με πολύ μεράκι επί της 25ετής προεδρίας του πατέρα μου Νικολάου Χρηστίδη στον Ορειβατικό Σύλλογο, όπως και όλο το χιονοδρομικό κέντρο ……πάει και αυτό.
ΚΡΙΜΑ.

ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 


Η ιστορία του ΣΑΛΕ μέσα από το βιβλίο του επί 25ετιας Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών Νικολάου Χρηστίδη, με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1930-1994»

1972: Το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε τις ενέργειες για την δημιουργία ενός Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ στο Λαϊλιά.
1977: Ζητήθηκε από το Δασαρχείο Σερρών η παραχώρηση εκτάσεως 4.900 τετραγωνικών μέτρων στην θέση Κατιμέρια του Λαϊλιά για την ανέγερση Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ. Το δασαρχείο Σερρών παραχώρησε έκταση 4900 τ.μ στην θέση Κατιμέρια για ανέγερση Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ στον Λαϊλιά δια του υπ’ αριθμόν 2649 / 29-9-77 προσωρινού παραχωρητηρίου.
1978: Άρχισε η ανέγερση του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ Λαϊλιά δαπάνης 3.574.000 δρχ.
Για την πραγματοποίηση των εργασιών του Χιον Περιπτέρου ΣΑΛΕ ήλθε στην πόλη μας η Γεν Διευθύντρια των Τεχνικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. κ. Μαρκέτου κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Προεδρίας Αχιλλέα Καραμανλή και έκαμε τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στην μελέτη του Χιον Περιπτέρου ΣΑΛΕ και έτσι από την αρχική μελέτη που ήταν ένα μικρό κτίριο προϋπολογισμού 2.500.000 δρχ έφθασε να γίνει ένα τριώροφο κτίριο δαπάνης ύψους 7.000.000 δρχ.
1980: Το Χιον Περίπτερο ΣΑΛΕ Λαϊλιά αποπερατώθηκε και παρεδόθη στον Ορειβατικό σύλλογο Σερρων, προσωρινώς. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 17.000.000 δρχ.
Τις εργασίες ανεγέρσεως αρχικά είχε αναλάβει ο εργολάβος Δημοσίων έργων Γεώργιος Γιαννούλης που κατασκεύασε τα θεμέλια και τον σκελετό των ορόφων και εν συνεχεία τις εργασίες ανέλαβαν οι εργολάβοι Δημοσίων έργων και Πολ Μηχανικοί Γεώργιος Βεζυριανίδης και Μόδεστος Ζλάτκος οι οποίοι και το αποπεράτωσαν.
Τα διάφορα έπιπλα κατασκεύασε το μέλος μας Ελευθέριος Κοϊτανίδης , Επιπλοποιός
Την λειτουργία ανέλαβε προσωρινά δι’ αυτεπιστασίας το Διοικητικό Συμβούλιο με την βοήθεια προσωπικού.
Με το καθεστώς αυτό της εθελοντικής εργασίας το ΣΑΛΕ λειτούργησε μέχρι και το 1985.
1981: Στις 15 Αυγούστου έγιναν τα εγκαίνια του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ από τον Υφυπουργό Προεδρίας κυβερνήσεως επί Αθλητικών Θεμάτων κ. Αχιλλέα Καραμανλή ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Λαϊλιά και ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια για την προμήθεια των χιον. αναβατήρων του χιονοστρωτήρα, της ανέγερσης του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ, για την ηλεκτροδότηση του Λαϊλιά την τηλεφωνοδότηση του καταφύγίου και για αυτό του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.
Στο Χιονοδρομικό Περίπτερο ΣΑΛΕ φιλοξενήθηκαν τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας και οι εκπρόσωποι των Βαλκανικών Ομάδων καλλιτεχνικής Γυμναστικής και οι Διεθνείς κριτές που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στην πόλη μας.
1982: Στις αρχές Οκτωβρίου στον Λαϊλιά έγινε το Συνέδριο της Ενώσεως νέων για την προστασία της φύσεως και του περιβάλλοντος και συμμετείχαν αντιπρόσωποι των οργανώσεων της Γαλλίας , Βελγίου , Ιταλίας και Ελλάδος.
Οι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν για τις εργασίες του συνεδρίου στο ΣΑΛΕ.
Επίσης στο ΣΑΛΕ φιλοξενήθηκαν μαθητές σχολείων Γαλλίας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο  Γυμνάσιο Σερρών.

1983: Στο ΣΑΛΕ φιλοξένησε ο Δήμαρχός μας Γεώργιος Γεωργούλας την Βουλγαρική Αντιπροσωπεία του Δήμου Σαντάσκι καθώς επίσης και τους Αθλητικούς παράγοντες Αιγύπτου, Ρουμανίας που ήλθαν στην πόλη μας για τους Τριεθνείς Αγώνες.
Στις 29 Ιουνίου φιλοξενήθηκε στο Χιονοδρομικό Περίπτερο ΣΑΛΕ Λαϊλιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος γευμάτισε μέσα σε ένα στενό περιβάλλον στο οποίο συμμετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κατ’ επιθυμία του χωρίς επισημότητες και έμεινε ενθουσιασμένος τόσο από το ΣΑΛΕ όσο και από το εξαίρετο περιβάλλον του Λαϊλιά.
1985-1986: Το Χιον Περίπτερο ΣΑΛΕ κατόπιν γενομένης Δημοπρασίας ενοικιάσθηκε στην εταιρία Π. Παπαμιχαήλ, Γ. Ξανθόπουλος με μηνιαίο μίσθωμα 170.000 δρχ.
1987: Έγιναν διάφορες εργασίες στο ΣΑΛΕ και ο ΕΟΣ Σερρών προμηθεύτηκε διάφορα είδη και αντικατέστησε τα φθαρμένα σώματα του καλοριφέρ δαπάνης 360.000 δρχ .
Το Χιον. Περίπτερο ΣΑΛΕ κατόπιν των αγώνων δυο δημοπρασιών ενοικιάσθηκε στον Ιωσήφ Ιωαννίδη αντί 82.000 δρχ μηνιαίως.
1988: Για πρώτη φορά ο ΕΟΣ Σερρών προέβη στην ασφάλιση πυρός του ΣΑΛΕ, κάτι το οποίο και γίνονταν σίγουρα μέχρι το 1994, έτος παραίτησης από την προεδρία του ΕΟΣ Σερρών του Νικόλαου Χρηστίδη. 
1989: Το χιονοδρομικό Περίπτερο ΣΑΛΕ Λαϊλιά νοικιάστηκε στους Λέανδρο Αλεξάκη και Ηλία Αθανασιάδη.
1990: Το Χιονοδρομικό Περίπτερο ΣΑΛΕ Λαϊλιά νοικιάστηκε στους Ισαάκ Ζαραφίδη και Ηλία Αθανασιάδη.
1991: Από τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Κλείτο ο ΕΟΣ Σερρών επιχορηγήθηκε με 1.000.000 δραχμές.
Επίσης κατόπιν ενεργειών του συμπατριώτη μας Βουλευτή Θεόδωρο Παπαδόπουλο επιχορηγήθηκε ο σύλλογος με 800.000 δραχμές.
Έγιναν διάφορες επισκευές στην υδραυλική εγκατάσταση και στη στέγη του ΣΑΛΕ.
1992: Κατόπιν χρηματοδοτήσεώς με 13.000.000 δραχμές από την Νομαρχία έγινε επικάλυψη της στέγης του ΣΑΛΕ με έγχρωμη ειδική λαμαρίνα.
Επισκευάστηκε δε η υδραυλική εγκατάσταση. Ακόμη έγινε η προμήθεια των απαραίτητων θερμαντικών σωμάτων τύπου FAN COIL και νέου λέβητα για την θέρμανση.
1993: Κατόπιν ενεργειών του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, η Νομαρχία βάσει του προγράμματος των ΣΠΑ έκαμε την τοποθέτηση στο ΣΑΛΕ των θερμαντικών σωμάτων που είχε ήδη αγοράσει ο ΕΟΣ Σερρών και έκαμε από την αρχή καινούργια εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης, επισκεύασε την υδραυλική εγκατάσταση τελείως καθώς και την αποχέτευση και διάφορες άλλες εργασίες όπως τοποθέτηση πλακιδίων που είχαν καταστραφεί, αντικατάσταση λεκανών κλπ.
Το ΣΑΛΕ  ενοικιάστηκε και πάλι για την χιονοδρομική περίοδο με 216.000 δρχ τον μήνα στον ενοικιαστή Πασχάλη Πετρίδη.
1994: Το ΣΑΛΕ ενοικιάσθηκε στην Σταυρούλα Βαβάτση αντί 200.000 δραχμών το μήνα η οποία ανέλαβε να κάμει και τις διάφορες επιδιορθώσεις, βαψίματα κλπ στο ΣΑΛΕ.



Για την ιστορία και για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν, ο πατέρας μου Νικόλαος Χρηστίδης ήταν αυτός που δημιούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαιλια, ενός σημαντικού και μεγάλου έργου για την εποχή της δημιουργίας του εκ του μηδενός με την βοήθεια βεβαίως των μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων με τα οποία είχε πάντοτε μια άριστη και αγαστή συνεργασία κατέχοντας ένα σπάνιο και μοναδικό ρεκόρ.
Πάντοτε εκλέγονταν Πρόεδρος έχοντας την ψήφο όλων των μελών του Δ.Σ.
Το 1994 τελείωσε η προσφορά του στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σερρών τον οποιο υπηρέτησε επί 43 συνεχή χρόνια ήτοι 18 χρόνια στην θέση του Γενικού Γραμματέα και 25 χρόνια στην θέση του Πρόεδρου. 
Έφυγε από κοντά μας στις 22/12/2013 πικραμένος για την κατάντια του ΕΟΣ Σερρών
Για να φανταστείτε ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΤΙ , ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΩ ΤΟΝ 85 ΕΤΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ , ΕΙΧΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ !

 Επιγραμματικά αναφέρω τα έργα, που έγιναν επί Προεδρίας Νικολάου Χρηστίδη και των τότε Διοικητικών Συμβουλίων, ΜΟΝΟ στο Χ.Κ.Λ και όχι στο σύνολο του Συλλόγου. 

1)   Η διάνοιξη χιονοδρομικού διαδρόμου (Πίστας) . Απόφαση 4333/5-9-70.
2)  1972: Διάνοιξη της υπαρχούσης σήμερα χιονοδρομικής πίστας μέσα σε ένα πυκνό τμήμα δάσους οξιάς.
3)  1974: Διανοίγεται και ασφαλτοστρώνεται ο υπάρχων σήμερα δρόμος από την διασταύρωση του καταφυγίου μέχρι την χιονοδρομική πίστα και έτσι καθίσταται εύκολος πλέον η πρόσβαση στο Χ.Κ.Λ.
4)  1976: Προμήθεια και τοποθέτηση στην χιονοδρομική πίστα ενός συρόμενου χιον. αναβατήρα 100 μέτρων .
5)  1977: Προμήθεια και τοποθέτηση του μεγάλου χιονοδρομικού αναβατήρα παραπλεύρως της χιον. πίστας μήκος 550 μ.
6)   1978: Προμήθεια ενός χιονοστρωτήρα.
7)   Προμήθεια και τοποθέτηση ενός SKI KARUSEL.
8)  Κατασκευή στην αφετηρία του μεγάλου χιον. αναβατήρα 3 παραπηγμάτων για την φύλαξη του χιονοστρωτήρα και καυσίμων συνεργείου επισκευών και πρόχειρου Ιατρείου.
9)  Γίνεται η παραχώρηση εκτάσεως 4.900 τετρ. μέτρων για την ανέγερση χιον. περιπτέρου ΣΑΛΕ στην θέση Κατιμέρια του Λαϊλιά.
10)  Αρχίζει η ανέγερση του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ Λαϊλιά
11)  Γίνεται επέκταση του μεγάλου χιον. αναβατήρα και το μήκος του γίνεται 850 μέτρα.
12) 1980: Αποπερατώθηκε η ανέγερση του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ και αρχίζει η
       λειτουργία του.
13) 1981: Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Χιον. Περιπτέρου ΣΑΛΕ Λαϊλιά από τον Υφυπουργό Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέα Καραμανλή ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας του Χιονοδρομικό Κέντρου Λαϊλιά. 
14) 1982: Τοποθετείται αλεξικέραυνο στο χώρο του Χ.Κ.Λ για την προστασία των μηχανημάτων και του ΣΑΛΕ.
15) Κατασκευή και τοποθέτηση δυο παραπηγμάτων στο Χιονοδρομικό Κέντρο, ένα για την έκδοση εισιτηρίων του αναβατήρα και ένα για την στέγαση της Γραμματείας των αγώνων.
16) 1983: Έγινε επέκταση του χιον. διαδρόμου και έτσι το μήκος του έγινε 1.000 μέτρα .
17) 1986: Γίνεται το ομολοκάρισμα της χιον. πίστας για την τέλεση αγωνισμάτων ΓΤΚ και ΤΚ από την FIS (Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας) για την τέλεση επίσημων και ανεγνωρισμένων αγώνων αποφ 1984/1-4.
18)  Γίνονται διάφορες ενέργειες για την διάνοιξη νέας μεγάλης χιον. πίστας και τοποθέτηση εναέριου  χιον. αναβατήρα με κάθισμα και για την παραχώρηση 250 στρεμμάτων για την δημιουργία  Αθλητικού Χιονοδρομικό Κέντρου.
19) 1987: Συντάσσεται μελέτη επιπτώσεων επί του Περιβάλλοντος από την δημιουργία αθλητικών  εγκαταστάσεων και χώρων (χιον. πίστες) η οποία και εγκρίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
20) 1988: Συντάσσεται μελέτη Σκοπιμότητας Αναπτύξεως Χιονοδρομικό Κέντρου Λαϊλιά από τον Λεωνίδα Χ. Αναγνωστόπουλο Μηχανικό Μηχανολόγο UCL Γεν. Διευθυντή της εταιρίας Λεμαρ ΕΠΕ (Αθηνών).
21) 1991: Προμήθεια ενός μεγάλου σύγχρονου χιονοστρωτήρα.
22)  1992: Τοποθετείται ηλεκτροκινητήρας στον χιον. αναβατήρα.
23)  Ανεγείρεται χώρος φύλαξης του νέου χιονοστρωτήρα.
24)  1993: Τοποθετείται νέα κεντρική θέρμανση στο ΣΑΛΕ.
25)  Αγορά λεωφορείου Μερσεντές 18 θέσεων για τις ανάγκες του Συλλόγου.



Πληροφορήθηκα ότι το ΣΑΛΕ δεν ήταν ασφαλισμένο
ΓΙΑΤΙ ;
Στην σελίδα 107 του βιβλίου του επί 25ετιας Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών Νικολάου Χρηστίδη, με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1930-1994» γράφει ότι : …..για πρώτη φορά ο ΕΟΣ Σερρών το έτος 1988 προέβη στην ασφάλιση πυρός του ΣΑΛΕ,….. κάτι το οποίο και γίνονταν σίγουρα μέχρι το 1994, έτος παραίτησης από την προεδρία του ΕΟΣ Σερρών του Νικόλαου Χρηστίδη.
Τώρα γιατί δεν ήταν ;
Δεν είχε ο ορειβατικός λεφτά ;
Τι έγιναν ;

Σύμφωνα και πάλι με τα αρχεία του Νικόλαου Χρηστίδη, ο Πρόεδρος παρέδωσε, (ισολογισμός της 31-12-1994) , ενεργητικό 59.233.270 δραχμών , χωρίς να υπολογιστεί σε αυτό και το ποσό των 40.000.000 δραχμών που κατέβαλε απ’ ευθείας η Νομαρχία Σερρών τότε για την προμήθεια του νέου μεγάλου χιονοστρωτήρα που προμηθεύτηκε ο σύλλογος, καθώς και άλλων 27.000.000 δρχ που διέθεσε η Νομαρχία Σερρών για εκτέλεση διαφόρων έργων . 


ΛΑΘΟΣ 

ΤΟ ΣΑΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου